Granskningen av SCA

Fokus i SvD har varit pamparna i mycket stora bolag, skogskoncernen SCA och maktbolaget Industrivärden.I sammanhanget  har höga etiska krav ställts på verifiering av påståenden.Reportaget från SCA:s bolagsstämma och mötet med börsanalytiker talar tydligt om tigandet som strategi. Läs här.

Journalisterna torde redan ha säkrat utmärkelser som Stora Journalistpriset 2015. Artikeln idag är bara en av 30som publicerats i SvD – Granskningen av SCA.

Vad vi nu ser fram emot är fortsatt granskning av SCA och av berörda personer. Vi ser också fram emot granskning av en kultur som tillåter brottslighet och överdrifter av det slag som ledare i skogsbolaget SCA och maktbolaget Industrivärden utpekats för. Omfattningen är så stor och problemen så djupa att det är en angelägenhet för hela samhället och för svenska staten.

Här på denna blogg har två kategorier ett särskilt intresse. Skogsägare med familjeägda fastigheter kan på nytt tänka på hur skogsbolagen SCA, Sveaskog, Stora Enso, Holmen håller nere priserna för att få billiga råvaror till sina pappersbrukoch sågverk. Fastighetsägare och närboende som drabbas av buller och miljöförstöring kan på nytt tänka på hur skogsbolagen investerar i tusentals vindkraftverk med statliga subventioner, våra skattepengar.

Nu medvetandegörs vi om att vanliga skattebetalare och små skogsägare får vara med och betala för brottslighet och överdrifter. Låt oss hoppas att rättsapparaten trots rättsrötan kan utreda och döma. Därmed är inte de moraliska skadornaeliminerade. Medlöparna och ynkryggarna som gått pamparnas ärenden finns fortfarande kvar därute.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *