SwebbTV intervjuar Nya Tider

Skrivet av redaktionen den 01 November, 2019
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

En journalist och chefredaktör från Nya Tider intervjuas med anledning av Bokmässan. SwebbTV har satt den tendentiösa rubriken ”Om gripandet av Jesper på Bomässan”. Med vittnesbörd och bilder gör man ett nummer av att journalisten blev avvisad (inte gripen) från Bokmässan efter ha misslyckats att genomföra spontana intervjuer med Pierre Schori, tidigare socialdemokratisk minister och Jan Guillou, författare och journalist.

Temat för Bokmässan var yttrandefrihet, något som Nya Tider uppger sig ha tagit fasta på. Men bakgrunden är betydligt mer komplex än så. Nya Tider fick nämligen inte delta med plats på Bokmässan efter protester från utställarna och deras organ.

I den intervju som SwebbTV lagt ut på YouTube redovisas inte hela bakgrunden. Siktet tas istället på de situationer som uppkom i samband med de misslyckade försök som gjordes av Jesper, Nya Tider att spontant intervjua celebriteterna Schori och Guillou. Frågorna som kastades ut till Schori av Jesper var t.ex ”Var det rätt att stödja mördaren Mugabe?” Till Guillou ställdes frågan om varför han tidigare i en intervju vid en tidigare mässa sagt ”när jag var ung ville jag mörda de där typerna” med syftning på montern med Nya Tider. I båda fallen kraschade försöken till fortsatt intervju.

SwebbTV och Nya Tider uppträdde mycket samspelt, till synes i gemensamt syfte att rättfärdiga Nya Tider och att misstänkliggöra de två intervjukandidaterna liksom hela det etablissemang som de anses tillhöra enligt Nya Tider. Konsekvensen blir att argumentationen från SwebbTV och Nya Tider implicerar att yttrandefrihet är kopplat med yttrandeskyldighet. Detta är i grunden fel. Yttrandefrihet behöver inte förutsätta någon sorts yttrandeskyldighet hur angeläget det än må vara att få svar. Nu får andra än Jesper göra jobbet att fråga Schori om stödet till Mugabe. Likaså fråga Guillou varför han ville ”mörda” folk från Nya Tider. 

Information och länkar

Delta med kommentarer, håll reda på vad andra säger, eller länka till detta från din blog.