Allt är politik

Skrivet av redaktionen den 30 Maj, 2019
[ Politik | Permalink | Trackbacks (0) ]

Kanske har det aldrig funnits ett politiskt parti i Sverige som har en alltigenom problemfri historia. När det gäller vindkraftmotståndet har många över hela landet ställt förhoppningar till SD och varit beredda att bortse från partiets problematiska historia. Förvecklingar med Peter Lundgren strax före EU-valet ebbade ut. Nya förvecklingar i SD:s stamort Sölvesborg har skapat förvåning i hela landet. Sölvesborg tycks gå mot strömmen i Kultursverige. Dels genom ett misslyckat sexskämt med tre kommunpolitiker som figuranter, dels genom att diskriminera svaga och utsatta, invandrade kommunmedborgare. Man har lagt ett förslag att minska tillgången på böcker i hemspråken på bibliotek. Man vill också genomföra ett slöjförbud för unga flickor. SD fortsätter att skapa problem på område efter område. Gränsen kan vara nådd för många som hade vissa förhoppningar på SD.

Att i något sammanhang ta stöd från SD i vindkraftmotståndet, även med smarta realpolitiska motiv, är helt malplacé – och Du käre läsare – riskerar att göra Dig till åtlöje.

Swebbtv gör framgångar, välj en vindkraftsmotståndare!

Skrivet av redaktionen den 26 Maj, 2019
[ Politik | Permalink | Trackbacks (0) ]

Idag har Swebbtv lagt ut inspelning på YouTube om konferens den 18 maj 2019. En av huvudtalarna var Lars Bern. Han gör lugnt och sansat en uppgörelse med våra politiker som han anser gjort sig skyldiga till ett stort bedrägeri. Klimatfrågan och utbyggnaden av vindkraften har enbart det syftet att skapa en ny skattebas. Vindkraftverken i Sverige riskerar att orsaka stor förstörelse i likhet med Tyskland, "där det ser för djävligt ut” efter installation av vindkraftverk i hela Tyskland.

Berns bästa råd var att tala med politikerna för att slippa samma stora förstörelse som i Tyskland. Lägg din röst på den kandidat som kan visa på en kritisk inställning till vindkarft! För miljöns skull.

Krishantera tafsandet - Deus ex machina

Skrivet av redaktionen den 21 Maj, 2019
[ Politik | Permalink | Trackbacks (0) ]

Har SD:s krishanterare läst på Wikipedia efter SD:s Peter Lundgrens tafsande på SD-kollega? Efter Expressens avslöjande den 20 maj av tafsandet satte SD:s ledning omedelbart in sitt krishanteringsmaskineri.

Deus ex machina [?de??s ?ks ?makina] (latin för "gud ur en maskin", "gud ur maskinen") är en oväntad, onaturlig eller osannolik gestalt, föremål eller händelse som plötsligt introduceras i ett fiktivt verk eller drama för att hantera en situation eller intrig. 

Redan nu den 21 maj tycks krishanteringen havererat eftersom Peter Lundgren ställt in sitt deltagande i offentliga debatter inför EU-valet. Men om det stålblanka romarcitatet på latin är giltigt har vi då stordåd att vänta trots allt av Peter Lundgren, eller? En efterträdare tycks redan vara utsedd i SD:s Charlie Weimers – omedelbart efter tafsningsincidentens spridning i media – som pratade som en uppskruvad docka i TV. Vem är det då som är guden i sammanhanget? Hans namn är Jimmie Åkesson.

Tafsa inte - Sic transit gloria mundi

Skrivet av redaktionen den 20 Maj, 2019
[ Politik | Permalink | Trackbacks (0) ]

Så förgår världens helighet. Har media förmedlat en bild av SD som sänker deras siffror i EU-valet? Toppkandidaten Peter Lundgren och Kristina Wiberg, på tredje plats, sedan fjärde, nu utesluten, har båda uppfört sig mer eller mindre olämpligt, sägs det. 

Det hela har givits orimliga proportioner, och det är väl snarare det förhållandet som är klandervärt ur väljarnas synpunkt. Det är sorgesamt att bevittna hur stora viktiga EU-frågor trängs undan i mediacirkusen.

Nu har det blivit svårare för de väljare som är motståndare till vindkraft i ställningstagandet till SD som är vindkraftkritiska. Tack och lov har fler partier visat sig vara kritiska till vindkraft och positiva till att behålla kärnkraften, nämligen KD och M. Det gäller även L i någon mån, men deras toppkandidat kom aldrig till saken i TV:s utfrågning.

Att förgöra onda andar

Skrivet av redaktionen den 17 Maj, 2019
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Kjell Albin Abrahamsson, folkkär utrikeskorrespondent, hann åren före sin bortgång 2016 fullfölja sitt författarskap med två verk, ”Låt mig få städa klart! Om kommunister, kryptokommunister och antikommunister” (2014), samt ”Stor var Lenin. En massmördare och hans statskupp” (2017). Boken om kommunister avhandlar partiledarna för SKP/VPK/V i tur och ordning och utan pardon: Sven-Lasse Linderot, Hilding Hagberg, C.-H. Hermansson, Lars Werner, Gudrun Schyman, Lars Ohly, Jonas Sjöstedt. Den nuvarande partiledaren Jonas Sjöstedt beskrivs som en dubbelnatur som försöker framställa sig själv som ”metallindustriarbetare” med skenbart proletärt ursprung. ”Sjöstedts självbild är en icke förflackad socialdemokrat, grönare än en miljöpartist”. Vänsterpartiets EU-skepticism jämförs med Le Pens Nationella Fronten, baserat på en undersökning (DN Debatt 30 maj 2000) om hur vänsterpartisterna röstade i EU 1995-1999. Vänsterpartiet intog samma inställning som extremhögern.

Boken avslutas med ett brandtal ”Hur jag blev antikommunist” som blev en uppgörelse med hans liv, enkla förhållanden i Jämtland och politiken. Skenbart goda drag i den svenska vänstertraditionen avslöjas obarmhärtigt och konsekvent.

Mediehuset Grönt med tidningarna Syre och Fria Tidningen har ett rödgrönt perspektiv, att döma av valda författare och ämnen. Fria Tidningen nr 40 fredag den 17 maj har städslat professor emeritus Göran Dahl som uppges forska om politik och ekonomisk historia, extremism och nationalism. Han har skrivit en artikel med rubriken ”Lenin och bolsjevismen”. Uppdraget är tydligt, nämligen att på ett läsartillvänt sätt dissa Lenin. Fria Tidningen har på första sidan ett citat av redaktörens ingress till artikeln under Fria tankar: ”Mördare och diktator med föga medkänsla för andra”. Redaktören fortsätter: ”Det finns fortfarande en del personer som uppskattar det Lenin skrev. Göran Dahl påminner oss om varför Lenins tankar inte har något vettigt att ge idag.”

Ja, nog är det läsartillvänt men inte är det med den grundlighet som Kjell Albin Abrahamsson uppvisar i konsten att förgöra kommunismen. Kan det bero på att Fria Tidningen inte har gjort rent hus med kommunismens traditionsbärare? Man försöker förgöra Lenins kommunism men håller öppet för den svenska traditionen som Kjell Albin så träffande har uttryckt med stora bokstäver – SKP/VPK/V.

Vegovåg utan diktat

Skrivet av redaktionen den 12 Maj, 2019
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Den vegovåg som sköljer över landet har fått aktivister och debattörer att utforma, drömma om diktat över den fortsatta utvecklingen. Normer har blivit ett nyckelord i den överhettade debatten. Det är begripligt men inte acceptabelt att många dras till diktat. Diktatnissarna frestas tro att det går fortare och bättre med tvång. Men är det en klok väg att gå? En fantastiskt fin och positiv grund finns tack vare tidigare veganer och vegetarianer som verkat med växlande framgång under hela 1900-talet. Klimatfrågan med IPCC:s rapport 2006 som tog världen med storm har skapat ett snabbt ökande intresse för växtbaserad kost. Det är i denna kontext som diktatfasoner har grott hos hängivna klimataktivister med ledare utan kunskap om produktion och distribution. Vegonorm, tycker du att det låter lockande? För att få en stadig och långsiktig tillväxt för konsumtion av växtbaserat är det angeläget att arbeta med marknadsföring och produktionsplanering med hjälp av den kunskap som utvecklats alltsedan andra världskriget. Detta skapade ett konsumtionssamhälle som nu ska omvandlas, men fortfarande med respekt för konsumentens behov. Nu ska vi använda marknadsföringsmetoderna för överlevnad inom de "planetariska gränserna”. För diktatnissarna kan det kännas motbjudande att arbeta med modern marknadsföring. Även de kommer att få inse att marknadsanpassning och klimatanpassning är två sidor av samma mynt.

När når vegovågen och fiskvågen ut i vanliga butiker?

Skrivet av redaktionen den 10 Maj, 2019
[ Övrigt, Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Livsmedelsbutiker har svårt att anpassa sig till nyorientering på marknaden. Nu först kan vi se en någorlunda välsorterad fiskdisk med konsumentförpackad färsk fisk. Förpackningstyperna är vacuumpackat, trågförpackningar filmade, atmosfärförpackningar, eventuellt även djupfrysta räkor i lösvikt.Det mycket större djupfrysta fisksortimentet finns bakom glasdörrar eller skjutdörrar. För 40 år sedan fanns inte ett så brett kylsortiment konsumentförpackat som idag. Ca 1980 kom atmosfärförpackat med ett kycklingsortiment. Det har dröjt decennier att introducera kyld färsk fisk i atmosfärförpackning med ”shelf life” på 10 dagar eller mer. Och det är bara början.

Kommer vegovågen att följas av en fiskvåg? Ett skäl till detta är att många har svårt att avstå från kött, rött kött och vitt kött. Då finns fisk som ett alternativ för konsumenter som brottas med sitt samvete. Inte för veganer, men för många andra. Det är nästan så att man känner förskjutningarna i konsumenternas val genom att ställa sig vid kyldisken för fisk och vid köttdisken. Utan tråkig statistik kan man – eventuellt med inbillningskraft – se på rörelser och miner hur hen brottas med valet av mat. En nystart för kyld färsk fisk? Butiksstudier kan bedrivas som Optical Research.

Husdjursagronomerna och idisslarnas betydelse

Skrivet av redaktionen den 08 Maj, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Det är på tiden att de som forskar och undervisar om kor, får och getter på SLU kommer till tals i en stor rikstidning.

Klimatdebatten har varit starkt präglad av det perspektiv som IPCC skapat. Där reduceras denna djurkategori till produktionsenheter som fiser de förment skadliga klimatgaserna. Nåja, lite mer än så, men likväl en starkt förenklad berättelse. Husdjursagronomerna går in sakligt och kunnigt om kornas betydelse, ytterst för hela ekosystemet. Men de gör sig också skyldiga till ett stort misstag genom att utelämna de etiska frågorna i djurhållning. Samma brist vidlåder IPCC:s doktrin om klimatet. Så det får bli som det brukar vara, att prestigelösa idealister, djurrättsveganer får påminna om de vidriga och ovärdiga förhållanden som kan finnas inom djurhållningen i Sverige och världen över. Nästan alla debattörer, inklusive miljöprofessorn Sverker Sörlin vid KTH härom dagen i SR lovordar det svenska djurskyddet. Sverker Sörlin borde besöka gårdar i sitt hemlän Västerbotten där djurhållaren, bonden har har fällts för djurplågeri. Det hindrar inte att djurskyddet överlag bedrivs väl och enligt lagen, men sluta låtsas som om att djurplågeri inte existerar i Sverige! Kanske husdjursagronomerna vid SLU har något att berätta?

Diskursordning för klimatfrågan visavi frågan om massförstöring av arter

Skrivet av redaktionen den 07 Maj, 2019
[ Andra farliga platser, Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

2019-04-24 tog svenska media upp en global diskurs om massförstöring av arter föranledd av ett utkast till en kommande FN-rapport. Diskursordningen kan komma att förändras av den nya rapporten. Antaganden om en ny diskursordning kommer att kunna göras när FN-rapporten i sin helhet är publicerad. En så avgörande förutsättning för ledande interlokutörer och deras status som celebritet kan i grunden förändras, t.ex för Johan Rockström. I många fall kan ”gamla” celebriteter komma att ifrågasättas. Varför sa X, Y och Z inget om artförstörelsen? Ifrågasättandet bestäms av hur X,Y,Z har uppfattats, inte vad de faktiskt levererat. Här kommer media att ha en avgörande betydelse i tolkningen av hur personer och institutioner har levererat och hur information har uppfattats. Scenförändringar på global, regional och lokal nivå kan förutses, och inte minst på individuell nivå.

Vegansk nostalgi

Skrivet av redaktionen den 06 Maj, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Dagens Nyheter Kultur har idag den 6 maj 2019 en blänkare skriven av Per Ragnar.

alt

Den bok som Per Ragnar nämner i blänkaren beställde jag hos Bror Kajsajuntti, Tankarnas Trädgård för två år sedan. ”Därför är jag vegetarian” av Per Ragnar, Zindermans, 1977, inb utan skyddsomslag, nära nyskick, 11 sidor, ägarhälsning, ISBN: 91 528 0169 1. 70 SEK+ porto. Säljare: Tankarnas Trädgård.

Bror tog kontakt med mig igår (vilket sammanträffande!) genom mail eftersom det var oklart om jag hade betalt för leveransen för prick två år sedan. Problemet löstes tack vare bokhandlarens vänliga sätt.

Per Ragnar – född 1941 och fortfarande i fin form – var pionjär på sin tid och har haft många efterföljare. Hans främsta motiv som vegetarian kan sägas vara hälsa.

1 2  Nästa»

Välkommen till Säkramiljön.nu

mischa

Stoppa Fagerlidens avfallsanläggning!
Och andra
miljöfaror.


Senaste...

Artikelarkiv

Länkar

Prenumerera