Snett om Pisa-fusket

I dagens Godmorgon världen medverkade en panel bestående av Göran Greider från Dalademokraten, Maria Ludvigsson från Svenska Dagbladet och Martin Klepke från veckotidningen Arbetet. Den första frågan som togs upp var huruvida Pisa-undersökningen i Sverige om elevresultat i skolan hade bedrivits med avsiktligt fusk. Icke oväntat tog vänstersidans två företrädare både regering och Skolverket i försvar, medan högersidan höll fast vid att skolministern och generaldirektören gjort sig skyldiga till fusk genom att inte ingripa när en stor del svaga elever uteslöts för att få ett fördelaktigt resultat för den grupp som då fanns kvar i urvalet av elever.

Genom att välja två debattörer från vänstersidan och en debattör från högersidan kunde resultatet förutses. Detta arbetssätt i Sveriges radio är att undergräva objektivitet och representativitet – en form för fusk, manipulering och bedrägeri gentemot lyssnarna och medborgarna. En moderat politiker i Stockholm har formulerat problemet så här: Alla elever är lika viktiga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *