Jan Myrdal var stridbar och blev 93 år

Att inte ha en moralisk domstol är något att vara djupt tacksam för. Men när eftermälet till Jan Myrdal, författare och debattör, nu diskuteras i Sveriges Radio och alla media, visar sig moralisternas fula tryne. När en lång rad kulturpersonligheter, många från våra stalliga media, ombeds värdera Myrdals person och gärning riktas uppmärksamheten på vadan och varthän. I ett flertal inlägg har Myrdals samröre med totalitära krafter och mördarregimer på nytt dragits fram i ljuset. Ändå fortsätter samtalen om Myrdal på ett sätt som om samröret med mördarregimer inte betyder någonting. Samröret balanseras mot förment stora insatser för Det Goda i en moraiistisk geggamoja.

Ett tänkvärt yttrande gjordes av Carl Rudbeck, skribent i Svenska Dagbladet. Han ifrågasatte Myrdal som intellektuell. Argumentet var att Myrdal alltid har uttryckt sig tvärsäkert om allt och alla, utan märkbar reflektion eller ödmjukhet. Jag som skriver detta inlägg vet inte om Myrdal gjort anspråk på att vara intellektuell. Eller om det var kulturelitens och folkets förväntan på Myrdal.

Jan Myrdal kan både fördömas och hyllas. Den motsägelsen gäller för så oerhört många personligheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *