Veganburgare tog 40 år att utveckla och lansera globalt

Skrivet av redaktionen den 04 Maj, 2019
[ Övrigt, Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Redan 1978/79 hade livsmedelsforskningen i Sverige identifierat ”texturerat vegetabiliskt protein” som en möjlighet att skapa nya produkter. Branschgemensam forskning bedrevs i SIK, Svenska Livsmedelsinstitutet Göteborg. Se årsberättelse 1978-79.pdf. SIK hade medlemmar från hela livsmedelsindustrin i Sverige. Jordbrukets organisationer med bland andra Sveriges Slakteriförbund och Kungsörnen hade en historisk möjlighet att i flytta en stor del av konsumtionen från animaliskt protein till vegetabiliskt protein. Kungsörnen hade byggt upp ett pastautbud som skulle kunna promotas med pastasåser innehållande texturerat vegetabiliskt protein. Men makthavarna som företrädde Sveriges bönder valde att lägga innovationerna i kassaskåpet, låsa och slänga nyckeln. Man var rädda för konkurrenter till det animaliska proteinet.

Nu satsar mäktiga investerare i USA med Bill Gates som innovationsguru i vegotrenden, globalt. Denna utveckling rör inte bara burgaren i ändlösa varianter. Texturerat vegetabiliskt protein kan ersätta kött. Visionen har fångats i namnet på det nya företaget ”Beyond Meat”. Sverige finns med på ett litet hörn med egna utvecklingsprojekt att göra texturerat vegetabiliskt protein på bönor som kan odlas i Sverige, men också på importerat sojaprotein. Rollerna kunde ha varit ombytta mellan USA och Sverige om inte bakåtstävarna i jordbrukskooperation (Sveriges Slakteriförbund SCAN) hade haft sådan avgörande makt.

Information och länkar

Delta med kommentarer, håll reda på vad andra säger, eller länka till detta från din blog.