Varning för Fredriksborg hotell och restaurang!

Skrivet av redaktionen den 08 Augusti, 2017
[ Andra farliga platser, Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Hotellet ligger längst ut på norra Värmdö som är fantastiskt fint besöksmål. För alla de som tänker äta vill vi varna för kycklingfilén som finns på menyn. Kocken steker kycklingfilé till kärntemperatur 68 grader enligt egen utsago. Då är köttet fortfarande svagt rosa och inte genomstekt, det vill säga i värsta fall livsfarligt. Producenter föreskriver att kärntemperaturen ska vara minst 72 grader för att undvika salmonella och campylobacter.

Till all lycka finns alternativ, t.ex vegetarisk lasagne.


Vi tackar kocken Fredrik Jonsson för kommentar enligt nedan:

Hej Urban,

Vänligen se nedan svar från vår kock som var ansvarig under aktuell tidpunkt då ni var på besök.
Vänliga hälsningar
Jessika och Kristina, ägare av Fredriksborg Hotell

Hej,
Olyckligt att den specialrätt som tillagades utanför ordinarie lunchmeny och som serverades till ert bord inte uppfyllde kriterier. Beklagar eventuell brist i kvalitet på den kycklingfilén på just den tallriken.
På rekommendation så skickar gästen tillbaka den tallrik som serverats om det råder ett missnöje så kocken kan åtgärda eventuella brister på plats.
Korrekt att kycklingen först steks till 68grader för att därefter stiga till minimum 70grader i enlighet med föreskrifter från Livsmedelsverket "Hetta upp maten ordentligt, till minst 70°C" (Länk). Vilket även är den fullständiga och korrekta utsagan från kocken.
Kan garantera att kycklingen hanteras korrekt både före och under tillagning på Fredriksborg i enlighet med föreskrifter från Livsmedelsverket (Länk).
FYI. "En innertemperatur på 60 grader i t.ex. en timme är alltså fullt tillräckligt för att avdöda både Campylobacter och även andra sjukdomsframkallande bakterier t.ex Salmonella i kycklingen vid till exempel tillagning sous vide."(Länk
Har inte haft ett enda sjukdomsfall relaterat till maten som serveras på Fredriksborg sen start 1 mars 2017.  Vänligen addera denna kommentar, likväl om ni sprider denna felaktiga information vidare.
// Fredrik Jonsson
www.fredrikmaster.se

Slutkommentar:

Vi uppmanar läsarna att gå in på angivna länkar för att se om det stillar oron för kyckling. För att vara på säkra sidan har normen tidigare varit en kärntemperatur på minst 72 grader för benfri kyckling, t.ex kycklingfilé. Numera har gränsen sänkts till 70 grader, enligt den största producenten av kyckling i Sverige som här även uttalar sig för hela branschenmed avseende på campylobakter. Läs.

För gäster på restauranger och kunder i butiker är det viktigt att ställa krav på hygien och hantering av kyckling och annan fågel i alla former.

Rosa eller blodig, värmebehandlad kyckling och annan fågel är inte acceptabelt med tanke på riskerna, i värsta fall livsfara.

Vi uppmanar landets tillsynsmyndigheter att genom oanmälda besök kontrollera hantering och tillagning av kyckling i restauranger och butiker.

Information och länkar

Delta med kommentarer, håll reda på vad andra säger, eller länka till detta från din blog.