Lästips - Det nätpolitiska manifestet

Skrivet av redaktionen den 16 Augusti, 2014
[ Litteratur | Permalink | Trackbacks (0) ]

altDenna oansenliga bok är inte nyutkommen. För fem år sedan kom "Det nätpolitiska manifestet" på 80 sidor som legat oläst i min stapel av olästa böcker.

Författaren Christopher Kullenberg presenteras som aktivist, forskare och en ledande person i den nätpolitiska rörelse som vuxit fram i Sverige. Tillsammans med sociologen Karl Palmås har Kullenberg skrivit en rad artiklar som berör maktutövning, övervakning och motståndsstrategier på internet. Efter denna bok har Kullenberg 2012 disputerat i vetenskapsteori med avhandlingen "The Quantification of Society". Hösten 2011 utsågs han till Årets svensk av tidningen Fokus för sina insatser för öppenhet och demokrati på nätet.

Den oansenliga boken visade sig vara mycket intressant och lättillgänglig i förståelsen av internet och som bekräftelse på och jämförelse med egna tankar. Ett av postulaten i boken är att internet inte ska ses som en avgränsad cyberrymd utan som något integrerat i all mänsklig verksamhet.

 

Nu återstår att läsa hans avhandling som till stor del handlar om SOM-undersökningarna, vilka vi på skyddamiljön.nu kommenterat och kritiserat. Läs också du "Det nätpolitiska manifestet" från 2010 som välbehövlig och lättillgänglig revision av en rasande utveckling med internet!

 

Information och länkar

Delta med kommentarer, håll reda på vad andra säger, eller länka till detta från din blog.