Intermezzo för vegansk livsstil

Skrivet av redaktionen den 17 Juli, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Tidningen Syre rapporterar att Vegomässan läggs ned för gott. Orsakerna står att söka i den förvirring som uppstod i samband med fjolårets Vegomässa. Arrangören Djurrättsalliansen anklagades för samröre med Djurfront som ägnat sig åt aktioner för djurrätt. Ett flertal företag, sponsorer till Vegomässan meddelade att de hoppade av fortsatt samarbete. Daniel Rolke, som varit med i arrangörsgruppen begärde namn på aktivister som sägs ha medverkat i olagliga aktioner, men säger sig inte ha fått bevis för påståendena om samröre mellan Djurfront och Djurrättsalliansen.

Arrangörsgruppen till Vegomässan har bedömt att det skulle vara alltför svårt att göra nystart. Både ICA och Garant gör därmed en förlust då de inte kan få draghjälp av Vegomässan.

Men detta är ändå bara ett intermezzo, ett mellanspel i en stark marknadsutveckling för veganska livsmedel. Snart är var och varannan burgare växtbaserad i de stora internationella kedjorna. Butikerna som ingår i Handelsblocken ICA, Garant och Coopkommer att få springa benen av sig för att hänga med i expansionen för växtbaserat.

Köttliknande produkter

Skrivet av redaktionen den 16 Juli, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Affärsmedia av alla slag är fyllda med rapportering av pågående utvecklingsarbete och förberedelser för lansering i stor skala av sk. analoger. Ett genomgående drag är fokuseringen på köttliknande egenskaper som kan uppnås med sikte på textur och ”blödning” som viktiga parametrar. Det är också vanligt att marknadsfilosofin är att framhålla den egna produkten utan att argumentera med att produkten är vegansk eller vegetarisk. I stället ska lockande namn på maträtter föras fram. Denna strategi kan vara lätt att få gehör för hos de personer som svarar för marknadsföring. Och det kan kännas som en lättnad att få runda ett kommunikationsproblem. Det är troligen ett stort misstag.

För många konsumenter, svårt att säga för hur stor andel av konsumenterna, är djuretik och klimatfrågan avgörande för att välja vegansk livsstil. Hälsoargumentet har också vuxit i betydelse. Det kan medföra att dessa konsumentkategorier söker återförstärkning av sin livstil med mat som har hög etikfaktor, dvs. vegansk mat som är växtbaserad. För hälsofreaks likaså. Dessa kategorier är också mottagliga för känsloargument och icke-rationella egenskaper som produktutvecklarna tar i bruk. Men att systematiskt undanhålla veganskt och växtbaserat som argument kan vara ett stort misstag som kommer att bli förpassat till papperskorgen.

Kan man äta norsk odlad lax?

Skrivet av redaktionen den 12 Juli, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Nej. Norsk lax är djurplågeri och miljöförstöring i stor skala.

När når vegovågen och fiskvågen ut i vanliga butiker?

Skrivet av redaktionen den 10 Maj, 2019
[ Övrigt, Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Livsmedelsbutiker har svårt att anpassa sig till nyorientering på marknaden. Nu först kan vi se en någorlunda välsorterad fiskdisk med konsumentförpackad färsk fisk. Förpackningstyperna är vacuumpackat, trågförpackningar filmade, atmosfärförpackningar, eventuellt även djupfrysta räkor i lösvikt.Det mycket större djupfrysta fisksortimentet finns bakom glasdörrar eller skjutdörrar. För 40 år sedan fanns inte ett så brett kylsortiment konsumentförpackat som idag. Ca 1980 kom atmosfärförpackat med ett kycklingsortiment. Det har dröjt decennier att introducera kyld färsk fisk i atmosfärförpackning med ”shelf life” på 10 dagar eller mer. Och det är bara början.

Kommer vegovågen att följas av en fiskvåg? Ett skäl till detta är att många har svårt att avstå från kött, rött kött och vitt kött. Då finns fisk som ett alternativ för konsumenter som brottas med sitt samvete. Inte för veganer, men för många andra. Det är nästan så att man känner förskjutningarna i konsumenternas val genom att ställa sig vid kyldisken för fisk och vid köttdisken. Utan tråkig statistik kan man – eventuellt med inbillningskraft – se på rörelser och miner hur hen brottas med valet av mat. En nystart för kyld färsk fisk? Butiksstudier kan bedrivas som Optical Research.

Husdjursagronomerna och idisslarnas betydelse

Skrivet av redaktionen den 08 Maj, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Det är på tiden att de som forskar och undervisar om kor, får och getter på SLU kommer till tals i en stor rikstidning.

Klimatdebatten har varit starkt präglad av det perspektiv som IPCC skapat. Där reduceras denna djurkategori till produktionsenheter som fiser de förment skadliga klimatgaserna. Nåja, lite mer än så, men likväl en starkt förenklad berättelse. Husdjursagronomerna går in sakligt och kunnigt om kornas betydelse, ytterst för hela ekosystemet. Men de gör sig också skyldiga till ett stort misstag genom att utelämna de etiska frågorna i djurhållning. Samma brist vidlåder IPCC:s doktrin om klimatet. Så det får bli som det brukar vara, att prestigelösa idealister, djurrättsveganer får påminna om de vidriga och ovärdiga förhållanden som kan finnas inom djurhållningen i Sverige och världen över. Nästan alla debattörer, inklusive miljöprofessorn Sverker Sörlin vid KTH härom dagen i SR lovordar det svenska djurskyddet. Sverker Sörlin borde besöka gårdar i sitt hemlän Västerbotten där djurhållaren, bonden har har fällts för djurplågeri. Det hindrar inte att djurskyddet överlag bedrivs väl och enligt lagen, men sluta låtsas som om att djurplågeri inte existerar i Sverige! Kanske husdjursagronomerna vid SLU har något att berätta?

Vegansk nostalgi

Skrivet av redaktionen den 06 Maj, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Dagens Nyheter Kultur har idag den 6 maj 2019 en blänkare skriven av Per Ragnar.

alt

Den bok som Per Ragnar nämner i blänkaren beställde jag hos Bror Kajsajuntti, Tankarnas Trädgård för två år sedan. ”Därför är jag vegetarian” av Per Ragnar, Zindermans, 1977, inb utan skyddsomslag, nära nyskick, 11 sidor, ägarhälsning, ISBN: 91 528 0169 1. 70 SEK+ porto. Säljare: Tankarnas Trädgård.

Bror tog kontakt med mig igår (vilket sammanträffande!) genom mail eftersom det var oklart om jag hade betalt för leveransen för prick två år sedan. Problemet löstes tack vare bokhandlarens vänliga sätt.

Per Ragnar – född 1941 och fortfarande i fin form – var pionjär på sin tid och har haft många efterföljare. Hans främsta motiv som vegetarian kan sägas vara hälsa.

Veganburgare tog 40 år att utveckla och lansera globalt

Skrivet av redaktionen den 04 Maj, 2019
[ Övrigt, Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Redan 1978/79 hade livsmedelsforskningen i Sverige identifierat ”texturerat vegetabiliskt protein” som en möjlighet att skapa nya produkter. Branschgemensam forskning bedrevs i SIK, Svenska Livsmedelsinstitutet Göteborg. Se årsberättelse 1978-79.pdf. SIK hade medlemmar från hela livsmedelsindustrin i Sverige. Jordbrukets organisationer med bland andra Sveriges Slakteriförbund och Kungsörnen hade en historisk möjlighet att i flytta en stor del av konsumtionen från animaliskt protein till vegetabiliskt protein. Kungsörnen hade byggt upp ett pastautbud som skulle kunna promotas med pastasåser innehållande texturerat vegetabiliskt protein. Men makthavarna som företrädde Sveriges bönder valde att lägga innovationerna i kassaskåpet, låsa och slänga nyckeln. Man var rädda för konkurrenter till det animaliska proteinet.

Nu satsar mäktiga investerare i USA med Bill Gates som innovationsguru i vegotrenden, globalt. Denna utveckling rör inte bara burgaren i ändlösa varianter. Texturerat vegetabiliskt protein kan ersätta kött. Visionen har fångats i namnet på det nya företaget ”Beyond Meat”. Sverige finns med på ett litet hörn med egna utvecklingsprojekt att göra texturerat vegetabiliskt protein på bönor som kan odlas i Sverige, men också på importerat sojaprotein. Rollerna kunde ha varit ombytta mellan USA och Sverige om inte bakåtstävarna i jordbrukskooperation (Sveriges Slakteriförbund SCAN) hade haft sådan avgörande makt.

Vegotrenden och moralfilosofi

Skrivet av redaktionen den 28 April, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Den svart-vita djurrättsveganismen kommer troligen även i fortsättningen att ha anhängare och berättigande. Djurrättsveganism är definitionsmässigt ett förhållningssätt som förutsätter en livsstil som utesluter allt utnyttjande av djur. Till förhållningssättet hör abolitionism, ett frigörande av alla djur, känt som animal liberation. I media har uppgifter florerat om den uppåtgående vegotrenden. Ibland anges procenttal hämtade från opinionsundersökningar. Kanske för första gången i modern historia kan man känna uppgången utan statistik, bara med sina sinnesintryck. De kan komma från alla möjliga håll, från vänner och media och vad som helst. Vegotrenden har också skapat ett större spektrum av vanor och attityder. Flexitarianer som väljer mellan blandkost och vegankost. Hälsoveganer har blivit fler med hälsotrenden, men inte nödvändigtvis kopplat till djurrätt. Konsumenter kan ha mycket varierande attityder till djuren. Djurskydd framhålls utan att tänka på konsekvenserna på sikt. Förbättras djurens liv på sikt med djurskydd? Abolitionism har vunnit anhängare tack vare moralfilosofiska överväganden om att djurskydd är något som döljer missförhållanden och uppskjuter frigörelse. Med den kraftiga ökningen av vegofrågor i media har de moralfilosofiska frågorna kommit i skymundan, särskilt för de nytillkommande veganerna, vegetarianerna, flexitarianerna, hälsoveganerna, ägg-fisk-vegetarianerna, måndagsveganerna etc. Och alla de som tycker att man kan vara bara lite vegan. I extremfall bara snacka om vego.

Är det för tidigt att utvärdera utvecklingen? Vilka intressen finns att profitera på moral? Kommer vi att se manipulation från livsmedelsproducenter och livsmedelshandeln? En väg att manipulera är att påverka tillämpningen av marknadsrätt. Se på havremjölken, förlåt havredrycken som produkten ska det heta efter protester från mjölkproducenter. Mjölkproducenterna har finansiell styrka att driva rättsprocesser mot producenter av kofria alternativ för drycker och pålägg. Det är OK att använda beteckningen Vegansk ost om inte marknadsdomstolen sätter stopp. Hamburgerkedjorna har infört veganska burgare i sortimentet, men kan räkna med reaktioner från de svenska slakterierna. Skolorna för en kamp att fatta egna val men utsätts för påtryckningar från politiker som företräder animalieproducenterna med hjälp av överdrivna påståenden om svenskt kött jämfört med import. Producenterna av animaliska produkter har tagit upp konkurrensen genom att göra blandprodukter med växtbaserade råvaror. Arla har lanserat havremjölk med komjölk som ingrediens. En ostproducent har tagit upp tillverkning av vegansk ost. Och så vidare.

Är den här utvecklingen bra för djuren och för konsumenterna ur moralfilosofisk synpunkt?

The Oxford Centre for Animal Ethics har utsett 20 nya medlemmar

Skrivet av redaktionen den 20 April, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

alt

Appointment of New Fellows

The Oxford Centre for Animal Ethics is delighted to announce the appointment of twenty three new Fellows.

Academics, both from the sciences as well as the humanities, who are researching or intending to research in the field are eligible for consideration. Under the rules, appointment is offered only once to successful individuals within their lifetime, and appointment is by invitation or nomination only. Only a small proportion of those nominated are eventually selected.

The process of selection is rigorous, painstaking, and frequently lengthy, and individuals appointed have to have made (or be capable of making) an outstanding contribution to the field.

The new Fellows are:

 • Professor Cini Bretzlaff-Holstein (Trinity Christian College, IL), Fellow
 • Professor Kendra Coulter (Brock University, Canada), Fellow
 • Dr Chris Draper (Born Free Foundation), Fellow
 • Dr Raffael N. Fasel (University of Cambridge, England), Associate Fellow
 • Professor Angela Fernandez (University of Toronto, Canada) Fellow,
 • Professor Marita Giménez-Candela (Universitat Autònoma de Barcelona, Spain), Fellow
 • Michael Glover (Leiden University, Netherlands), Associate Fellow
 • Professor James E. Helmer (Xavier University, OH), Fellow
 • Professor Kathy Hessler (Lewis & Clark Law School, OR), Associate Fellow
 • Rebecca Jenkins (Lewis & Clark Law School, OR), Associate Fellow
 • Dr Thomas Lepeltier (Independent scholar), Associate Fellow
 • Professor Daniel B. Lourenço (Federal University of Rio de Janeiro, Brazil), Fellow
 • Professor Justin Marceau (University of Denver, CO), Fellow
 • Dr Mandy Mihelic (The University of Queensland, Australia), Associate Fellow
 • Stephanie O’ Flynn (National University of Ireland, Galway), Associate Fellow
 • Professor Mary J. Shariff (University of Manitoba, Canada), Fellow
 • Professor Barry Smart (University of Portsmouth, England), Fellow
 • Dr Paola Sobbrio (Independent scholar), Fellow
 • Dr Roxanne Grace Sperry (Atlantic School of Theology, Canada), Associate Fellow
 • Rebecca Rose Stanton (Northumbria University, England), Associate Fellow
 • David Thomas (Lawyer), Fellow
 • The Revd Matthew J. Webber (Colorado State University, CO), Associate Fellow
 • Dr Miriam A. Zemanova (University of Basel, Switzerland), Associate Fellow

“All these individuals are pioneering new work in Animal Ethics – helping to press the envelope in terms of new thinking”, said Director of the Centre, Professor Andrew Linzey. The Centre extends its warmest congratulations to the successful individuals. Their biographies can be viewed here.

Morgontidningar svävar på målet

Skrivet av redaktionen den 19 April, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Den 4 augusti 2018 har DN en av sina många artiklar på temat veganskt/animaliskt skriven av Elin Peters. Här väljer skribenten eller snarare tidningen att behandla ämnet i en sympatisk, lätt förvirrad ton så att beslutet om valet ligger på någon annan. Budskapet blir än mer oklart med tanke på bilden på en manuell köttdisk med oxfilé, biffrad med fettkappa, högrev, salsicha (rå fläskkorv). Troligen plåtat i en av saluhallarna. Då kan inte ICA, Konsum, Hemköp etc. bli upprörda. Antagligen tror DN att detta framställningssätt är okontroversiellt för olika läsargrupper, köttätare, vegetarianer och matproducenter. En sorts diskussion, till intet förpliktande.

Den 29 juni 2018 har SvD en artikel som håller armlängds avstånd till kontroverser. Ann-Cathrine Johnsson ger en i och för sig välbehövlig genomgång av vego-begrepp, åtta olika begrepp. Listan innehåller sådant som delvis kan vara nytt för läsarna. Det är en kort artikel som inte tillåter generaliserande omdömen. Men det är ändå uppenbart att SvD undviker kontroverser. Man bangar för att ge en helt korrekt definition av strikt ”vegan”, som innebär att inget som kommer från animalier konsumeras eller används.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13  Nästa»

Välkommen till Säkramiljön.nu

mischa

Stoppa Fagerlidens avfallsanläggning!
Och andra
miljöfaror.


Senaste...

Artikelarkiv

Länkar

Prenumerera