När får vi veta sanningen om Sverige/Kina?

Sveriges utbyte med Kina är så stort och känsligt att rätt och etik sätts på undantag. Intervjun med Kinas ambassadör visade att Kina kan avvisa kritik med absurda argument. Visst gjorde Anders Holmberg, SVT en bra insats, men han lyckades inte spräcka den bisarra och förljugna fasaden. Vem hade kunnat göra det? Möjligen någon storhet från förr, kanske framlidne David Frost (1939-2013) som bland annat intervjuade Rickard Nixon under 12 dagar år 1977. Frost hade ett fräckt och personligt skratt som skulle överträffa flatskrattet hos Kinas ambassadör. Rättare sagt så hade ambassadören inte vågat skratta.

Men Frost hade aldrig sänkt sig så lågt. Frost hade bara godtagit att få intervjua Kinas president Xi Jinping. Och då hade det varit Frost som fnittrade.

Läs Expressen-artikel.

Men bort med dylika önskedrömmar, bort det. Istället kan man som svensk medborgare fundera på om vi får sanningsenliga förutsättningar i media. Varför är regering och diplomati så återhållen? Vet centralt placerade personer viktiga saker som vi inte har den blekaste aning om? Har Kina ett batteri hållhakar, inte bara i handelsutbytet utan även av andra slag? Har EU ett batteri åtgärder som är hemliga? Att bara ställa fram Carl Bildt och Lars Adaktusson i SVT för att konversera om Sveriges position visavi Kina lite lugnt och försynt, det är utan udd. När får vi veta sanningen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *