Återfall kött, fara för liv och hälsa

Skrivet av redaktionen den 19 Juli, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Mot de bästa avsikter som blivande vegan var jag nära återfall att äta grillad kyckling. ICA Nära i Täby skyltade på gatan med Grillad kycklingklubba 10 kr per styck. Jag skulle ändå handla en liten petflaska för att tappa ur innehållet och återfylla med hemkörd flädersaft som present till en polsk hantverkare som blivit förtjust i denna dryck. Väl inne i ICA-butiken, på span efter liten pet-flaska, passerade jag värmeskåpet med grillade kycklingklubbor. Då hände det som inte får hända. Jag köpte en påse med två klubbor till det facila priset 10 kr per styck. När jag kom hem satte jag påsen på köksbänken och avvek för att syssla med annat. När jag kom tillbaka låg en kycklingklubba uppskuren med tydliga spår av blod intill benet. Jag förstod omedelbart faran - risk för mycket farliga bakterier om kycklingen inte är genomstekt. Till min förfäran hade min fru skurit ut en del för att ge vår käraste vän, taxen Charlie. Min fru tyckte att jag kraftigt överdrev faran. Jag ringde butiken för att varna, kalla det gärna larma! Butiksmedarbetaren var främst upptagen av att ersätta köpet med pengar tillbaka. Jag förklarade att pengar är oviktigt när liv och hälsa står på spel. Han tyckte nog att jag var en jobbig person. Jag krävde att han skulle ta ut allt i värmeskåpet för att inte andra skulle hamna i riskzonen. Och att han därefter skulle underrätta butikschef och ägare om händelsen.

Först dagen efter, kl 10 ringde butikschefen och beklagade sig. Hon skyllde på en semestervikarie som skött grillen och dessutom felaktigt skulle ha ställt in grillen på Fahrenheit- istället för Celciusskalan. Det var uppenbart att varken butikschefen eller någon annan medarbetare kände till vad rätt temperatur skall vara. Här trodde man att den skulle vara 72 grader intill benet. Jag svarade att det var fel eftersom jag visste att 80 grader intill benet är minimitemperatur för att kyckling med ben ska bli genomstekt och att ingen fara för att de livsfarliga! bakterierna ska bli oskadliggjorda. Bakterierna heter campylobacter och salmonella. Butikschefen ville ersätta mig för köpet plus 500 kr. Jag tackade nej till pengar eller annan ersättning.

Nu var bollen satt i rullning. Min nästa åtgärd var att anmäla händelsen hos Södra Roslagens Miljö- och hälsoskyddskontor. En hälsoinspektör ringde mig på eftermiddagen och meddelade att betryggande besked hade lämnats av butikens konsult för butiksgrillning. Det var inte aktuellt att göra en omedelbar inspektion, något som kontoret först hade förutskickat. Ett skäl var att det "inte skulle ge något” att göra inspektion idag. Jag förklarade att jag hade mina blodiga kycklingdelar i kylskåpet och att skäl finns att göra sedvanlig analys på laboratorium. Miljöinspektören valde att lyssna på butikens medarbetare och till konsulten utan tanke på att alla dessa står i beroendeförhållande till butiksägaren och det finns risk för att dessa underskattar problemen för att inte riskera sina jobb.

Inte att undra på att rapporter från hela landet har regnat in om ökad förekomst av de farliga bakterierna i kyckling. En smittskyddsläkare i Västra Götalands landsting varnar: Sluta äta färsk kyckling! Låt mig tillägga: Sluta köpa grlllad kyckling hos ICA Nära, Djursholmvägen, Täby. För mig har det ändå slutat lyckligt eftersom jag inte åt av kycklingen. Inkubationstiden är 3 till 10 dagar. Därför vet vi ännu inte om några kommer att bli sjuka. I värsta fall mycket sjuka.

Information och länkar

Delta med kommentarer, håll reda på vad andra säger, eller länka till detta från din blog.