Aktuella exempel på k-mord

Skrivet av redaktionen den 28 Oktober, 2016
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

K-märkt är ett begrepp som är känt för de flesta. Tyvärr finns också behov av ett begrepp för byggnader och miljöer som drabbas av utradering, ofta i en lång, utdragen och plågsam process.

Det första exemplet är länslasarettet i Umeå, med den s.k. rotundan som Sara Meidell rapporterat och analyserat.

Det andra exemplet är en gammal anrik biograf – Bristol – på Sturegatan 39 i Sundbyberg. Lokalen har varit scen för Friteatern och för Sundbybergs Jazzklubb. Styrelsen har skrivit om hoten för verksamheten i framtiden.

Igår samlades gamla hängivna jazzälskare för att njuta: 27 okt - Sångerskan Anneli Evaldson och trumpetaren Jan Allan samt Husbandet ägnar konserten åt The American Songbook.

Tyvärr var Jan Allan sjuk men ett förstärkt husband kunde trollbinda publiken med klassiker ur jazzlitteraturen. I pausen och efter föreställningen kunde spridda kommentarer höras om hoten för rivning av biografen Bristol. Kommunen tycks ha planer att upplåta den dyra tomtmarken för ett bygge av en galleria.

Lika berörande som musiken blev det att betrakta kvällens besökare. Av de ca 350 besökarna, mest 70+ hade förmodligen flertalet rötter i Sumpan. Många lyssnade drömmande med slutna ögon och försiktigt stampa-takten, och med täta applåder som det brukar vara på en jazzkonsert.  Sångerskan Anneli Evaldsson blev en ungdomlig förbindelse till framtiden som kunde inge hopp för jazzens framtid i Sverige.

Det kändes vemodigt att stå i biografens vackra foajé och samtala med äldre jazzälskare och höra:  ”Dom tänker riva Bristol för att bygga en galleria.” Det blir ett nytt k-mord.

How to succeed in Swedish war business without really trying

Skrivet av redaktionen den 26 Oktober, 2016
[ Politik, Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Det är fortfarande viktigt, ja viktigare än någonsin att försvara dem som drabbas av vindkraftens skadeverkningar, människor, djur och natur. Samtidigt ser vi på katastrofer i vår omvärld av apokalyptiska dimensioner där människor, djur och natur drabbas. Kriget i Syrien, orkanen i Haiti, döden på Medelhavet och 100 andra katastrofer för att räkna lågt.

Är dessa katastrofer en moralisk skyddsmur för den svenska regeringen? TV har visat bilder hur statsminister Lövdén går i spetsen för en svensk delegation av industritoppar samt kända och mindre kända diplomater och regeringsrepresentanter. Lövdén svarar välformulerat på journalisternas frågor om regeringens framförande av kritiska frågor till diktaturen i Saudi. På frågan om Sverige säljer vapen till Saudi medger Lövdén att "följdleveranser" sker. Läs också SvD här.

Lövdén kopplar på stora charmoffensiven i kontakten med Saudis försvarsminister som bl.a bär ansvaret för kriget i Jemen. Detta sker i strid med svenska åtaganden att inte sälja vapen till krigförande nationer. Journalisterna frågar också vad Lövdén tar upp i frågor om mänskliga rättigheter, om kvinnors rättigheter, om dödsstraff, om kroppsstraff. Lövdén tycks tro att det räcker med att bedyra att dessa frågor tas upp på ett sätt som är bäst för saken och de berörda. Utan att redovisa något om det materiella innehållet. Detta är en undfallenhet som är ovärdig demokratins syftemål och bör därför rannsakas när delegationens medlemmar åter beträder svensk mark efter att ha glidit fram på äkta mattor och suttit i djupa soffor i palatsernas Saudi.

PS
För att orka med dubbelmoralen kan en jämförelse göras med "How to succeed in business without really trying". Björn och Benny skulle kunna göra en succémusikal på temat vapenexport och Lövdéns delegation till Saudi.

Element Six – Nästan alla har fått nya jobb

Skrivet av redaktionen den 24 Oktober, 2016
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Att förlora jobbet kan vara ett trauma för de allra flesta som drabbas. 185 personer har gjort det när Element Six stängde fabriken i Robertsfors.

Norran rapporterade den 16 september (länk):

Efter chocken: nästan alla har fått ett nytt jobb – Norran, Skellefteå
sep. 2016
Ett chockbesked. Moderbolaget Element Six SA vill lägga ned Element Six fabrik i Robertsfors och flytta produktionen till Irland och Sydafrika.

Men artikeln står inte längre att finna på nätet. Varför? Nu har en film om nedläggningen haft premiär i Robertsfors och kommer att visas på en rad andra orter i Västerbotten och i Stockholm.

All vår medkänsla ligger hos de drabbade. Även den s.k. multiplikatoreffekten måste beaktas. Utöver de 185 personerna drabbas ytterligare mellan 200 och 250 personer som arbetar hos leverantörer och kunder inom både privat och offentlig sektor. Orsaken är minskad efterfrågan som leder till färre jobb. För alla drabbade är nedläggningen en tragedi.

Men varför ger inte media och arbetsmarknadens parter en mer fullständig bild? "Hela bilden", den finns inte eller är svår att göra anspråk på. Hur är det med de nya jobben? Många lär ha fått jobb hos Martinssons, som förädlar trävaror för svensk hemmamarknad och export. Företaget är innovativt, något som kan sätta prägel på arbetsmiljön. Det är väldigt tyst från kommunledningen (s) som förhandlade med Element Six utan märkbara resultat. Sorgearbetet har de anställda själva genomfört. Filmen av Sara Jordenö i nära samarbete med de drabbade kan bli en förebild för kommande nedläggningar. Att göra en film var en fantastiskt bra idé mitt i mörkret. Den här nedläggningen var inte den sista.

Vem är Bob Dylan?

Skrivet av redaktionen den 13 Oktober, 2016
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

På biblioteket i Åkersberga köpcentrum hade personalen förberett tillkännagivandet av årets nobelpristagare i litteratur. En skara på 30 personer, personal och besökare stod beredda med champagneglaset och knaperpinnar. Visningen på storskärm krånglade, men i det avgörande ögonblicket funkade mottagningen. När namnet Bob Dylan kom från Sara Danius läppar brast skratt och glädjeyttringar fram. Både från skärmen och i bibblan. Själv rörde jag inte en min eftersom jag just anlänt och var något disträ. När jag hörde och även förstod att det var Bob Dylan som fått priset kostade jag på mig ett behärskat leende. Nu snurrade mina tankar kring vilka motiv som Svenska Akademin kunde tänkas ha. För mig var det mer eller mindre uteslutet att priset blott var grundat på konstnärlig excellens. Marknadsföring av Nobelpriset till en bredare publik i världen, politiska motiv i världen och i Sverige, egotripp för ganska nya ständiga sekreteraren, allt möjligt kom för mig. Och där står jag.

I hissen på väg från biblioteket gav mig en medpassagerare, lätt förvirrad, en fråga om inte den där Dylan egentligen var sångare. I sann folkbildningsanda svarade jag: Sångare och diktare. Är du obekant med Bob Dylan? Ja, blev svaret och våra vägar skildes.

Power Shift Sweden 2016

Skrivet av redaktionen den 08 Oktober, 2016
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

PUSH Sverige är en "plattform där unga samarbetar för hållbarhet" som det står i undertexten. Nätverket skapades 2013 och har 670 individer och 25 organisationer som medlemmar.I helgen hålls en konferens för ungdomar i Kista. Årets tema är "United for transition".

7 - 9 okt Power Shift i Knivsta

Ungdomsrörelsernas egen klimatsamling arrangeras för 6:e gången på temat Omställning, öppet för alla: Läs mer.

Nyfiken skickade jag Urban Zingmark in en anmälan igår. Vid ankomsten idag mötte jag en medlem av "crew" som något motvilligt släppte in mig.Han sade sig vara förvånad över att jag vid min ålder ville komma med, eftersom konferensen är till för ungdomar enligt statuterna. Jag påminde om att det i inbjudan via Klimatsverige stod, "öppet för alla". Men det krävdes ändå viss övertalning för att  komma in.Ett av crew-medlemmens argument var att hans farsa var emot allting som hade med hållbarhet och nya idéer att göra...

Bemötandet blev desto bättre när jag släntrade in i en workshop och fick träffa flera av deltagarna och konferensledarna. Jag hade turen att komma till en mycket intressant workshop - Climate Change Leadership- som leddes av Hannes Willner och Karl Andreasson, CEMUS. Under 1 1/2 timme arbetade 3 lag om 10 personer vardera med ett praktikfall för total fysisk framtidsplanering av ett tänkt samhälle, där hållbarhetsfrågor stod i centrum. När grupperna var klara med sina förslag utsattes de för oväntad aggressiv kritik från figuranter som spelade höga chefer för Vattenfall. Dessa trasade bokstavligen sönder alla goda ambitioner som presenterades på blädderblocksblad. Efteråt hade man en gemensam diskussion där deltagarna sökte finna vägar för att arbeta under motstånd, även aggressivt sådant. Då fick även Annika Hagberg berätta mer om sina utgångspunkter i det s.k. Magnoliamålet. I september 2016 stämde svensk ungdom svenska staten med utgångspunkt i Sveriges klimatåtaganden för sin försäljning av kolkraftverk i Tyskland.

En intressant omständighet är att PUSH Sverige har åtminstone en partner, Länsstyrelsen Uppsala som kan medföra intressekonflikt. Partners enligt programbladet är Länsstyrelsen Uppsala, Knivsta kommun, WWF, Saltå Kvarn, Le Pacte. Vet inte höga vederbörande i svenska staten vad Länsstyrelsen Uppsala håller på med i denna kontext?

Fem skäl att stoppa kärnkraftverket i Pyhäjoki

Skrivet av redaktionen den 01 Oktober, 2016
[ Andra farliga platser | Permalink | Trackbacks (0) ]

Planerna att bygga kärnkraftverk i Pyhäjoki är inte enbart en fråga om att producera och marknadsföra elkraft.Om vi nöjer oss med att undersöka ytterligare en av många tänkbara aspekter, nämligen den om hur ett kärnkraftverk drabbar människorna får vi denna lista på skäl att stoppa projektet:

1. Befolkningen och kommunerna känner oro i den omfattning som Kärnkraftfritt Bottenviken kan verifiera. Läs här.

2. Vindkraftmotståndet på båda sidor Bottenviken är levande. Ett utmärkt exempel är det motstånd som Holmöborna visar.

Fria vindar har visat att motstånd kan ge resultat. När makthavarna försöker tvinga medborgarna till infraprojekt som drabbar och förstör, då brister tålamodet.

3. Kärnkraftprojektet har starka ryska intressenter som ska samsas med finska investerare. Den svenska opinionen mot den ryska politiska ledningen är större än på flera decennier.Det har på nytt visats i SR1 och lördagsintervju 2016-10-01 med ryske ambassadören i Sverige.

4. Ryssland vill ansöka om att använda hamn på Gotland för att bygga nästa gasledning till kontinenten. Även om det skulle medföra ekonomiska fördelar finns en utbredd skepsis och oro för ett sådant avtal. Oron är så stor att spekulationer finns om ett militärt angrepp på Gotland.

5. Ett aktivt motstånd mot kärnkraftverket i Pyhäjoki ger den svenska politiska ledningen konkreta möjligheter att förhandla med den ryska politiska ledningen på jämlika villkor. Oron som manifesteras i Kärnkraftfritt Bottenviken och i andra sammanhang är lika verklig som ekonomiska och industriella argument som framförs av investerare och tillskyndare av kärnkraftvek i Pyhäjoki.

Välkommen till Säkramiljön.nu

mischa

Stoppa Fagerlidens avfallsanläggning!
Och andra
miljöfaror.


Senaste...

Artikelarkiv

Länkar

Prenumerera