Ord och/eller vaccin

Idag har FHM – Folkhälsomyndigheten – hållit digital pressträff om covid-19. Sedan utbrottet i mars har 107 pressträffar hållits. Det är påfallande unga och skärpta journalister som representerar svensk dagspress liksom även brittiska media som BBC local news och Financial Times. En fråga som återkom vid denna pressträff är om vi ska se nuvarande smittspridning som en andra våg. Representanten för FHM vägde orden fram och tillbaka för att landa i ett svar om att det är en fråga av akademiskt intresse. Som åhörare utan möjlighet att yttra mig blev jag irriterad över det svävande svaret med tanke på att det är FHM som lanserat risken för en andra våg. Liksom benämningen ”andra våg”. Varför inte utnyttja kraften i ”andra våg” oavsett om det är en liten våg eller en monstervåg. ”Våg” kan få samma funktion som ”kampanj” som är ett beprövat ord som ingår i all kommunikation om information som verktyg i målmedvetna åtgärdsprogram. Slutfunderat. ”Våg” är ett bra ord. Rätt använt kan ordet mäta sig med vaccin, både som löfte om att räddningen är nära i början av 2021 och som symbol för överlevnad.

Idag kan ”våg” användas för att leda ansvarslösa människor som under hela sommaren och hösten struntat i föreskrifter från FHM, trots att liv står på spel. ”Andra vågen” som tema kan begränsa smittspridningen tills vi får vaccin. Får vi inte ett vaccin som funkar, då måste FHM varna för ”Tredje vågen”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *