Namnfrågor för vegoprodukter i EU-parlamentet

Producenter av vegokorv, vegoburgare med mera drar idag en lättnadens suck när EU-parlamentet avslagit ett ändringsförlag nr 165. Köttintressenter har velat stoppa namn som kan förväxlas med köttbaserade produkter. Ett ändringsförslag nr 171 som syftar till att skydda mejeriprodukter blev antaget. Där finns havredryck som inte får kallas havremjölk. Där finns också en trögflytande havreprodukt som inte får kallas havregrädde. Stora namnproblem finns nu för producenterna av flytande havreprodukter. Ett oändligt antal nya växtbaserade produkter står som kameler som ska passera nålsögat. Namnfrågan.

Dessa problem har självfallet varit möjliga att förutse under många år. Det handlar om livsmedelsprodukter som är mycket marknadsföringsintensiva. Det har funnits kompetens inom de flesta företagen att söka nya vägar för nya produkter där nya råvaror används för att konkurrera i gamla stelnade strukturer. Att välja nya vägar i marknadsföring och produktutformning där nya namn är ett krav, kräver nytänkande och stora investeringar. Alla de som försökt välja genvägar har nu gått på pumpen och får börja om från början. Det kommer förmodligen att lyckas, men det kommer att ta tid och stora investeringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *