Att skilja på verk och person

Debatten har varit riklig den senaste tiden när det gäller frågan om att skilja på verk och person. Den fick ny fart när media vände ut och in på en rapartist Yasin som visade sig vara misstänkt för grova brott. Den förhärskande synen tyckte vara att man skall skilja på verk och person. Det har framförts om nobelpristagaren Peter Handke, om Yasin, om Woody Allen och många andra. Valet av föremål har varit betingat av dessa personers utsatthet och granskning. Idag har framlidne Michel Foucault kommit i blixtbelysning efter påståenden av en amerikansk författare, Guy Sorman.

SvD skriver: Pedofil, rasist, kolonialist, fransk imperialist. Michel Foucault, en av 1900-talets största tänkare, anklagas för att ha våldtagit barn i Tunisien på 60-talet. Samtidigt rasar debatten om sexuella övergrepp på barn inom fransk intelligentia vidare. När den fransk-amerikanske författaren, filosofen och ekonomiprofessorn Guy Sorman i början av mars i år intervjuades om sin senaste bok, ”Mon dictionnaire du Bullshit” (Min ordlista över skitsnack), gjorde han ett litet utlägg om litteraturens ”skithögar”.

Om Foucault sägs: Det Foucault gjorde med små barn i Tunisien, och som jag såg och anklagar mig själv för att jag inte anmälde den gången; det är inte så att det får mig att förkasta Foucaults verk, men jag läser dem på ett annat sätt, sa Guy Sorman i programmet ”C ce soir” i kanalen France 5.

Den självbekännelsen av Guy Sorman är intressant därför att han vågar opponera mot kulturkritiker som uppvisat en principfasthet som saknar trovärdighet och respekt. Antingen att skilja på, eller att inte skilja på verk och person är inte möjliga alternativ om man hävdar att människan är ofullkomlig. Så är det med ”economic man” och andra tillämpningar av tanken på rationalitet. En skribent i UNT ansåg: Viljan att skilja på verk och person grundar sig på en oförståelse för hur människan fungerar.

Ändå är det förmodligen så att de som hyllar Foucault kommer att fortsätta vara hängivna. Men kanske med en bitter eftersmak i fortsättningen. Foucault har skapat verktyg till fördjupning och klarsyn om diskursernas teori oavsett om han kan betraktas som ”skithög”. Dock, det går inte att förhindra flash-backs om hans avskyvärda handlingar. Sant eller falskt.

Hans rika produktion framgår hos Libris. Där finns 1.728 verk av eller om  Michel Foucault. Nytillskottet ”Mon dictionnaire du Bullshit” av Guy Sorman ej inräknad!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *