Aktuella exempel på k-mord

Skrivet av redaktionen den 28 Oktober, 2016
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

K-märkt är ett begrepp som är känt för de flesta. Tyvärr finns också behov av ett begrepp för byggnader och miljöer som drabbas av utradering, ofta i en lång, utdragen och plågsam process.

Det första exemplet är länslasarettet i Umeå, med den s.k. rotundan som Sara Meidell rapporterat och analyserat.

Det andra exemplet är en gammal anrik biograf – Bristol – på Sturegatan 39 i Sundbyberg. Lokalen har varit scen för Friteatern och för Sundbybergs Jazzklubb. Styrelsen har skrivit om hoten för verksamheten i framtiden.

Igår samlades gamla hängivna jazzälskare för att njuta: 27 okt - Sångerskan Anneli Evaldson och trumpetaren Jan Allan samt Husbandet ägnar konserten åt The American Songbook.

Tyvärr var Jan Allan sjuk men ett förstärkt husband kunde trollbinda publiken med klassiker ur jazzlitteraturen. I pausen och efter föreställningen kunde spridda kommentarer höras om hoten för rivning av biografen Bristol. Kommunen tycks ha planer att upplåta den dyra tomtmarken för ett bygge av en galleria.

Lika berörande som musiken blev det att betrakta kvällens besökare. Av de ca 350 besökarna, mest 70+ hade förmodligen flertalet rötter i Sumpan. Många lyssnade drömmande med slutna ögon och försiktigt stampa-takten, och med täta applåder som det brukar vara på en jazzkonsert.  Sångerskan Anneli Evaldsson blev en ungdomlig förbindelse till framtiden som kunde inge hopp för jazzens framtid i Sverige.

Det kändes vemodigt att stå i biografens vackra foajé och samtala med äldre jazzälskare och höra:  ”Dom tänker riva Bristol för att bygga en galleria.” Det blir ett nytt k-mord.

Information och länkar

Delta med kommentarer, håll reda på vad andra säger, eller länka till detta från din blog.