Storkapitalet till Norrland

Vem kan man prata med om de stora investeringar som görs i Norrland? Stålverk-80 – Palmes skötebarn, Norrbotniabanan, Vindkraftanläggningen i Kolerbygden med 1101 verk, Northvolt och nu H2 Green Steel.

När det gäller lokalpolitiken i Robertsfors efter förlusten av Element Six, i ett stort internationellt företag är det för känsligt att prata om. Då kan dålig behandling av sossarna i Robertsfors bli följden. Men vill man prata om staten och kapitalet är infarten till Coops supermarknad ett hett tips. Där finns ofta två hängivna representanter för Kommunistiska Partiet i Robertsfors. De är inte så duktiga att diskutera. Där jobbas med magkänsla. Jobbet är i första hand att sprida trycksaker som deras parti har tagit fram. Men mycket trevliga att småprata med. Känslan är viktig.

Nu kokar Norrland när batterifabriken Northvolt har börjat byggas i Skellefteå, med igångsättningssvårigheter pga. Corona. Igår tillkännagavs att välkända investerare, investmentbolaget Altors grundare Harald Mix och batteriföretaget Northvolts ordförande Carl-Erik Lagercrantz står bakom H2 Green Steel. I den första rundan på 500 miljoner kronor har bland andra Scania, Spotifys Daniel Ek och Cristina Stenbeck investerat.

Till sommaren vet åtminstone jag som skriver detta vad jag ska berätta för kolportörerna utanför Coop i Robertsfors. Om de inte redan har hört det från Umeå, så kan det berättas att den där Ek bor i Djursholm i en fasligt påkostad nybyggd villa i 100-miljonersklassen. Kåken som stod där innan dög inte så den revs efter att ha fått rivningstillstånd. Så där rök väl si så där 25 miljoner innan de ens hade börjat bygga drömvillan. Mina vänner kommer inte att ta till vapen för en sådan struntsak. Det som nu sker i Norrland kommer att ge bränsle för diskussion i alla Norrlands kommuner om arbetarrörelsens satsning på storkapitalisterna. Diskussionen kommer att omfatta alla, inte bara mina vänner utanför Coop i Robertsfors.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *