Girighet, dödssynd för en kvinna

Ebba Busch har ställt till det rejält för både sitt privatliv och i sin roll som partiledare. Stora konsekvenser kan väntas för henne och hennes närmaste. Om hon förlorar tvisten om husköpet och åtalet för grovt förtal då är det kört säger media. Har gränserna för girighet förskjutits i Sverige? Ja, utan tvekan! Birgitte Bonnesen i Swedbank är ett exempel. Och det finns många andra exempel som redan tonat bort i mängden av åtalbara bedrägerier och horribel affärsetik. Någon lösning på problemet finns inte i denna korta artikel, men väl uppslag till djupare funderingar.

Det är väl känt att kvinnor kan drabbas hårdare än män. Svensk politik vimlar av exempel. Det var inte bara Mona Sahlin s som mötte folkets och medias fördömande, hon efter Toblerone-affären. Girighet av första graden, ungefär som att stjäla toapapper på jobbet. Maria Leissner fp vållade en dödsolycka i bil, som förändrade hennes liv. Hennes person ifrågasattes utan grund. Gudrun Schyman v drabbades av alkoholens verkningar och tog ansvaret för det, men fördömdes ändå av folket och media. Bokföringsbrott, en form av girighet, för hennes krog spädde på.

Ebba Busch kommer förmodligen inte att känna skam för något som hennes väljare kan uppfatta som girighet, en dödssynd. Tobias Hammar har skrivit en bok om höjdarnas girighet. Läs mer.

Hammar, Tobias, Girighet: vetenskapliga perspektiv på varför mycket vill ha mer, 1. uppl., Studentlitteratur, Lund, 2014

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *