Matkonsumtionen fjärmar oss från klimatfrågan

Skrivet av redaktionen den 31 Oktober, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Maten hänger ihop med klimatet. Det fastslogs redan i FN-rapport 2006.Utsläppen av klimatgaser kommer till stor del från matproduktion och matkonsumtion. För alla i livsmedelsbranschen finns en million-dollar question: Hur kommer matkonsumtionen att utvecklas i framtiden? För att komma närmare svaren gäller det att förstå underliggande faktorer. Det är inte bara att dra ut den historiska kurvan till framtiden.

Två avgörande indikatorer är:
- Konsumtionen av färdigmat
- Uteätandets utveckling

Statistiken från Jordbruksverket är tillförlitlig men ger inte tillräckligt stöd i bedömning av den framtida utvecklingen. En hypotes är att stora delar av befolkningen har tagit till sig klimatdebatten, men att konsumenter i alla samhällsskikt tycker att klimatdebatten med sina förutsägelser om framtiden är mycket komplex. Då ligger det nära till hands att överlåta besluten till andra, till media, till experter, till matproducenter, till matförädlare, till storhushållen inklusive restaurangerna.

SR 1 i programmet ”Blev restaurangen någonsin vårt vardagsrum" begränsade blickfältet till historisk utveckling i restaurangnäringen. Kommersiella företrädare deltog, en restaurangchef från innekrogen Riche. Och en matanalytiker från United Minds. Ett problem med buller – hög musik och slammer –  på restauranger fick också ingående behandling. Inga fria debattörer gavs plats. Den kunniga företrädaren för hörselskadade fick bli alibi för SR:s opartiskhet, men fick obehindrat göra varumärkesreklam för en restaurangguide.

Det vore intressant att få höra om hur besökarna själva ser på uteätandet i restauranger och storhushåll. Känns det som en befrielse att slippa välja maten i butiken och att slippa laga maten hemma? Slippa bära världens problem på sina axlar. Samtidigt kan vi se att konsumtionen av färdiglagat, lagat av butiken eller matproducenten fortsätter att öka. United Minds, ett framgångsrikt undersökningsföretag deltog med sin främsta matanalytiker på länk från Kalifornien. Följsamheten till USA har alltid varit stor, men det gäller att tillfredsställa uppdragsgivarna, inte att rädda klimatet.

Varför kan inte SR vara progressiv och göra program om framtidens mat? Det som brukar kallas klimatsmart mat. Det kommer att bli en jätteutmaning för restaurangbranschen. Än så länge är denna del underutvecklad och det kommer att kräva stora förändringar i en stockkonservativ bransch. Snart har du för sista gången sett kocken flambera Tournedos vid bordsänden. När kommer första miljöaktivisten inta sin plats för att presentera vegorätter på Riche? Det kommer nydanaren Tore Wretman – han med pizzan till Sverige –  att gilla i sin himmel.

Diskussion om miljöprövning av gruvor i SR1, Dagens Eko

Skrivet av redaktionen den 17 Oktober, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Jonas Rudberg, Naturskyddsföreningen kritiserar Naturvårdsverkets förslag till miljöprövning. Karolina Skog, miljöminister tycker att förslaget är bra. Per Ahl, vd i Swemin AB, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, tycker att regelverket inte ska förändras i grunden, tycker att förslaget är ganska bra. Så här säger de på sin hemsida: "Dagens prövningssystem för gruvor måste förändras och bli mer effektivt och tydligt. Det föreslås i förslaget till gruvavfallsstrategi som överlämnades till regeringen på torsdagen. Bra, tycker Svemin men hade samtidigt gärna sett en bredare helhetssyn hållbarhetsfrågorna." Denna uppställning av intressenter kan liknas vid teorin om ”järntriangel”, formulerad av en norsk sociolog. Läs här.

Maktspelarna i järntriangeln är alla av samma skrot och korn. Det gäller även Naturskyddsföreningen som inte kan agera självständigt. ( Pssst...NF uppbär statsbidrag och bidrag från näringslivet utöver medlemsavgifterna.)

Maktspelarna i järntriangeln inhämtar inga synpunkter från de som drabbats av gruvnäringens avfall och giftutsläpp. De bevakar sin egen position och sina intressen. Punkt.

Det ska vara säkert på bibliotek

Skrivet av redaktionen den 16 Oktober, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Roger Mogert (s) skrev en artikel som anklagade dem som ville ha tysta bibliotek.

Flera bibliotek i s.k. utanförskapsområden har rapporterat att hot och våld har förekommit. I detta debattklimat kom då Mogerts debattartikel. Det är sådant som kan kallas opportunism. Det var därför välgörande att höra duellen i SVT2 Aktuellt mellan Mogert och Paulina Neuding, SvD. Mogerts argument blev alltmer skruvade med talet om ”underton i biblioteksdebatten av främlingsfientlighet och klassförakt". Neuding fick sista ordet genom att peka på att Mogerts angrepp var grova.

Sex bibliotek har fått stänga på grund av oroligheter, enligt Neuding. En dryg maktsosse som Mogert tycks inte tåla kritik för vanskötsel av ett av folkets viktigaste offentliga platser - biblioteket.

Vegovågen sköljer över marknaden, så även MacDonalds

Skrivet av redaktionen den 16 Oktober, 2017
[ Övrigt, Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Veckans Affärer utropar att vi i Norden är först ut.

Det var inte riktat sant, eftersom MacDonalds tidigare har tagit upp MacBean och andra veganska rätter på menyn i Sverige. 

Vegovågen har rullat sedan många år med sådan uthållighet och styrka att det har blivit svårt att ha uppsikt på vad som händer på marknaden.

Bokmossan från Svenska Akademin idag

Skrivet av redaktionen den 06 Oktober, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Har de interstellära geomagnetiska vågorna från 1500-talet satt spår i valet av Ishiguro som pristagare av Nobelpriset i litteratur? Idag har hela världen fått veta att Ishiguro har robotar på hjärnan.

altalt

Bokmössan är en sak för sig

Skrivet av redaktionen den 04 Oktober, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Nobelpriset i litteratur är det också. Den 5 oktober. Klicka.

Polisen i Göteborg

Skrivet av redaktionen den 02 Oktober, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Nazidemonstrationen arrangerad av NMR – Nordiska motståndsrörelsen – stoppades innan den ens hade startat. Nu är det på sin plats att berömma polisen för insatsen. Polisen fick utstå hård kritik 2001 i samband med agerandet i de s.k. Göteborgskravallerna.

Har polisen överlistat NMR? Nu har fotografering och dokumentation kunnat göras av intet ont anande nazianhängare. Svenska nazianhängare har lidit ett nederlag, men är inte nedslagna. Nu har NMR fått uppmärksamhet som kan leda till fortsatt rekrytering av medlemmar, men det hindrar inte att Polisen skött sig väl idag.

Klimatarian – ett nytt vilseledande slagord

Skrivet av redaktionen den 08 September, 2017
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Många mattillverkare har anledning att vara rädda för framtiden med tanke på "ekologiska fotavtryck”. Här finns en lång rad företag som anlitar reklambyrån Food & Friends som hoppas kunna dölja sina ekologiska fotavtryck. Reklambyrån går ut med budskap om sina kunders produkter som är dåligt underbyggda. Vad sägs om socker, chips, konfektyr? Vad sägs om lax odlad i trånga kassar som släpper ut stora mängder foder i havet? Se själv på listan av företag och tänk efter om de verkligen har bra ekologiska fotavtryck! Så här räknar Världsnaturfonden WWF.

Matproducenterna som är kunder till reklambyrån Food & Friends har lyckats krypa under skinnet på Världsnaturfonden WWF. Producenter med både bra och dåliga ekologiska fotavtryck samarbetar för att göra framsteg på marknaden. Ett led i denna marknadsföring är att lansera ett nytt begrepp – ”klimatarian”. I reklam och PR sägs att klimatarianen "väljer kost som inte bidrar till stora klimatutsläpp. Det kan vara lokalt producerad mat för att minska utsläpp från transporter, fläsk och fågel istället för nöt och lamm och att man använder alla delar av matvarorna, även t.ex skal och kärnor, för att begränsa avfallet. Detta enligt Food & Friends mattrendrapport 2017”. Detta kan kallas alternativ sanning i stil med de lögner som Amerikas president sprider bland annat om fossila bränslen. Det är häpnadsväckande att Världsnaturfonden WWF ger plats i WWF EKO 1-2017 åt påståenden som inte är underbyggda, inte ens enligt sin egen beräkningsmodell. Eftersom WWF har en definition av ekologiska fotavtryck, är det rimligt att begära sanningen om fotavtryck som de aktuella matproducenterna orsakar.

Varning för Fredriksborg hotell och restaurang!

Skrivet av redaktionen den 08 Augusti, 2017
[ Andra farliga platser, Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Hotellet ligger längst ut på norra Värmdö som är fantastiskt fint besöksmål. För alla de som tänker äta vill vi varna för kycklingfilén som finns på menyn. Kocken steker kycklingfilé till kärntemperatur 68 grader enligt egen utsago. Då är köttet fortfarande svagt rosa och inte genomstekt, det vill säga i värsta fall livsfarligt. Producenter föreskriver att kärntemperaturen ska vara minst 72 grader för att undvika salmonella och campylobacter.

Till all lycka finns alternativ, t.ex vegetarisk lasagne.


Vi tackar kocken Fredrik Jonsson för kommentar enligt nedan:

Hej Urban,

Vänligen se nedan svar från vår kock som var ansvarig under aktuell tidpunkt då ni var på besök.
Vänliga hälsningar
Jessika och Kristina, ägare av Fredriksborg Hotell

Hej,
Olyckligt att den specialrätt som tillagades utanför ordinarie lunchmeny och som serverades till ert bord inte uppfyllde kriterier. Beklagar eventuell brist i kvalitet på den kycklingfilén på just den tallriken.
På rekommendation så skickar gästen tillbaka den tallrik som serverats om det råder ett missnöje så kocken kan åtgärda eventuella brister på plats.
Korrekt att kycklingen först steks till 68grader för att därefter stiga till minimum 70grader i enlighet med föreskrifter från Livsmedelsverket "Hetta upp maten ordentligt, till minst 70°C" (Länk). Vilket även är den fullständiga och korrekta utsagan från kocken.
Kan garantera att kycklingen hanteras korrekt både före och under tillagning på Fredriksborg i enlighet med föreskrifter från Livsmedelsverket (Länk).
FYI. "En innertemperatur på 60 grader i t.ex. en timme är alltså fullt tillräckligt för att avdöda både Campylobacter och även andra sjukdomsframkallande bakterier t.ex Salmonella i kycklingen vid till exempel tillagning sous vide."(Länk
Har inte haft ett enda sjukdomsfall relaterat till maten som serveras på Fredriksborg sen start 1 mars 2017.  Vänligen addera denna kommentar, likväl om ni sprider denna felaktiga information vidare.
// Fredrik Jonsson
www.fredrikmaster.se

Slutkommentar:

Vi uppmanar läsarna att gå in på angivna länkar för att se om det stillar oron för kyckling. För att vara på säkra sidan har normen tidigare varit en kärntemperatur på minst 72 grader för benfri kyckling, t.ex kycklingfilé. Numera har gränsen sänkts till 70 grader, enligt den största producenten av kyckling i Sverige som här även uttalar sig för hela branschenmed avseende på campylobakter. Läs.

För gäster på restauranger och kunder i butiker är det viktigt att ställa krav på hygien och hantering av kyckling och annan fågel i alla former.

Rosa eller blodig, värmebehandlad kyckling och annan fågel är inte acceptabelt med tanke på riskerna, i värsta fall livsfara.

Vi uppmanar landets tillsynsmyndigheter att genom oanmälda besök kontrollera hantering och tillagning av kyckling i restauranger och butiker.

Northvolt AB - blivande batterifabrik?

Skrivet av redaktionen den 05 Augusti, 2017
[ Politik, Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Med bara 100 miljoner i kassan vill ledning och ägare i Northvolt AB locka en av ca 10 kommuner att erbjuda de bästa villkoren för byggandet av en batterifabrik. Fabriken sägs kräva en investeringsvolym av 40 miljarder kronor. Skellefteå kommun är en av de ca 10 kommuner som Northvolt med VD Peter Carlsson i spetsen besöker och sonderar. Även Vasa i Finland finns med. Lockelsen med 3000 nya jobb, varav många jobb för ingenjörer, tycks vara oemotståndlig och där miljöproblemen inte finns på kartan. Läs SVT.

Det är ännu inte klarställt om en fabrik kommer att klassas som A- eller B-verksamhet. För A-anläggning måste miljötillstånd lämnas av Mark- och miljödomstolen. För B-anläggning ges tillstånd av Länsstyrelsens miljödelegation.

Företaget har en kommunikationschef och en VD som i hög grad tycks vara utvalda för att göra bra ifrån sig i media och i möten. Kommungubbarna och gummorna i Skellefteå var vid mediaträffen klädda som det anstår gråsossar med en framtoning, så anspråkslöst att de knappt fastnar på bild. Northvolts VD som var huvudet högre fick värdarna att se ut som små nickedockor. Dessutom var Peter Carlsson solbränd, han hade ett gnistrande leende, han hade tredagarsstubb och klädd i munkjacka. Vilken pitch för världens största fabrik av bilbatterier för världsmarknaden, för ungdomen och framtiden i Skellefteå.

Miljöproblemen för en batterifabrik har redan väckt oro. Om det sades inte något vid stoppet i Skellefteå eller i de andra kommunerna, såvitt känt. Det kommer att finnas anledning att återkomma! 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16  Nästa»

Välkommen till Säkramiljön.nu

mischa

Stoppa Fagerlidens avfallsanläggning!
Och andra
miljöfaror.


Senaste...

Artikelarkiv

Länkar

Prenumerera