Mattlim i nya byggnader

Skrivet av redaktionen den 23 Februari, 2014
[ Ingers observationer | Permalink | Trackbacks (0) ]

Av Inger Almström

Det stora bildelsvaruhuset som öppnade i vår närmaste stad för ett par år sen var något vi verkligen sett fram emot. Vi väntade ett par veckor efter invigningen för att undvika den värsta ruschen. Vi skulle köpa lås, brytskydd och sådant för att uppgradera nu när inte bara de asiatiska s k bärplockarna utan även horder av öst stats dito får oss att tro att vi bor med E4an genom gården. Vi letade och funderade, så kände jag mig mer och mer orkeslös. Jag satte mig ned på draget till en liten vagn, det hjälpte inte, gick till cafeterian men inte heller det hade någon effekt. Gick på toaletten och baddade ansiktet. Där gick det bra, då gick det upp för mig att det var för att huset var nytt. Jag gick helt enkelt ut och då mådde jag fint. Ringde in till maken och sa att jag inte kunde vara inne. Dom har använt sättlim under mattorna sa han.  Jag vet sedan tidigare att jag inte klarar av sättlim eller något lim som reagerar med t ex spånplatta. Det började sedan jag tvingades undervisa i en mögel lokal. Försökte förlägga undervisningen till annan lokal, men ibland var det inte möjligt och vi var alltid tvungna att samlas i mögellokalen.

Nu var vi dit igen, nu vet jag att jag inte kan vara där. Jag rusar in och deltar om jag måste för att sen rusa ut igen. Problemet är att jag inte kan styra tiden som Sixten är därinne då. Allt jag kan göra är att sitta och titta på folk och deras bilar. Det är rätt kul. Befäster alla ens fördomar. Småpojkarna kör fortfarande svarta Volvo med fräcka dekaler vilka gör att man vet exakt vilka de är. Dekaler stoppade jag, men svart Volvo har vi fortfarande på gården, den väntar, utan vätskor, på skrotpremie. Lite äldre och mycket äldre kör Mercedes, utan tonade rutor och dekaler. Sedan har vi alla kombibilar med en eller två hundar i. De flesta har hundarna i baksätet och varorna bakom lastgallret. Förr tyckte jag alltid att det var de unga som hade bilar som inte hängde ihop, nu tycks det vara män av obestämbar ålder med långa skägg som har dessa, märkligt. 

Jag kunde ju köra dit maken och lämna honom och hämta honom senare, men det skulle innebära några kilometer i onödan samt onödig bränsleförbrukning. Måste minnas att ta en bok nästa gång.

VK för bakom ljuset

Skrivet av redaktionen den 21 Februari, 2014
[ Kommunalt, Politik, Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

VK's artikel "Umeåborna fördes bakom ljuset"

Låt oss bidra med ytterligare en konspirationsteori. Den att Västerbottens-Kuriren fört umeborna bakom ljuset. Vår förklaringen är - "den som sa re va re". VK gör avslöjanden om mygel och lögner som kan ses som ett desperat försök att undandra sig ansvar. Det gäller allt som går under begreppet stadsomvandlingen och det som går under symbolfrågan Apberget.

VK som dominerande lokalt medium, Norrlands största tidning, har levt farligt under lång tid. Det ekonomiska beroendet, äktenskapet mellan Balticgruppen och VK har försvårat för det fria ordet i Västerbotten. Den som fortfarande vill tro på VK:s oberoende får åta sig att bevisa det.

VK:s sena uppvaknande om Apberget kan ses som ett desperat försök att skapa trovärdighet hos en massiv och växande opposition till stadsomvandlingen som styrs av en maktstruktur med politikerna, Balticgruppen och VK.  Maktstrukturen anklagas av oppositionen för fascism. Nu väntar vi bara på att VK:s ledning ska försöka blidka oppositionen med ännu starkare ordval och flammande apeller.

PS
Vad få tycks ha förstått, har Apberget betydelse för att skapa dynamik i ett kvarter som blivit alltmer sterilt. Där finns varuhuset Utopia som är en av Balticgruppens största investeringar i Umeå. Har inte Balticgruppen och andra förstått det? Eller är de så illmariga att de kör ett spel om Apberget för att avleda den mördande kritiken mot stadsomvandlingen?

Ingen byrå i världen...

Skrivet av redaktionen den 20 Februari, 2014
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Ingen byrå i världen kan damma av det varumärket så länge som det drivs av ultra konservativa krafter. Börja jobba med kulturen innan ni försöker er på loggan.

Så skriver signaturen Jonny idag, som kommentar till artikeln i Dagens Media om att Ragn-Sells byter reklambyrå till Volt.

Säkramiljön.nu instämmer.

alt

En halv miljon för att få unga att rösta?

Skrivet av redaktionen den 17 Februari, 2014
[ Kommunalt, Politik, Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Kommunchefen i Robertsfors vill ha 665 kr per ung person i kommunen för att använda i ett projekt för att få unga att rösta. Han beräknar att det finns 775 unga personer som tillhör målgruppen. Totalt handlar det om 515.000 kr. Väldigt dyrbart för att kommunicera med unga i Robertsfors. 

Läs här i Norran

Kommunchefen talar inte om hur effekten ska mätas. Glömde eller tänkte inte på det? Det gäller två val under 2014, och då krävs två valundersökningar som kan mäta valdeltagandet bland unga. Dessutom måste det till jämförelser med samma åldersgrupp från tidigare val. Var finns sådan information? Dessutom kostar mätningarna pengar om man vill göra det seriöst.

Det hela verkar mycket dåligt genomtänkt. Vi kan begära att en kommunchef ska kunna presentera en genomtänkt plan. Robertsfors kommun har för inte så länge sedan mottagit bidrag från landsting, länsstyrelse och stat för "Hållbara Robertsfors". Ett luddigt projekt som visade sig vara allt annat än brett och folkligt. Projektet blev ett enda stort fiasko som kommunpamparna har försökt tiga ihjäl. 

Den här gången vore det bättre att använda pengarna till utbildning av kommunens tjänstemän och politiska företrädare. Kursen bör heta "Stoppa bidrag som inte medborgarna vill ha! Stoppa bidragsmygel!".

Elöverkänslighet

Skrivet av redaktionen den 11 Februari, 2014
[ Ingers observationer | Permalink | Trackbacks (0) ]

Av Inger Almström

Elöverkänslighet är sedan 2009 ett erkänt funktionshinder, men hur många vet det?

De elöverkänsliga representeras av Elöverkänsligas Riksförbund (f.d. el och bildskärmsöverkänsliga). Bildskärmarna var upptakten men sedan dess har vi fått så många produkter med el, sladdlösa system till allt i hemmet från telefonen till strykjärnet. Så många som nio procent kan ha besvär. De flesta fungerar ganska normalt i samhället, men måste ransonera sin exponering gällande trådlösa nätverk, datorer, lågenergilampor mm. En del mycket svårt drabbade skulle behöva föras tillbaka till forna dagar med fotogenlampor, vedeldning osv.

Problemet är myndigheterna, som ignorerar funktionshindret. Som bekant kan den som inte har bredband inte ta del av myndigheternas information, i vart fall inte utan stora kostnader. Det största problemet ligger antagligen i att den elöverkänslige inte kan titta in på sin kommuns hemsida och se vad som är på gång i kommunikationsmaster, läsplattor och trådlösa nätverk i förskolor, vindkraft mm. Den elöverkänslige kommer alltid ett par steg bakom och blir mer och mer trängd utanför samhället.

Jag började ana oråd när jag blev knallröd i ansiktet efter att ha suttit vid universitetets datorer. Sedan fick vi en LO-dator hemma, det blev lite bättre men skadan var redan skedd. Jag började reagera mot lysrör och energilampor, sätter mig lite i utkanten av ljuskällor och klarar en snabbdykning in i ljuset för att utföra något. Jag klarar min nuvarande stationära dator men inte min bärbara som fick flytta. Klarar min mobil, gammal sort. Nu har ju vi vedspis och kamin. Använder inte elspis och har bara ett litet el-element i badrummet.

Som ju alla vet, planerar kommunen vindkraft här, och får de igenom detta blir ett hundratal fastigheter drabbade, och vi och en familj till får det värst. Snart finns det ingenstans att ta vägen för elöverkänsliga eller andra människor som inte vill bli utsatta för strålning, ljus och buller. Det är ju därför vi bor så här, för att vi vill ha lugn och ro.

En del elöverkänsliga tål inte moderna bilar eller måste bygga om dessa för att kunna åka och köra. Det vore den största katastrofen av alla, utom att bli hemlös, att inte tåla min bil! Men när jag nu tål min fantastiska kombi med öppningsbar bakruta av 1996 års modell så kan jag aldrig byta. Tur för mig att jag har en nära och innerlig relation med min bilverkstad och att jag tål att vistas där medan de servar min bil.

Så ignorera inte varningstecknen. Får du koncentrationssvårigheter, minnesstörningar, huvudvärk och andra diffusa symptom som blir bättre ute i friska luften? Prova att ransonera din el under t.ex en helg. Bär inte headset, använd inte bärbar telefon, släck elbelysningen och känn efter om du mår bättre. I så fall, vidta åtgärder medan det är hanterbart.Mer upplysning på Elöverkänsligas Riksförbund.

Fler tankar om elöverkänslighet nedan.

 (Mer)

Maktens megafoner

Skrivet av redaktionen den 04 Februari, 2014
[ Kommunalt, Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Aftonbladet döptes av folkhumorn till Lillpravda när det fortfarande var möjligt att se skillnader mellan politiska partier.

VK har beteckningen frisinnad liberal. Många menar att VK är megafon för den lokala makten, Balticgruppen och politikerna i Umeå. Då kan det gå på ett ut att kalla både VK och Aftonbladet för Lillpravda. På natten är alla katter grå.

Fridtjuf

Läs om Kulturhuvudstadsåret i Lillpravda

Skrivet av redaktionen den 04 Februari, 2014
[ Kommunalt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Under lång tid har kultureliten och studenterna opponerat mot stadsomvandlingen av Umeå och kommersialiseringen. Kulturhuvudstadsåret 2014 ses som en sammansvärjning mellan näringsliv och politiker. VK med tidningsledning och kulturskribenter har bråda dagar och får ta emot kritik för sin tillbakahållna rapportering och brist på oförvägen och oförfalskad kritik. Nu har folkhumorn stämt in i kulturelitens kritik och döpt tidningen VK till Lillpravda. Chefredaktören för nu en hektisk försvarsstrid i nättidingens kommentarsfält.

Vi rekommenderar alla att följa med i det skådespel som folket skapar med debatten i kommentarsfältet. Här gäller det då inte invigningsgalor och exploatering av samekultur på Umeälvens is. Nu har kulturkritiken sipprat ned i folklagren.

Läs i VK.

RagnSells framfart på Gotland - fortsätter!

Skrivet av redaktionen den 04 Februari, 2014
[ Andra farliga platser | Permalink | Trackbacks (0) ]

RagnSells kan inte eller skiter i regelverket. I vissa fall krävs ett så kallat ändringstillstånd hos tillsynsmyndigheten. För kort tid sedan missade RagnSells att söka ändringstillstånd i Robertsfors kommun. Nu har företaget missat igen.

Läs mer på Säkramiljön.nu och på Helagotland.se

Välkommen till Säkramiljön.nu

mischa

Stoppa Fagerlidens avfallsanläggning!
Och andra
miljöfaror.


Senaste...

Artikelarkiv

Länkar

Prenumerera