Lågintensivt krig mot veganism i SVT:s Sommaröppet

Somrig matlagning” med Susanne Jonsson i Umeå, kan det framkalla annat än feelgood på tittarna?

Susanne Jonsson trippar leende omkring mellan intervjuerna och musiken med gulliga kommentarer om rätter som visas och serveras. Alla närvarande myser ikapp. Men varför får inte veganska rätter sin beskärda del i programmet? Nu är det bara en liten förrätt i ett minimalt dricksglas som är vegansk.

I premiärprogrammet förklarar Susanne för programledaren Pia Herrera att hon gärna ”kör lite norrländskt”. Renkött och Västerbottenost kan ju passera som norrländskt. Men hur är det med avokado, maskinskalade räkor, meloner och kött-och mejerisortimentet? Det börjar bli dags att tänka om vad som kan betecknas som norrländskt. Eller lokalt. Umeå har sedan 90-talet kallats Veganstaden. Tack vare en stor andel av stadens 35.000 studenter har den positionen erövrats och blivit rikskänd. Om syftet i programmet är att föra fram den lokala matkulturen, då borde veganska rätter få utrymme. Inte bara ett litet dricksglas med melonbitar som kan kallas vegansk. Ett sätt att flörta med lokala slakterier och mejerier. Det är vad det är, vid närmare eftertanke.

Och vem skulle misstänka den leende kocken för sådan manipulation?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *