Lågenergikrig mot vegansim från Sveriges sjukhus och institutioner

här beskrivs mathållningen av byråkraterna på livsmedelsverket.

”Sjukhusmat” är för många ett värderande uttryck för matens karaktär och smaklighet, helt på den negativa delen av värdeskalan. De som legat på sjukhus har egna erfarenheter. Vegetarianer och veganer har ett perspektiv som inte sammanfaller med allätarnas omdömen. Båda kategorier kan ha negativa omdömen, men med olika utgångspunkter. Trots råd och anvisningar kan skillnaderna mellan regioner och institutioner i Sverige vara betydande, inte minst i förhållande till det intryck som SLV:s publikationer visar. För att tydliggöra detta skulle en omfattande kartläggning behövas, vilket såvitt känt inte har gjorts av någon som ger öppen info. Möjligen har livsmedelsproducenter gjort kartläggningar men som tyvärr inte offentliggjorts. SLV:s publikationer ger intryck av att det mesta är möjligt och att dessutom servering av maten är tilltalande för brukaren, vilket måste betraktas som mycket varierande i verkligheten.

För veganen och vegetarianen som är vårdtagare på sjukhus krävs att önskemål om kosten framförs särskilt. Mina erfarenheter är då att frågan går vidare till någon som kommer åter med förslag på en rätt eller två. Ouorn, som inte är en vegansk rätt förkommer. Ris med varma grönsaker är en annan, men ändå vegansk. Frukt kan förekomma. Erbjudandet är synnerligen torftigt och som är svårt att kritisera för en vårdtagare. I de fall som det ser ut ungefär som beskrivits här kan vi tala om ett lågenergikrig mot veganism. Lösa anklagelser gripna i luften? Leverantörerna av institutionsmat mäste tänka på sin lönsamhet. Om inte institutionen ger rätt incitament till leverantörerna går frågan om anpassad kost i baklås. En nyckelfråga är att vårdtagaren i det konkreta fallet har minimala möjligheter att påverka. Hen kan inte vägra betala, hen kan inte hota med att byta matställe, hen kan inte med framgång avhålla alla sina bekanta att bli vårdtagare på samma institution. De som inte gör något åt problemet – år ut och år in– kan med rätta beskyllas för att bedriva lågenergikrig både mot veganism och andra kostideal. Med den intensiva produktutveckling som skett de senaste åren för vegansk mat kan det inte vara ett oöverstigligt problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *