Celebretisering av Nobelpriset

Skrivet av redaktionen den 05 Juni, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Numera är litteraturpriset att betrakta som celebretiserat, anpassat till kändiskulturen som är så utbredd. Jämför med fredspriset! Där har idén att skapa celebriteter och celebritetskultur varit grundläggande. Där kan man också tala om skapandet av förebildliga celebriteter, verksamma i världspolitiken för västvärldens ideal och intressen. 

För Svenska Akademien 2016 räckte det inte med urval enligt tidigare procedurer. Priset har under långliga tider inte gett den uppmärksamhet som Svenska Akademien behöver.. Men med en supercelebrity som Bob Dylan som pristagare fanns en betydande potential att ge strålglans till en förstenad institution.Idag, dagarna före deadline har den redan i förväg odödliga Nobelföreläsningen levererats av en odödlig diktare i skepnad av en ljudfil med tillhörande text på mail. Läs här. Olle Holmberg har gett glädjefyllda omdömen i Sveriges Radio och skjuts åt den mediala kedjereaktionen. En annan person i samma medium jämförde senare idag med ”en dålig högstadieuppsats”.

Litteraturpriset och kanske också Svenska Akademien är nu celebretiserat. Det finns anledning att tro att ingenting blir som förut, dvs. före Dylans pris. Inte nog med det. Det kan bli så att andra priskommittéer kan komma på tanken att hänga på med innovativa grepp. Men inte nödvändigtvis på samma sätt.

Information och länkar

Delta med kommentarer, håll reda på vad andra säger, eller länka till detta från din blog.