Alla minkar måste avlivas i Danmark. Snarast.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) meddelade på onsdagen att alla minkar i landet ska avlivas på grund av coronasmitta på danska minkfarmer, och rädslan för en mutation som kan hota ett vaccin. En mutation av viruset har påträffats hos minkar och ska även ha smittat människor.

Minkarna får avsluta sitt liv på ett plågsamt sätt. De dödas vanligen genom att de placeras i en täckt låda som fylls med koldioxid. Inandning av koldioxid är plågsamt för alla djur och metoden kan ta lång tid. Minkvalpar som är yngre än 14 dagar får avlivas genom slag mot huvudet.

Det finns över tusen minkuppfödningar i Danmark. Det är ett avgörande ingrepp mot en hel bransch med många små och medelstora företag. Alla som motarbetat pälsdjursuppfödning hade naturligtvis föredragit att stängningen hade skett långt tidigare och på djurrättslig grund. Samtidigt försvinner den främsta symbolen för djurrättsaktivisterna. Men det finns många andra områden för djuruppfödning och djurhållning som måste beivras främst på grund av djurplågeri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *