Miranda i konflikten mellan SD och SDU

Skrivet av redaktionen den 17 Juli, 2017
[ Politik | Permalink | Trackbacks (0) ]

I repris visades i SVT häromkvällen ”Miranda- en politiker blir till”. Se den på SVTPlay. Läs också TV-recension. Kvällskurser ordnades av ungdomsförbundet SDU med koryféerna Gustav Kasselstrand och William Hahne som lärare. I filmen visas korta avsnitt av kursinnehållet där läraren inleder med att framhålla att föreläsningen ska handla om ideologi, om nationalism och socialkonservatism på en ”ganska grundläggande” nivå. Samtidigt sägs att möjligheten finns för vidare studier inom SDU Akademiförbundets utbildningsorgan.

Objektivitet är ett undflyende begrepp. Antagligen skulle filmen aldrig ha visats i SVT, dvs. statstelevisionen, om huvudpersonen Miranda i slutet av den en timme långa filmen skulle visa på tro på framtiden för SD. Miranda visar i slutet av filmen på uppgivenhet vad SD och andra alternativ beträffar.

Ett kvardröjande intryck av filmen är hur partiet ser på utbildning av medlemmar och företrädare. Detta blir konkret när båda lärarna i filmen inleder sina föreläsningar genom att säga ungefär samma sak. Vill man skapa förväntningar om att det ”grundläggande” kan följas av en fortsättning som stegvis leder till en högre insikt (oklart om vad) för det utvalda folket? Denna tankefigur förstärks av benämningen SDU Akademi, kanske tillkommen i tron att begreppet akademi står för Det Högsta av lärdom och bildning här, nu och framgent. Om detta är en relevant iakttagelse, ligger farhågor om hjärntvätt nära. I filmen fick vi till slut veta att Miranda inte lät sig hjärntvättas. Men hur har det gått för alla andra deltagare i kurserna som rör sig ute i politiken och samhället? Och hur blir framtiden för Miranda?

PS.
Konflikt uppstod hösten 2015 mellan moderpartiet och ungdomsförbundet, som lett fram till två ungdomsförbund. Det är en berättelse som kan följas i SvD.

Information och länkar

Delta med kommentarer, håll reda på vad andra säger, eller länka till detta från din blog.