Vegotrenden och moralfilosofi

Skrivet av redaktionen den 28 April, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Den svart-vita djurrättsveganismen kommer troligen även i fortsättningen att ha anhängare och berättigande. Djurrättsveganism är definitionsmässigt ett förhållningssätt som förutsätter en livsstil som utesluter allt utnyttjande av djur. Till förhållningssättet hör abolitionism, ett frigörande av alla djur, känt som animal liberation. I media har uppgifter florerat om den uppåtgående vegotrenden. Ibland anges procenttal hämtade från opinionsundersökningar. Kanske för första gången i modern historia kan man känna uppgången utan statistik, bara med sina sinnesintryck. De kan komma från alla möjliga håll, från vänner och media och vad som helst. Vegotrenden har också skapat ett större spektrum av vanor och attityder. Flexitarianer som väljer mellan blandkost och vegankost. Hälsoveganer har blivit fler med hälsotrenden, men inte nödvändigtvis kopplat till djurrätt. Konsumenter kan ha mycket varierande attityder till djuren. Djurskydd framhålls utan att tänka på konsekvenserna på sikt. Förbättras djurens liv på sikt med djurskydd? Abolitionism har vunnit anhängare tack vare moralfilosofiska överväganden om att djurskydd är något som döljer missförhållanden och uppskjuter frigörelse. Med den kraftiga ökningen av vegofrågor i media har de moralfilosofiska frågorna kommit i skymundan, särskilt för de nytillkommande veganerna, vegetarianerna, flexitarianerna, hälsoveganerna, ägg-fisk-vegetarianerna, måndagsveganerna etc. Och alla de som tycker att man kan vara bara lite vegan. I extremfall bara snacka om vego.

Är det för tidigt att utvärdera utvecklingen? Vilka intressen finns att profitera på moral? Kommer vi att se manipulation från livsmedelsproducenter och livsmedelshandeln? En väg att manipulera är att påverka tillämpningen av marknadsrätt. Se på havremjölken, förlåt havredrycken som produkten ska det heta efter protester från mjölkproducenter. Mjölkproducenterna har finansiell styrka att driva rättsprocesser mot producenter av kofria alternativ för drycker och pålägg. Det är OK att använda beteckningen Vegansk ost om inte marknadsdomstolen sätter stopp. Hamburgerkedjorna har infört veganska burgare i sortimentet, men kan räkna med reaktioner från de svenska slakterierna. Skolorna för en kamp att fatta egna val men utsätts för påtryckningar från politiker som företräder animalieproducenterna med hjälp av överdrivna påståenden om svenskt kött jämfört med import. Producenterna av animaliska produkter har tagit upp konkurrensen genom att göra blandprodukter med växtbaserade råvaror. Arla har lanserat havremjölk med komjölk som ingrediens. En ostproducent har tagit upp tillverkning av vegansk ost. Och så vidare.

Är den här utvecklingen bra för djuren och för konsumenterna ur moralfilosofisk synpunkt?

Elda rätt på Valborg

Skrivet av redaktionen den 25 April, 2019
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

I Gästrikland Gävle vet man en hel del om eldning. Följ råden för ökad säkerhet!

Om du vill jobba extra för brandsäkerheten, röj fjolårsgräs och ris runt hus av alla slag.

The Oxford Centre for Animal Ethics har utsett 20 nya medlemmar

Skrivet av redaktionen den 20 April, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

alt

Appointment of New Fellows

The Oxford Centre for Animal Ethics is delighted to announce the appointment of twenty three new Fellows.

Academics, both from the sciences as well as the humanities, who are researching or intending to research in the field are eligible for consideration. Under the rules, appointment is offered only once to successful individuals within their lifetime, and appointment is by invitation or nomination only. Only a small proportion of those nominated are eventually selected.

The process of selection is rigorous, painstaking, and frequently lengthy, and individuals appointed have to have made (or be capable of making) an outstanding contribution to the field.

The new Fellows are:

 • Professor Cini Bretzlaff-Holstein (Trinity Christian College, IL), Fellow
 • Professor Kendra Coulter (Brock University, Canada), Fellow
 • Dr Chris Draper (Born Free Foundation), Fellow
 • Dr Raffael N. Fasel (University of Cambridge, England), Associate Fellow
 • Professor Angela Fernandez (University of Toronto, Canada) Fellow,
 • Professor Marita Giménez-Candela (Universitat Autònoma de Barcelona, Spain), Fellow
 • Michael Glover (Leiden University, Netherlands), Associate Fellow
 • Professor James E. Helmer (Xavier University, OH), Fellow
 • Professor Kathy Hessler (Lewis & Clark Law School, OR), Associate Fellow
 • Rebecca Jenkins (Lewis & Clark Law School, OR), Associate Fellow
 • Dr Thomas Lepeltier (Independent scholar), Associate Fellow
 • Professor Daniel B. Lourenço (Federal University of Rio de Janeiro, Brazil), Fellow
 • Professor Justin Marceau (University of Denver, CO), Fellow
 • Dr Mandy Mihelic (The University of Queensland, Australia), Associate Fellow
 • Stephanie O’ Flynn (National University of Ireland, Galway), Associate Fellow
 • Professor Mary J. Shariff (University of Manitoba, Canada), Fellow
 • Professor Barry Smart (University of Portsmouth, England), Fellow
 • Dr Paola Sobbrio (Independent scholar), Fellow
 • Dr Roxanne Grace Sperry (Atlantic School of Theology, Canada), Associate Fellow
 • Rebecca Rose Stanton (Northumbria University, England), Associate Fellow
 • David Thomas (Lawyer), Fellow
 • The Revd Matthew J. Webber (Colorado State University, CO), Associate Fellow
 • Dr Miriam A. Zemanova (University of Basel, Switzerland), Associate Fellow

“All these individuals are pioneering new work in Animal Ethics – helping to press the envelope in terms of new thinking”, said Director of the Centre, Professor Andrew Linzey. The Centre extends its warmest congratulations to the successful individuals. Their biographies can be viewed here.

Morgontidningar svävar på målet

Skrivet av redaktionen den 19 April, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Den 4 augusti 2018 har DN en av sina många artiklar på temat veganskt/animaliskt skriven av Elin Peters. Här väljer skribenten eller snarare tidningen att behandla ämnet i en sympatisk, lätt förvirrad ton så att beslutet om valet ligger på någon annan. Budskapet blir än mer oklart med tanke på bilden på en manuell köttdisk med oxfilé, biffrad med fettkappa, högrev, salsicha (rå fläskkorv). Troligen plåtat i en av saluhallarna. Då kan inte ICA, Konsum, Hemköp etc. bli upprörda. Antagligen tror DN att detta framställningssätt är okontroversiellt för olika läsargrupper, köttätare, vegetarianer och matproducenter. En sorts diskussion, till intet förpliktande.

Den 29 juni 2018 har SvD en artikel som håller armlängds avstånd till kontroverser. Ann-Cathrine Johnsson ger en i och för sig välbehövlig genomgång av vego-begrepp, åtta olika begrepp. Listan innehåller sådant som delvis kan vara nytt för läsarna. Det är en kort artikel som inte tillåter generaliserande omdömen. Men det är ändå uppenbart att SvD undviker kontroverser. Man bangar för att ge en helt korrekt definition av strikt ”vegan”, som innebär att inget som kommer från animalier konsumeras eller används.

Kvällstidningar tilltalar både oss och dom

Skrivet av redaktionen den 18 April, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Kurvan för vego har pekat brant uppåt under ett par år.Det skrivs mer och mer om veganism och om veganer.För media, kvällstidningar som ängslas för att tappa läsare gäller det att tilltala både veganer och veganmotståndare och andra vilka som helst. Om aggressioner finns i båda riktningar, hur gör tidningen och skribenten? Jo, det gäller att tilltala båda sidor och den stora gruppen flexitarianer. Expressen har en skribent som heter Patrik Lundberg som har en värdefull förmåga att locka läsare, att utan avkall på sina egna preferenser kunna peka ut EU-byråkrater som just byråkrater, något som både växtkorvätare och djurkorvätare kan tycka är lustigt och intressant. Läs artikeln från 16/4 2019.

Aftonbladet har skribenten Babs Drougge som fångat upp en händelse In Real Life, en aggressiv person som tuggar i sig rått kött inför veganers åsyn i protest på en veganfestival. Läs artikeln från 16/8 2018.

Kriminella gäng

Skrivet av redaktionen den 17 April, 2019
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

1,6 miljarder mer än förra året i statsbudgeten till polisen, sa inrikesministern idag. KD föreslår att pensionerade utredare ska lockas tillbaka med högre lön. Det är två av många förslag som förts fram under onsdagen med anledning bland annat av tre mord i Sätra. Det vimlar av förslag, men hur sorteras de bästa förslagen fram? Sanningen tycks vara att det inte finns en strukturerad urvalsprocess. Tänk tanken att något liknande skulle pågå i stora företag. Då skulle företagen falla ihop. Någon eller några måste leda ett utvecklingsarbete där uppföljning och kontroll är på topp. Med jämförelsen till företag ligger regeringen närmast till hands att följa polismaktens genomförande av nya förslag. Finns det? Kommer det att införas en nyordning? När, var, hur anställs pensionerade utredare?

10 kycklingar, vem bryr sig?

Skrivet av redaktionen den 15 April, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Guldfågelns VD Peter Andersson, trevligt klädd i tröja och vita skjortkragen, sa i ett uttalande med behärskad min och röst i TV att tio kycklingar som skållades levande våren 2018 är tio för mycket. Det är tveksamt om han verkligen medgav fel eftersom han framhöll att Guldfågeln slaktar ett stort antal miljoner kycklingar varje år. Underförstått att tio plågsamma dödsfall inte är något att bry sig om? Försvarsbeteendet känns igen. Det låter bra – tror man – att säga att tio kycklingar som skållats levande är tio för mycket. Så ska en behärskad VD uttrycka sig när något har gått åt helvete.

Om man på Guldfågeln verkligen tyckte att man har gjort fel, varför spelade man inte med öppna kort från början, direkt i anslutning till de förfärliga händelserna? Som inträffade för länge sedan, våren 2018. Med öppna kort menas i detta fall att händelsen ska rapporteras utan dröjsmål till de media som kan förväntas vara intresserade att gå vidare till sina läsare och tittare. Det känns förstås otänkbart med en sådan usel företagsledare som Guldfågeln tycks ha. Därför gäller det att agera utifrån för djurens bästa. Det gör djurrättsorganisationerna Djurens Rätt och Djurrättsalliansen som ärligt står upp för sina göranden, men som också fått utstå allvarlig kritik för hot mot djurbönder.

Den här gången gäller det skållning av levande kycklingar som är något alldeles förfärligt. Med en till visshet gränsande sannolikhet kommer det att upprepas gång på gång, inte bara hos Guldfågeln utan även i andra fågelslakterier. Dessutom händer skållning av levande grisar på landets grisslakterier. Det glömde media att berätta. När media rapporterar nästa gång kommer slaktericheferna att sätta upp en förvånad min och uttrycka sitt djupa beklagande. Ett skållat djur som fortfarande lever är ett för mycket...

Vegomässan i september 2019 inhiberad

Skrivet av redaktionen den 10 April, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Den av Djurrättsalliansen arrangerade vegomässan är inställd. Ett avgörande skäl är att ICA har dragit tillbaka sitt deltagande med hänvisning till uppgifter i Göteborgs-Posten. Tidningen har uppgett att Djurrättsalliansen har kopplingar till en grupp som påstås utöva hot mot lantbrukare. Påståenden av detta slag har tillbakavisats från såväl Djurrättsalliansen som Djurens Rätt.

Om någon fördel med haveriet ska påpekas är det att djurrättsfrågorna åter kan komma i fokus efter några år där hälsoargument och klimatfrågan har dominerat. Vegomässan och Vegovision är visserligen två mycket välorganiserade arrangemang med ett stort utbud av vegoprodukter och intressanta föredrag. Samtidigt kan sägas att vegosortimentet nu har fått ett så bra utrymme i vanliga livsmedelsbutiker att konsumtionen fortsätter att öka rejält. Den utvecklingen utnyttjas av både ICA och alla andra kedjor, vilket tyder på att framgångarna kommer att fortsätta. Och ingen, inte heller ICA, har makt av att förhindra fortsatt diskussion om djuretik och djurrätt.

Organiserad ekonomisk brottslighet

Skrivet av redaktionen den 05 April, 2019
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Det brukar heta att man ska kalla saker vid dess rätta namn. Tydligen har det inte hittills gällt banker som ägnar sig åt penningtvätt. De ”aktörer” (fint namn för samhällets avskum) som skapar förmögenheter på knark, prostitution, vapenhandel, slavhandel, insiderspekulation och annat som inte ens har fått namn, verkar i samspel med banker i Sverige och världen över för att tvätta svarta pengar vita. När banker medverkar med kunskap om hur förmögenheter skapats illegalt, är då inte medverkande parter del av den organiserade brottsligheten?

Varför detta gullande med svenska aktörer? Är det ett utslag av den rättssäkerhet som ska råda i ett demokratiskt samhälle? Bra isåfall. Men det gäller att komma vidare för att lagföra och straffa. Just nu talas det väldigt mycket om brott och straff i våldsutsatta förorter. Ökning av poliser är en prioriterad fråga. Bra. Men ska inte organiserad ekonomisk brottslighet tas upp på större bredd? Oändliga utredningar har gjorts om våldsutsatta områden, tänk bara på allt som gjorts för områden i Malmö, Göteborg, Stockholm.

Är det inte på tiden att samhällsstyrda SVT och SR lägger en grund för förståelsen av kriminalitet i finansvärlden? Uppdrag Granskning har gjort ett pionjärarbete, låt det inte stanna vid det!

Animalieproducenterna känner sig hotade

Skrivet av redaktionen den 04 April, 2019
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

En varubeteckning som Vegoburgare skapar konvulsioner i EU-systemet.

Köttproducenter och deras avnämare på marknaden har börjat inse vilken enorm potential som en varubeteckning som Vegoburgare har. Därför försöker man mobilisera ett motstånd inom EU-systemet och för att få ett direkt förbud att använda beteckningen. Frågan påminner om kampen för skyddade varubeteckningar, men här gäller det något som kanske kan leda till en mycket större konflikt än vad skyddade namn på ostar och mejeriprodukter eller eller vad kött- och charkprodukter någonsin har medfört. Hamburgerkulturen har fått en enorm spridning i hela världen, där råvaran tidigare förutsattes vara nötkött. Med många andra råvaror har producenter och distributörer försökt utnyttja den good-will som hamburgare tidigare haft genom att lansera andra råvaror mellan brödskivorna, kallade fiskburgare, laxburgare, kycklingburgare, ostburgare, halloumiburgare och sedan några år vegoburgare, sojaburgare, quinoaburgare, tofuburgare på den explosiva vegomarknaden. Sedan decennier finns också en snårskog av fantasinamn som infördes av köttproducenter under andra halvan av förra seklet, t.ex texasburgare, grisburgare, julburgare… Hör så dumt det låter! Det finns anledning att tro att producenter av vego kan åberopa inarbetning av burgare på marknaden och/eller att burgare kan ses som generiskt namn som inte kan varumärkesskyddas.

1 2  Nästa»

Välkommen till Säkramiljön.nu

mischa

Stoppa Fagerlidens avfallsanläggning!
Och andra
miljöfaror.


Senaste...

Artikelarkiv

Länkar

Prenumerera