Aschberg får oss att se och känna

Hur ofta har vi inte tänkt tanken att oskyldiga barn ska slippa medverka till eller uppleva djurplågeri? Hur tänker anställda i ett slakteriföretag när det gäller sin egen och familjens konsumtion av gris, fågel, fisk och andra djur. För den som undrar finns det laxslakterier också där man föder upp lax i kassar i havet. Många som arbetar i företag som driver slakt besöker sällan slaktlinjen och andra delar i produktionen. Chefer gör kortvariga besök i produktionen utan att behöva plågas av att komma nära djurens lidande. De håller masken så gott det går. Det finns andra som avlönas för att stå hela dagarna och uppleva det monotona och plågsamma vid produktionslinjen. De har inget val.

Frågan är nu i vilken omfattning som anställda själva konsumerar det företaget producerar. Det skulle vara intressant att kartlägga genom undersökningar. Hur gör de anställda i slakteriföretaget där Aschberg i Aftonbladet avslöjade förekomsten av att kyckling skållas levande? Hur talar man om händelserna hemma vid köksbordet? Är det förnekelse och bortförklaringar som gäller? Ljuger man inför barnen och familjen? Äter familjen fortfarande kyckling eller blir det något som är så olikt som möjligt? Vad säger barnen till sina kamrater i sociala media?

Är inte djurplågeriet en källa för lögner, som vänjer människorna att ljuga och bedra? I listan på de sju dödssynderna från medeltiden finns inte djurplågeri upptaget:

  • Högmod – påfågel
  • Girighet – räv
  • Lust – get
  • Avund – hund
  • Frosseri – gris
  • Vrede – varg
  • Lättja – åsna

Läs mer.

Då fanns djur som minneshjälp. Djurplågeri hade kunnat passa bra som första dödssynd. Då hade djuret människan varit en bra minneshjälp.Men dödssynd är för många bara ett moraliskt fel bland andra moraliska fel. Ordet dödssynd ligger inte lika högt på djävulsskalan som det kan låta. Därför passar inte djurplågeri på listan över de sju dödssynderna. Plågeri av människor och djur är oändligt mycket mer av människors råa ondska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *