Att förgöra onda andar

Skrivet av redaktionen den 17 Maj, 2019
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Kjell Albin Abrahamsson, folkkär utrikeskorrespondent, hann åren före sin bortgång 2016 fullfölja sitt författarskap med två verk, ”Låt mig få städa klart! Om kommunister, kryptokommunister och antikommunister” (2014), samt ”Stor var Lenin. En massmördare och hans statskupp” (2017). Boken om kommunister avhandlar partiledarna för SKP/VPK/V i tur och ordning och utan pardon: Sven-Lasse Linderot, Hilding Hagberg, C.-H. Hermansson, Lars Werner, Gudrun Schyman, Lars Ohly, Jonas Sjöstedt. Den nuvarande partiledaren Jonas Sjöstedt beskrivs som en dubbelnatur som försöker framställa sig själv som ”metallindustriarbetare” med skenbart proletärt ursprung. ”Sjöstedts självbild är en icke förflackad socialdemokrat, grönare än en miljöpartist”. Vänsterpartiets EU-skepticism jämförs med Le Pens Nationella Fronten, baserat på en undersökning (DN Debatt 30 maj 2000) om hur vänsterpartisterna röstade i EU 1995-1999. Vänsterpartiet intog samma inställning som extremhögern.

Boken avslutas med ett brandtal ”Hur jag blev antikommunist” som blev en uppgörelse med hans liv, enkla förhållanden i Jämtland och politiken. Skenbart goda drag i den svenska vänstertraditionen avslöjas obarmhärtigt och konsekvent.

Mediehuset Grönt med tidningarna Syre och Fria Tidningen har ett rödgrönt perspektiv, att döma av valda författare och ämnen. Fria Tidningen nr 40 fredag den 17 maj har städslat professor emeritus Göran Dahl som uppges forska om politik och ekonomisk historia, extremism och nationalism. Han har skrivit en artikel med rubriken ”Lenin och bolsjevismen”. Uppdraget är tydligt, nämligen att på ett läsartillvänt sätt dissa Lenin. Fria Tidningen har på första sidan ett citat av redaktörens ingress till artikeln under Fria tankar: ”Mördare och diktator med föga medkänsla för andra”. Redaktören fortsätter: ”Det finns fortfarande en del personer som uppskattar det Lenin skrev. Göran Dahl påminner oss om varför Lenins tankar inte har något vettigt att ge idag.”

Ja, nog är det läsartillvänt men inte är det med den grundlighet som Kjell Albin Abrahamsson uppvisar i konsten att förgöra kommunismen. Kan det bero på att Fria Tidningen inte har gjort rent hus med kommunismens traditionsbärare? Man försöker förgöra Lenins kommunism men håller öppet för den svenska traditionen som Kjell Albin så träffande har uttryckt med stora bokstäver – SKP/VPK/V.

Information och länkar

Delta med kommentarer, håll reda på vad andra säger, eller länka till detta från din blog.