Pragmatism eller rödgrön röra?

Valet av statsminister har gjorts idag som medför att Stefan Löven tillåts ta nya tag utan att veta hur det blir med budgeten. Varför råskälla på varandra i riksdagen? När argumenten tryter kommer tillvitelser fram. En sådan är ”rödgrön röra”. KD:s Ebba Busch råskällde med rödgrön röra som tillvitelse från talarstolen innan omröstningen. Men borde inte tillvitelsen också gälla för för oppositionen? Men med andra färger. Flytande färger i varandra – ljusblå/mörkblå. Partierna i den borgerliga oppositionen har kompromissat för att utgöra ett alternativ vid omröstningen om valet av regering. Röran blir inte mindre rörig genom att dra till med parollen ”ansvar för Sverige” när man talar om sig själv och sitt eget parti, en floskel som ofta tas till med darr på rösten.

Det kan inte vara förkastligt att söka pragmatiska lösningar, dvs. söka genomförbara lösningar:

”Någon som hellre ser till att få saker gjorda än att bry sig om t.ex prestige eller oskrivna regler. En klassisk beskrivning av en pragmatisk person är någon som när kartan visar en sak och verkligheten visar en annan, alltid anpassar sig till de verkliga förhållanden som råder och agerar därefter.”

Det skulle vara en lisa för oss med rösträtt att begreppet och uttrycket pragmatism används. Uttrycket rödgrön röra är alltför belastat och söndertjatat. Och det kunde också vara till fördel om talarna i riksdagen förklarar valet av uttryck. Carl Bildts bevingade ord ”rödgrön röra” har gjort sitt för länge sedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *