Ojnareskogen räddas

alt

Läs DN och vår artikel.

Regeringen väntas fatta beslut om att göra Ojnare till ett Natura 2000-område.Mark- och miljööverdomstolen väntas därefter stoppa kalkbrytningen. Fantastiskt!

Samtidigt finns det också anledning att fundera på vilka motiv som funnits hos aktörerna. Miljöpartiet sägs ha övertalat Socialdemokraterna för beslut om att bilda ett Natura 2000. MP och miljöministern Åsa Romson dras med urusla opinionssiffror. Detta förhållande kan kan tänkas ha påverkat processen. Mark och miljöverdomstolen har tidigare anklagats för jäv när de dömt till exploatören Nordkalks fördel. Läs Natursidan.

Naturvänner med ideella motiv har anledning att kritiskt granska vilka motiv som finns hos beslutsfattare och domare. Vinna röster och rädda sitt eget skinn från kritik ser ut att ha varit motiv som vägts in i besluten. Det är inte acceptabelt i en rättsstat.

Fallet Ojnare visar att det krävs enorma insatser för en seger i ett miljömål när miljöbalken och EU-rätt ska tillämpas. Vi lär få fortsätta leva med vardagstragedierna som miljöbalken och dess tillämpningar ofta medför. Men låt oss glädjas över att Ojnareskogen räddas!

alt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *