Sista midsommarafton, nästan som förr?

Nu har ett halvår passerat med Corona-pandemin. För Sveriges del har epedemien skördat över 5000 liv. Folkhälsomyndigheten uppvisar samma lugn och trosvisshet för sin strategi. Av det följer att regeringen intar samma hållning. Lars Bern har i en video i Swebb-tv gett sin förkastelsedom över strategin. Hans konstaterande att regeringsledamöterna saknar högre utbildning har gett svenska folket ytterligare en förklaring att ta in och värdera. Det torde vara mer eller mindre otänkbart att andra media tar upp den kastade handsken (se fotnot). Den frågan torde bli ännu hetare när Sverige och hela världen måste ställa om till en krisekonomi likt depressionen på 1930-talet, en jämförelse som ofta används men som kan vara vilseledande i vår tid.

Många möjliga skräckscenarios har sedan flera månader målats ut i samhällsanalyser. Men människorna har inte tagit varningarna på allvar. Det har visats inte minst i samband med midsommarfirandet i strålande solsken. Ute på gator och torg har vi kunnat bevittna hur rekommendationerna nonchaleras. Det har förefallit som att yngre och medelålders förstår bättre än experterna. På frågor av journalister har yngre och medelålders svarat naivt och dumt, något som samtidigt talar till vår medkänsla. Om ett par veckor kommer vi kanske att se hur respektlösheten och dumheten slagit igenom i statistiken från Folkhälsomyndigheten.

Än så länge har vi bara fått enstaka rapporter från andra världsdelar. Dagens industri har flera rapporter från olika håll i världen. Av ren självbevarelsedrift bör vi på alla nivåer ta in dessa rapporter. Aldrig har det blivit så tydligt att Sverige är en liten del av världen. Hur går det nu med regeringsledamöter med dålig utbildning? Hur ska de kunna ta del av rapporter på olika språk? Det är inte samma sak att invänta översättningar och sammanställningar. Stora händelser ska följas tillräckligt nära källan. Det klarar inte Löfvens ministrar eller han själv. Ett viktigt syfte att ta del av rapporter från flera håll i världen är just att jämföra strategier. Det får man inte veta genom att fråga Folkhälsomyndigheten som utvecklat ett avancerat försvar på all kritik. Ett undantag är erkännandet att äldre har försummats i kampen mot Corona. Det är alltför uppenbart för att kunna blåneka.

En kvalificerad gissning är att midsommar 2021 kommer att vara väldigt dyster med massdöd och havererad ekonomi i hela världen.

Fotnot. Att överlämna en handske, eller att kasta den vid den utmanades fötter, var ett medeltida sätt att utmana någon till strid. Numera används givetvis detta uttryck bara i överförd betydelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *