Lästips – ”När postmodernismen kom till Sverige” av Johan Lundberg

Efter att själv ha genomgått och förlorat en akademisk strid 2017 om befordran till professor, har nu Johan Lundberg väckt uppmärksamhet med sin nya bok. Den har blivit recenserad i alla media, dagstidningar med kultursidor liksom i radio och TV. Författarens belyser med 1000-wattslampa skrivande kulturprofiler på sina upphöjda positioner i Svenska Akademien som medlem eller som stipendiater. Det sägs att trollen försvinner av ljuset och det har faktiskt inträffat även i detta utdragna svensk-franska kulturdrama. Forum-chefen Arnault sitter bakom lås och bom. Personer i denna krets har uppfattat sig och i många fall också uppfattats som tillhörande en elit. Likaså personer i deras efterföljd som varit influerade inom universitetsvärlden och många andra miljöer. I de mest skilda organisationer har idéerna fått fäste. Det kan gälla genusteori, intersektionalitet, postkolonialism etc där efterföljarna snarare har förstärkt företrädarnas konception av postmodernism. Johan Lundberg har bidragit till ett skarpt ifrågasättande av idéer och praktiker som kan kopplas till postmodernismen, särskilt i svensk tappning.

Recensioner finns bl a här: ExpressenAftonbladetSvD

Mer att läsa på Stockholms Universitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *