Klimatarian – ett nytt vilseledande slagord

Skrivet av redaktionen den 08 September, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Många mattillverkare har anledning att vara rädda för framtiden med tanke på "ekologiska fotavtryck”. Här finns en lång rad företag som anlitar reklambyrån Food & Friends som hoppas kunna dölja sina ekologiska fotavtryck. Reklambyrån går ut med budskap om sina kunders produkter som är dåligt underbyggda. Vad sägs om socker, chips, konfektyr? Vad sägs om lax odlad i trånga kassar som släpper ut stora mängder foder i havet? Se själv på listan av företag och tänk efter om de verkligen har bra ekologiska fotavtryck! Så här räknar Världsnaturfonden WWF.

Matproducenterna som är kunder till reklambyrån Food & Friends har lyckats krypa under skinnet på Världsnaturfonden WWF. Producenter med både bra och dåliga ekologiska fotavtryck samarbetar för att göra framsteg på marknaden. Ett led i denna marknadsföring är att lansera ett nytt begrepp – ”klimatarian”. I reklam och PR sägs att klimatarianen "väljer kost som inte bidrar till stora klimatutsläpp. Det kan vara lokalt producerad mat för att minska utsläpp från transporter, fläsk och fågel istället för nöt och lamm och att man använder alla delar av matvarorna, även t.ex skal och kärnor, för att begränsa avfallet. Detta enligt Food & Friends mattrendrapport 2017”. Detta kan kallas alternativ sanning i stil med de lögner som Amerikas president sprider bland annat om fossila bränslen. Det är häpnadsväckande att Världsnaturfonden WWF ger plats i WWF EKO 1-2017 åt påståenden som inte är underbyggda, inte ens enligt sin egen beräkningsmodell. Eftersom WWF har en definition av ekologiska fotavtryck, är det rimligt att begära sanningen om fotavtryck som de aktuella matproducenterna orsakar.

Varning för Fredriksborg hotell och restaurang!

Skrivet av redaktionen den 08 Augusti, 2017
[ Andra farliga platser, Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Hotellet ligger längst ut på norra Värmdö som är fantastiskt fint besöksmål. För alla de som tänker äta vill vi varna för kycklingfilén som finns på menyn. Kocken steker kycklingfilé till kärntemperatur 68 grader enligt egen utsago. Då är köttet fortfarande svagt rosa och inte genomstekt, det vill säga i värsta fall livsfarligt. Producenter föreskriver att kärntemperaturen ska vara minst 72 grader för att undvika salmonella och campylobacter.

Till all lycka finns alternativ, t.ex vegetarisk lasagne.


Vi tackar kocken Fredrik Jonsson för kommentar enligt nedan:

Hej Urban,

Vänligen se nedan svar från vår kock som var ansvarig under aktuell tidpunkt då ni var på besök.
Vänliga hälsningar
Jessika och Kristina, ägare av Fredriksborg Hotell

Hej,
Olyckligt att den specialrätt som tillagades utanför ordinarie lunchmeny och som serverades till ert bord inte uppfyllde kriterier. Beklagar eventuell brist i kvalitet på den kycklingfilén på just den tallriken.
På rekommendation så skickar gästen tillbaka den tallrik som serverats om det råder ett missnöje så kocken kan åtgärda eventuella brister på plats.
Korrekt att kycklingen först steks till 68grader för att därefter stiga till minimum 70grader i enlighet med föreskrifter från Livsmedelsverket "Hetta upp maten ordentligt, till minst 70°C" (Länk). Vilket även är den fullständiga och korrekta utsagan från kocken.
Kan garantera att kycklingen hanteras korrekt både före och under tillagning på Fredriksborg i enlighet med föreskrifter från Livsmedelsverket (Länk).
FYI. "En innertemperatur på 60 grader i t.ex. en timme är alltså fullt tillräckligt för att avdöda både Campylobacter och även andra sjukdomsframkallande bakterier t.ex Salmonella i kycklingen vid till exempel tillagning sous vide."(Länk
Har inte haft ett enda sjukdomsfall relaterat till maten som serveras på Fredriksborg sen start 1 mars 2017.  Vänligen addera denna kommentar, likväl om ni sprider denna felaktiga information vidare.
// Fredrik Jonsson
www.fredrikmaster.se

Slutkommentar:

Vi uppmanar läsarna att gå in på angivna länkar för att se om det stillar oron för kyckling. För att vara på säkra sidan har normen tidigare varit en kärntemperatur på minst 72 grader för benfri kyckling, t.ex kycklingfilé. Numera har gränsen sänkts till 70 grader, enligt den största producenten av kyckling i Sverige som här även uttalar sig för hela branschenmed avseende på campylobakter. Läs.

För gäster på restauranger och kunder i butiker är det viktigt att ställa krav på hygien och hantering av kyckling och annan fågel i alla former.

Rosa eller blodig, värmebehandlad kyckling och annan fågel är inte acceptabelt med tanke på riskerna, i värsta fall livsfara.

Vi uppmanar landets tillsynsmyndigheter att genom oanmälda besök kontrollera hantering och tillagning av kyckling i restauranger och butiker.

Northvolt AB - blivande batterifabrik?

Skrivet av redaktionen den 05 Augusti, 2017
[ Politik, Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Med bara 100 miljoner i kassan vill ledning och ägare i Northvolt AB locka en av ca 10 kommuner att erbjuda de bästa villkoren för byggandet av en batterifabrik. Fabriken sägs kräva en investeringsvolym av 40 miljarder kronor. Skellefteå kommun är en av de ca 10 kommuner som Northvolt med VD Peter Carlsson i spetsen besöker och sonderar. Även Vasa i Finland finns med. Lockelsen med 3000 nya jobb, varav många jobb för ingenjörer, tycks vara oemotståndlig och där miljöproblemen inte finns på kartan. Läs SVT.

Det är ännu inte klarställt om en fabrik kommer att klassas som A- eller B-verksamhet. För A-anläggning måste miljötillstånd lämnas av Mark- och miljödomstolen. För B-anläggning ges tillstånd av Länsstyrelsens miljödelegation.

Företaget har en kommunikationschef och en VD som i hög grad tycks vara utvalda för att göra bra ifrån sig i media och i möten. Kommungubbarna och gummorna i Skellefteå var vid mediaträffen klädda som det anstår gråsossar med en framtoning, så anspråkslöst att de knappt fastnar på bild. Northvolts VD som var huvudet högre fick värdarna att se ut som små nickedockor. Dessutom var Peter Carlsson solbränd, han hade ett gnistrande leende, han hade tredagarsstubb och klädd i munkjacka. Vilken pitch för världens största fabrik av bilbatterier för världsmarknaden, för ungdomen och framtiden i Skellefteå.

Miljöproblemen för en batterifabrik har redan väckt oro. Om det sades inte något vid stoppet i Skellefteå eller i de andra kommunerna, såvitt känt. Det kommer att finnas anledning att återkomma! 

Köttfri måndag

Skrivet av redaktionen den 28 Juli, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Jonas Paulsson har introducerat Köttfri måndag efter förebild från Meatless Monday. Det låter fegt att nöja sig med en enda köttfri dag. Målet bör ju vara 7 köttfria dagar. Men det är något visst ändå med Köttfri måndag då det uppfattas som en början till något. Budskapet har stor potential om det når en stor publik som vill pröva på. 1000 köttfria måndagskonsumenter ger mer än några få som bestämmer sig att bli helveganer. Som apell är Köttfri måndag genialt!

Följ Jonas Paulsson på Twitter och Facebook!

Vegantema i DN och SvD 2017-07-27

Skrivet av redaktionen den 27 Juli, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Kulturdelen i DN skriver om att filmbranschen har fått smak för veganer. Skyll på dom, när det är DN som har fått smak på veganer, men måste krypa bakom filmmakare! Artikeln är mycket seriös och innehållsrik, men för att inte själv bli uppfattad som vegankramare avslutas artikeln med en drift på veganism och klimatångest. Läs här.

På ledarsidan i SvD, på 2:a plats, får skribenten plats för ett kåseri om Peak-begreppet som använts flitigt på en rad områden, inte bara Peak-oil. Kåseriet är en förevändning för att kunna skriva om veganism och utan att själv bli beskylld för att försvara veganism. Artikeln är putslustig och utstrålar okunskap om prognosverksamhet, framtidsforskning. Den kaxiga skribenten försöker ge sig på ett proffs som bevisligen har förutsättningar att bedöma köttkonsumtionen. Proffset heter Ingela Stenson och har arbetat med mat och Information hos Jordbrukets Provkök och United Minds, sammanlagt i ett halvsekel. Då har man ett och annat att komma med, kan det tyckas. Stenson har sagt att köttet har peakat 2017. Även om det skulle ta ytterligare några år till Peak så är budskapet oerhört intressant, något som förtjänar respekt och tilltro. Läs här.

Industriell vegomat som boomar

Skrivet av redaktionen den 26 Juli, 2017
[ Övrigt, Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Quorn uppfattas som veganmat av många, men det stämmer inte eftersom hönsäggvita – om än i liten mängd – ingår. Huvudråvaran är en svamp. Försäljningen rakar i höjden på många marknader. Gruppen flexitarianer anses vara orsaken eftersom de väljer Quorn istället för kött i allt större utsträckning. Här har vi att göra med konsumenter som känner ett starkt behov att minska på kött utan att vara vegetarianer eller veganer.

Flexitarian eaters are behind the unprecedented rise in sales of the meat substitute Quorn, which is made from a fungus. The company behind Quorn Foods says global growth in the first half of this year is up 19 per cent worldwide which they believe is because of the rise of the "flexitarian" diet which means people are reducing meat consumption and looking for other protein sources. Quorn can be made to mimic mince, bacon, burgers, sausages, chicken or ham. Quorn is available in 15 countries.

Quorn Foods, now owned by a Filipino company, says it is investing £150m to double production at its main plant in Teeside and expects to create 300 new jobs there in the next five years.

Läs mer här.

Apropôs Transportstyrelsen

Skrivet av redaktionen den 21 Juli, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Ännu en central myndighet som nu blir genomlyst på grund av konstaterade och misstänkta brott. Det var inte länge sedan Skatteverket avslöjades för otillbörlig hjälp till en UD-tjänsteman med skatteundandragande. Sjöfartsverkets ledning avslöjades för suspekt upphandling av räddningshelikopter. Tjänstemän på Migrationsverket har tagit emot pengar för rättigheter i samband med invandring. Listan kan göras lång. Sverige brukar ligga högt på listan för icke-korrumperade länder. Det verkar vara gravt missvisande.

Korruption behöver inte förutsätta penningtransaktioner. Vänskapskorruption har andra medel, nämligen handel med socialt kapital. Det kan eventuellt utvidgas med penningtransaktioner.

Nu gäller det att inte sväva ut i historien om korruptionen i Sverige. Det är alldeles tillräckligt att ta tag den nu pågående utredningen av Transportstyrelsen. När det är gjort så långt som möjligt kan de anklagade och dömda ge uppslag till ytterligare brottsutredningar. Uppdrag granskning och Kalla Fakta tar hand om de mer spektakulära och TV-mässiga fallen. Det innebär att det blir en massa fall som inte blir anmälda och uppmärksammade.

Leve tjallaren!

Folket rasar mot Klarna på Flashback

Skrivet av redaktionen den 21 Juli, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Läs vassa angrepp på Flashback om Klarna. Idag kom ytterligare ett exempel på Klarnas enfaldiga tro på sin rätt att gå långt utöver vad slutkunderna, folket önskar. Ett stort antal betalningssätt och betalningsvägar påtvingas folket utan att ha önskat allt detta. Klarna tycks ha satt i system att göra betalningar krångliga och förvirrande för att kunna krama ut förseningsavgifter och andra avgifter.

alt

Idag dök en ny variant upp på datorskärmen, ett fönster som påminner om betalningen FÖRE sista betalningsdag. Det mig tog åtskilligt med tid att reda ut vad det var frågan om eftersom jag levde i uppfattningen att jag sagt upp mitt abonnemang hos Dagens Nyheter. Återstår att söka kontakt med DN för att reda ut vad som hänt. Krånglet har ökat efter Klarnas inträde i våra liv.

Kommer Klarna att bli ännu mer påträngande och kostnadskrävande? Kommer Klarna att skicka sms strax före sänggåendet och tacka för inkomna betalningar under dagen och avsluta med ett Sov Gott?

Återfall kött, fara för liv och hälsa

Skrivet av redaktionen den 19 Juli, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Mot de bästa avsikter som blivande vegan var jag nära återfall att äta grillad kyckling. ICA Nära i Täby skyltade på gatan med Grillad kycklingklubba 10 kr per styck. Jag skulle ändå handla en liten petflaska för att tappa ur innehållet och återfylla med hemkörd flädersaft som present till en polsk hantverkare som blivit förtjust i denna dryck. Väl inne i ICA-butiken, på span efter liten pet-flaska, passerade jag värmeskåpet med grillade kycklingklubbor. Då hände det som inte får hända. Jag köpte en påse med två klubbor till det facila priset 10 kr per styck. När jag kom hem satte jag påsen på köksbänken och avvek för att syssla med annat. När jag kom tillbaka låg en kycklingklubba uppskuren med tydliga spår av blod intill benet. Jag förstod omedelbart faran - risk för mycket farliga bakterier om kycklingen inte är genomstekt. Till min förfäran hade min fru skurit ut en del för att ge vår käraste vän, taxen Charlie. Min fru tyckte att jag kraftigt överdrev faran. Jag ringde butiken för att varna, kalla det gärna larma! Butiksmedarbetaren var främst upptagen av att ersätta köpet med pengar tillbaka. Jag förklarade att pengar är oviktigt när liv och hälsa står på spel. Han tyckte nog att jag var en jobbig person. Jag krävde att han skulle ta ut allt i värmeskåpet för att inte andra skulle hamna i riskzonen. Och att han därefter skulle underrätta butikschef och ägare om händelsen.

Först dagen efter, kl 10 ringde butikschefen och beklagade sig. Hon skyllde på en semestervikarie som skött grillen och dessutom felaktigt skulle ha ställt in grillen på Fahrenheit- istället för Celciusskalan. Det var uppenbart att varken butikschefen eller någon annan medarbetare kände till vad rätt temperatur skall vara. Här trodde man att den skulle vara 72 grader intill benet. Jag svarade att det var fel eftersom jag visste att 80 grader intill benet är minimitemperatur för att kyckling med ben ska bli genomstekt och att ingen fara för att de livsfarliga! bakterierna ska bli oskadliggjorda. Bakterierna heter campylobacter och salmonella. Butikschefen ville ersätta mig för köpet plus 500 kr. Jag tackade nej till pengar eller annan ersättning.

Nu var bollen satt i rullning. Min nästa åtgärd var att anmäla händelsen hos Södra Roslagens Miljö- och hälsoskyddskontor. En hälsoinspektör ringde mig på eftermiddagen och meddelade att betryggande besked hade lämnats av butikens konsult för butiksgrillning. Det var inte aktuellt att göra en omedelbar inspektion, något som kontoret först hade förutskickat. Ett skäl var att det "inte skulle ge något” att göra inspektion idag. Jag förklarade att jag hade mina blodiga kycklingdelar i kylskåpet och att skäl finns att göra sedvanlig analys på laboratorium. Miljöinspektören valde att lyssna på butikens medarbetare och till konsulten utan tanke på att alla dessa står i beroendeförhållande till butiksägaren och det finns risk för att dessa underskattar problemen för att inte riskera sina jobb.

Inte att undra på att rapporter från hela landet har regnat in om ökad förekomst av de farliga bakterierna i kyckling. En smittskyddsläkare i Västra Götalands landsting varnar: Sluta äta färsk kyckling! Låt mig tillägga: Sluta köpa grlllad kyckling hos ICA Nära, Djursholmvägen, Täby. För mig har det ändå slutat lyckligt eftersom jag inte åt av kycklingen. Inkubationstiden är 3 till 10 dagar. Därför vet vi ännu inte om några kommer att bli sjuka. I värsta fall mycket sjuka.

Släp som släpper - SLÄPCENTRALEN TÄBY

Skrivet av redaktionen den 17 Juli, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Släpcentralen i Täby hyrde ut ett släp, hängde det på dragkroken och anslöt elkabeln. Säkerhetslinan mellan bilen och släpets broms anslöt jag själv. Efter betalning åkte jag till Brottby grustag för att lasta ca 800 kg betonggrus. När jag skulle rulla iväg från grustaget bar det sig inte bättre än att släpet släppte från dragkroken. Det hände bara efter några meter. Jag ringde till uthyraren för att någon skulle komma till undsättning och för att fastställa orsaken. Nix, sommarvikarien hade inte körkort och kunde inte komma. Jag bad honom ringa chefen/ägaren. Eftersom Släpcentralen inte visade tecken på att hjälpa till återstod det för mig att finna någon hjälpare där jag befann mig, ensam i något som liknar ett öde månlandskap med jättehögar av allsköns kross av berg. Jag hade turen att finna en lastbil med förare, som jag bad om hjälp. Denne hedersman steg ned från hytten och gick med mig för att försöka hänga på släpet vilket krävde centimeterprecision och armstyrka. Släpet var ju tungt med full last på 800 kg. Stödhjulet vilade tungt i marken. Min hjälpare lyckades med konststycket att rubba släpet några centimeter och hänga det på bilens dragkrok. Från och med nu har folk med tatuerade armar och kompistakter min allra största beundran.

När jag så småningom återvände till uthyrningsfirman frågade jag semestervikarien om han hade ringt chefen. Han påstod att han hade gjort det, men det visade sig vara lögn. Jag bad om numret för att ringa själv, men mobilnumret fick inte lämnas ut. Då föreslog jag lågmält att vi tillsammans skulle ringa för att tala med chefen om den inträffade incidenten. Min avsikt var att förhindra upprepning med risk för liv och lem. Motvilligt ringde semestervikarien och jag fick det tvivelaktiga nöjet att tala med chefen. Han var måttligt intresserad att tala med mig under sin semester men upplyste mig att ”sådant händer”. Nu blev jag riktigt förbannad över denna oansvariga stil. Chefen sa till mig att be vikarien byta draganordning på släpet! Själv iddes han inte framföra det. Och det var inte att tänka på att han skulle infinna sig på plats. Nu räckte det för mig. I fortsättningen kommer jag att låna säkra släp gratis från närmaste byggvaruhandlare.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  Nästa»

Välkommen till Säkramiljön.nu

mischa

Stoppa Fagerlidens avfallsanläggning!
Och andra
miljöfaror.


Senaste...

Artikelarkiv

Länkar

Prenumerera