Animalieproducenterna känner sig hotade

Skrivet av redaktionen den 04 April, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

En varubeteckning som Vegoburgare skapar konvulsioner i EU-systemet.

Köttproducenter och deras avnämare på marknaden har börjat inse vilken enorm potential som en varubeteckning som Vegoburgare har. Därför försöker man mobilisera ett motstånd inom EU-systemet och för att få ett direkt förbud att använda beteckningen. Frågan påminner om kampen för skyddade varubeteckningar, men här gäller det något som kanske kan leda till en mycket större konflikt än vad skyddade namn på ostar och mejeriprodukter eller eller vad kött- och charkprodukter någonsin har medfört. Hamburgerkulturen har fått en enorm spridning i hela världen, där råvaran tidigare förutsattes vara nötkött. Med många andra råvaror har producenter och distributörer försökt utnyttja den good-will som hamburgare tidigare haft genom att lansera andra råvaror mellan brödskivorna, kallade fiskburgare, laxburgare, kycklingburgare, ostburgare, halloumiburgare och sedan några år vegoburgare, sojaburgare, quinoaburgare, tofuburgare på den explosiva vegomarknaden. Sedan decennier finns också en snårskog av fantasinamn som infördes av köttproducenter under andra halvan av förra seklet, t.ex texasburgare, grisburgare, julburgare… Hör så dumt det låter! Det finns anledning att tro att producenter av vego kan åberopa inarbetning av burgare på marknaden och/eller att burgare kan ses som generiskt namn som inte kan varumärkesskyddas.

Information och länkar

Delta med kommentarer, håll reda på vad andra säger, eller länka till detta från din blog.