Förbud för hemundervisning tvingar familjer att överväga exil – Washington Times igår

Vi behandlar rättsosäkerhet och rättsröta på fler områden än bara miljön.

Här en nyhet som är lika viktig eller viktigare än nyheter om landskapet och miljön, nämligen förutsättningarna för barn och familjer i deras val av undervisning.

Hemundervisning gjordes i praktiken omöjlig i nya Skollagen som röstades igenom med knapp majoritet i Riksdagen den 22 juni. Lagen träder i kraft juli 2011. Men även under förra Skollagen, från 1985, var det mycket svårt för många familjer att få möjlighet till hemundervisning av sina egna barn, trots att där fanns ett lagutrymme för det.

När nu möjligheten är borta, tar Washington Post i en artikel upp hur Sverige likriktat utbildningsformerna och tagit ansvaret för barns utbildning från föräldrarna och lagt det helt på Regeringen – en oroväckande utveckling, som redan fått flera familjer att göra politisk exil, och snart blir det fler.

Klicka på (Mer) för att läsa vad Washington Times skriver.

[@more@]

Home-school ban in Sweden forces families to mull leaving
Det är rubriken på gårdagens artikel i den mycket betydelsefulla och inflytelserika tidningen Washington Times. Även den redaktionen har fattat vad förbudet för hemundervisning i nya skollagen innebär.
Sweden’s officials defend the home-school ban, which takes effect next July, saying home schooling is unnecessary since the state provides a "comprehensive and objective" education.
Översättning: Svenska skoltjänstemän försvarar förbudet för hemundervisning… och säger att hemundervisning är onödig, eftersom staten erbjuder en "allsidig och saklig" utbildning.
Så krasst uttrycker sig tjänstemännen och lagförslaget! Inga människor eller företag skulle drömma om att äventyra sin trovärdighet genom att säga om sig själva, med avsikt att få alla att lita på sig eller sin produkt: -"Lita på oss – vi är allsidiga och sakliga". Men så förmätet uttrycker Regeringen sig om sin snart allenarådande utbildningsform, som även friskolor tvingas efterlikna helt.
Det borde få hela svenska folket att rygga tillbaka och protestera. Men det har fått endast några få i media utomlands att reagera. Och nu även Washington Times.
 
 
Läs gärna mer på Rohus sajt – Riksorganisationen för Hemundervisning i Sverige. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *