PR-träning eller mutresa?

Skrivet av redaktionen den 21 September, 2019
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Media med Aftonbladet i spetsen har slagit ned på vissa partiledares resa till Tel Aviv september 2019 och firandet av en viss Micael Bindefeld. Det är slående hur media reflexmässigt knyter händelsen till muthypotesen. Det finns faktiskt andra hypoteser också. En är förflackningen av den politiska diskussionen och försöken att finna nya konkurrensmedel i politiken. Ett sådant är användande av PR, public relations och de uttrycksmedel som kan upplevas som nya och fräscha. Form mer än innehåll. Men varför åkte inte alla partiledare med på lyxresan till Tel Aviv? Alla var kanske inte medbjudna men det fanns också en som Annie Lööf som lär ha tackat nej. Beror det på bättre omdöme? Inte nödvändigtvis. C, S, MP har unika möjligheter med fine tuning genom att tampas med svenska folkrörelser. L, M eller KD har det inte lika förspänt med träningsmöjligheter. SD har det förspänt på många sätt, och de blev kanske inte medbjudna till Tel Aviv.

Händelsen behöver alltså inte ses som en banal och tarvlig fråga om mutor. Det kan röra sig om ett desperat försök av L, M, KD att hitta och lära sig ett nytt konkurrensmedel av ett superproffs som Micael Bindefeld. Idéhistoriskt har den politiska diskursen undergått stora strukturella förändringar. Vi kan påminna om ”ideologiernas död” som proklamerades av statsvetaren och chefsredaktören för DN på 1960-talet, Herbert Tingsten. Det upptogs nog då som ganska abstrakt för gemene man. Nu har proklamationen fått bred förståelse, men har fått ny utmaning av klimatfrågan.

Vi får tänka oss oblyga, offensiva PR-försök från L, M och KD efter Tel Aviv inför och i kommande valrörelse 2022. Även från V, S, MP, C, SD som lär få träna på närmare håll och utan högintensiv kändisglamour.

Information och länkar

Delta med kommentarer, håll reda på vad andra säger, eller länka till detta från din blog.