Privatisera vattentillgångar?

Skrivet av redaktionen den 21 April, 2013
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Nestlés ordförande har kommit med förslaget, eller varför inte upphöja till idén att privatisera vattentillgångarna i världen.

Reaktionerna har varit starka. Vatten betraktas som vår viktigaste resurs vid sidan av luft och syre. Framtidsutsikterna är mycket dystra för vattenförsörjningen i världen. Visst kan man inta positionen och anse att ordföranden i Nestlé, Peter Brabeck-Lethmate har kommit med det dummaste och mest provocerande man överhuvudtaget tänka sig. Den bedömningen kommer med stor sannolikhet att stå sig.

Men varför inte stanna upp och tänka på några tänkbara konsekvenser. Privatiseringar av vattentillgångar skulle skapa urstarka företag med enorm makt och resurser som kan användas på många sätt. Företag i dagens ekonomi som förorenar vattentillgångar skulle få nya mäktiga motståndare som inte vill se sina vattentillgångar förstöras. Idag finns inte det motstånd som behövs. Staten och den offentliga sektorn orkar inte med att kontrollera gruvföretag, avfallsföretag, oljeföretag, kemiföretag, läkemedelsföretag etcetera. Dessa företag och branscher skulle få en helt ny matris att skapa strategier för. Krigisk spelteori kan få en renässans! De skarpaste hjärnorna i världen skulle få en ny framtid.
Tänk om Nestlé ägde alla färskvattentäkterna i Robertsfors, Västerbotten, Sweden där RagnSells driver verksamhet med farligt avfall! Då skulle inte ens RagnSells våga göra otillåtna utsläpp eller skita i att göra vattenanalyser på utsläppsvattnet till Granån. Eller ta riskerna för förstöring av vattentäkter som orsakas av maffian i Neapel. Med Nestlé eller annat mäktigt företag skulle maffian få kraftfullt motstånd.

Information och länkar

Delta med kommentarer, håll reda på vad andra säger, eller länka till detta från din blog.Kommentarer

Djävulens advokat...

Urban | 21/04/2013, 21:41

Jag är medveten om den
förödande verkan det skulle få om ett fåtal jätteföretag skulle äga och få makten över vattentillgångarna. Ändå vill jag stanna upp för alternativa tankeexperiment innan ställning tas. Följden blir-hoppas jag- ett avvisande av Nestlés idé och att regering och folkvalda förstår att Staten måste ta krafttag mot företag som förstör miljön och vattentillgångarna.

Vatten är en mänsklig rättighet som vinstintressen inte kan försvara.

mischa | 21/04/2013, 20:43

redaktionen

Undrar vad föräldrarna till de barn som sköts ner av polis som skyddade privata intressen, vid demonstrationerna i Cochabamba, Bolivia, när folket till stora delar inte längre hade råd att köpa det dyra vattnet, och inte ens fick samla regnvatten... undrar vad de skulle säga om artikelns teoretiska resonemang!

Se en 3,5 minuter dokumentär (ur en längre film) om konsekvenserna av privatisering av vattensystem i Cochabamba för mer än tio år sen HÄR.

Se även EU-kampanjen MOT privatisering av vattentillgångar med event i Stockholm i september. Medborgarförslaget har snart en och en halv miljon underskrifter.