Allmänhetens förtroende för regeringen

I takt med motsägelsefulla besked från regeringen närmar sig nu kurvan för allmänhetens förtroende asymptotiskt kurvan för det minskande förtroendet för politiker, det vill säga ”same shit”. Regeringen har tagit ett samordningsansvar som de inte mäktar. Det är naturligtvis något mycket allvarligt både på kort och lång sikt, eftersom pandemier kan väntas för lång framtid. Att säga så är inte ett allmänt bjäbbande utan något som är övertänkt under det första corona-året.

Ett grundproblem är att de politiker som kommunicerar ut till allmänheten via media har de sämsta möjligheterna att ikläda sig ett så stort ansvar. Dålig utbildning allmänt och ingen utbildning alls i hithörande frågor. Ett exempel är den snusförnuftige justitieministern (fil kand, ej jurist som en justitieminister bör vara) som för några år sedan uttalade att Sverige borde ha ”egen kapacitet” att utveckla och tillverka vacciner. (SVT 15/3 2021) Då hade det gått ännu sämre och till kostnader som ett litet land inte kan bära utan stödjande exportmarknad.

När nu vaccinet från Astra Zeneca kommit i tvivelsmål i en rad länder ställs regering och Folkhälsomyndigheten inför nya utmaningar att göra svart till vitt. Men om man vågar erkänna svårigheterna med logistiken och misstagen med godkännanden, då kan vi i alla fall hoppas att utvecklingen framöver blir mindre dålig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *