Granskningen av SCA

Skrivet av redaktionen den 31 Januari, 2015
[ Skogen | Permalink | Trackbacks (0) ]

Fokus i SvD har varit pamparna i mycket stora bolag, skogskoncernen SCA och maktbolaget Industrivärden.I sammanhanget  har höga etiska krav ställts på verifiering av påståenden.Reportaget från SCA:s bolagsstämma och mötet med börsanalytiker talar tydligt om tigandet som strategi. Läs här.

Journalisterna torde redan ha säkrat utmärkelser som Stora Journalistpriset 2015. Artikeln idag är bara en av 30som publicerats i SvD - Granskningen av SCA.

Vad vi nu ser fram emot är fortsatt granskning av SCA och av berörda personer. Vi ser också fram emot granskning av en kultur som tillåter brottslighet och överdrifter av det slag som ledare i skogsbolaget SCA och maktbolaget Industrivärden utpekats för. Omfattningen är så stor och problemen så djupa att det är en angelägenhet för hela samhället och för svenska staten.

Här på denna blogg har två kategorier ett särskilt intresse. Skogsägare med familjeägda fastigheter kan på nytt tänka på hur skogsbolagen SCA, Sveaskog, Stora Enso, Holmen håller nere priserna för att få billiga råvaror till sina pappersbrukoch sågverk. Fastighetsägare och närboende som drabbas av buller och miljöförstöring kan på nytt tänka på hur skogsbolagen investerar i tusentals vindkraftverk med statliga subventioner, våra skattepengar.

Nu medvetandegörs vi om att vanliga skattebetalare och små skogsägare får vara med och betala för brottslighet och överdrifter. Låt oss hoppas att rättsapparaten trots rättsrötan kan utreda och döma. Därmed är inte de moraliska skadornaeliminerade. Medlöparna och ynkryggarna som gått pamparnas ärenden finns fortfarande kvar därute.

Reparera Slussen!

Skrivet av redaktionen den 30 Januari, 2015
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Kampen om Slussen i Stockholm går in i ett avgörande skede. Läs här.

Tävlingen 2007 om ett utbyggt Stadsbibliotek fick en pristagare, men det blev aldrig något bygge. Beslutsfattarna insåg att mastodontbygget skulle ta död på en av Stockholms mest uppskattade verk av arkitekten Gunnar Asplund. Estetiska argument väger alltför lätt i politiska beslut. Här kändes det tryggt för politikerna att ta ekonomiska argument till hjälp att skrota projektet.

Nu upprepar sig historien i den utdragna kampen om Slussen. Förslagen med jättevolymer för kommersiella lokaler och trafiklösningar har upprört känslorna hos kulturfolk, näringsliv och kulturens gräsrötter. Sådana som vi!

Nu återstår att se vilka argument som politikerna ska hålla fram för ett beslut om ändrade planer. Förhoppningsvis leder det till något helt annat än ett mastodontbygge. Slussen förbinder Gamla stan med Söders höjder och Mälaren med Saltsjön. Vi vill att Slussen får behålla sin arkitektur och betydelse. Reparera därför!

Filmen som gör upp med animalieproduktionen

Skrivet av redaktionen den 25 Januari, 2015
[ Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Klimatmagasinet Effekt hade en visning idag i ett fullsatt Bio Rio på Söder i Stockholm av filmen "Cowspiracy - The Sustainability Secret". Se den här:

Här kan man köpa filmen.

Filmen berättar om klimatfrågans största problem med klimatgaser från animalieproduktionen, nötboskapen i världen. Frågan ställs varför miljöorganisationerna förtiger att animalieproduktionen är det största problemet. Se filmen så får du själv bedöma svaren!

Efterföljande paneldebatt och frågor från publiken visade på skilda positioner för olika parter. Forskaren i miljövetenskap intog en medlande position och framhöll att förutsättningarna är annorlunda i Sverige. Bonden talade om hur bra det är att det finns fler och fler veganer och vegetarianer, vilket höjer nivån på diskussionen.

Representanten för Naturskyddsföreningen, själv vegan, gick inte in på hur hans förening finansieras och pekade inte på påtryckningar i Sverige på samma sätt som filmen visade i USA. Publiken var aktiv med frågor, bl a kom frågan var djuren finns i sammanhanget, annat än som ekonomiska produktionsenheter.

Engagemanget och tydligheten hos frågeställaren framkallade kraftiga applåder.

"Hajp och pyspunka. Klimatfrågan i djurrättsrörelsen 2006–2008"

Skrivet av redaktionen den 25 Januari, 2015
[ Djurrätt, Annat | Permalink | Trackbacks (0) ]

I Sverige är fältet öppet för vilket engagemang som klimatfrågan kommer att ha i djurrättsrörelsen med bl.a Djurens Rätt och i naturskyddsrörelsen med främst Svenska Naturskyddsföreningen. Detta har undersökts i en uppsats vid Idéhistoriska institutionen, Stockholms universitet. Läs här (pdf):

Hajp och pyspunka. Klimatfrågan i djurrättsrörelsen 2006 - 2008

Radiotips: Kaliber - om miljövänliga metaller

Skrivet av redaktionen den 25 Januari, 2015
[ Radiotips | Permalink | Trackbacks (0) ]

Lyssna på Kaliber i SR P1 söndag den 25 januari kl 12.00

"Dags att bryta? Kaliber om miljövänliga metaller"

Boliden har kvicksilveravfallsproblem

Skrivet av redaktionen den 21 Januari, 2015
[ Andra farliga platser | Permalink | Trackbacks (0) ]

Boliden har ett problem med kvicksilveravfall. Läs här. Så sent som i september 2014 gav politikerna i Skellefteå sitt stöd för Bolidens dispensansökan. Läs här.

Boliden har en mycket dålig historik med miljöförstöring i stor skala i andra länder och i Sverige. Det här beslutet av Naturvårdsverket är en knäpp på näsan som kan vara inledningen till hårdare tag, kan vi hoppas.

Miljöbalksdagarna 2015

Skrivet av redaktionen den 17 Januari, 2015
[ Politik, Annat | Permalink | Trackbacks (0) ]

Läs programmet här.

Välkommen till Miljöbalksdagarna 2015 – den stora arenan för information, konsultation, diskussion och dialog kring miljölagstiftningen och hur den tillämpas. Det här är mötesplatsen och utbildningstillfället för dig som arbetar med tillsyn, prövning och vägledning inom kommuner och länsstyrelser, för dig som arbetar med miljöansvar inom näringsliv, myndigheter eller branschorganisationer samt för dig som är jurist med inriktning på miljörätt eller politiker med intresse för miljöfrågor.

Nu ska miljöbyråkraterna träffas igen på inbjudan av Naturvårdsverket. Konferens och middag med underhållning på kvällen. Som det brukar vara i Konferenssverige.

Som tidigare år vänder sig Naturvårdsverket inte till personer och företag som på olika sätt är drabbade av miljöbrott, miljöförstöring och felplacerade vindkraftverk. Det problematiska är inte att alla dessa personer blir bjudna på en avkopplande resa till Stockholm. Problemet är att nätverk bildas där de drabbade är uteslutna, uträknade redan från början.

Låt oss ta ett exempel: Varför ska hundratals representanter för näringsliv, länsstyrelser och andra myndigheter diskuterabullerproblem - utan insyn? Utan att en enda granne till vindkraftverk eller motorvägar deltar och ger sina erfarenheter. De som inte är bjuda har erfarenheter av sjukdom, sömnstörningar, psykiska problem. Det kan också handla om sänkta fastighetsvärden. Det kan handla om malande oro under åratal. Människor som lider av en korrupt politik och administration är inte bjudna.

JE SUIS CHARLIE

Skrivet av redaktionen den 10 Januari, 2015
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

De orden på franska kan nu alla svenskar efter tragedin i Paris. Uttalas så här: Schö sui scharli [Jag är Charlie]. Charlie Hebdo är ett franskt satiriskt veckomagasin. Läs här.

Tidningen är känd för att häckla makthavare och i satirens form visa på förtryck oavsett av vem det utövas.Tidningen anses också vara unik i Frankrike som uthållig röst för djurrätten- och för djurskyddet.

Sorg och medkänsla för anhöriga till offren visas världen över. Ännu återstår polisens undersökningar om samband till andra terrordåd med dödsoffer.

------

VK alltid först! Redan innan Frankrike och världen fick förklaringar till dramat i Paris, gick VK:s chefredaktör Ingvar Näslund ut med "VK värnar det fria ordet". Läs mer här.

VK värnar om det fria ordet?

Skrivet av redaktionen den 08 Januari, 2015
[ Annat | Permalink | Trackbacks (0) ]

alt

Vad har VK gjort som meriterar att jämföra sig med Charlie Hebdo?

Chefredaktören drar sig inte för att framhålla sig och sin etik genom att snylta på en tragedi, terrordådet i Paris. Det är utmärkt om en tidning vill försvära sig till det fria ordet. Men är det vad VK gör? Eller är det ett opportunistiskt uttalande för att marknadsföra sig? Lika klyftigt som att i dödsriket säga: "Vad var det jag sa?" Det finns 365 dagar på året att värna om det fria ordet, om det är det som VK verkligen vill göra. Som en i mängden av VK:s läsare kan jag inte påminna mig ett enda fall där Ingvar Näslund av egen vilja och kraft ställt sig på barrikaderna för det fria ordet.

Det är därför synnerligen smaklöst av VK och dess chefredaktör att ställa sig med armarna i kors med ett milt PR-leende förstärkt med rubriken "VK värnar om det fria ordet". Vad blir nästa floskel?

Anmärkning: När denna artikel skrevs, fanns bilden på VK:s chefredaktör Ingvar Näslund med i själva bildspelet. Därefter är den borttagen.

Välkommen till Säkramiljön.nu

mischa

Stoppa Fagerlidens avfallsanläggning!
Och andra
miljöfaror.


Senaste...

Artikelarkiv

Länkar

Prenumerera