Medicinrester i avloppsvatten och avloppsslam

Skrivet av redaktionen den 28 April, 2013
[ Fagerliden | Permalink | Trackbacks (0) ]

Lena Ek, Sveriges miljöminister har i intervju idag fått stå till svars för regeringens dubbelspel när det gäller krav på rening med avseende på medicinrester. Sverige har ställt krav att EU ska införa strängare lagstiftning men utan framgång. Ändå är regeringen inte beredd att leva som man lär här hemma. Lagstiftningen förändras nämligen inte i Sverige, vilket innebär att medicinrester fortsätter att skada fisken och miljön. Det har man forskat om i Umeå. Läs här.

Även de senaste turerna om RagnSells Fagerliden, Robertsfors har berört frågan om medicinrester i den s.k. skitjorden som i stora volymer har förts till anläggningen och den deponicell som sluttäckts. Länsstyrelsen har trots anmodan vägrat att begära analysprotokoll på skitjorden som bl.a påstås innehålla medicinrester som riskerar att läcka ut i recipienten av lakvatten. 

Privatisera vattentillgångar?

Skrivet av redaktionen den 21 April, 2013
[ Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Nestlés ordförande har kommit med förslaget, eller varför inte upphöja till idén att privatisera vattentillgångarna i världen.

Reaktionerna har varit starka. Vatten betraktas som vår viktigaste resurs vid sidan av luft och syre. Framtidsutsikterna är mycket dystra för vattenförsörjningen i världen. Visst kan man inta positionen och anse att ordföranden i Nestlé, Peter Brabeck-Lethmate har kommit med det dummaste och mest provocerande man överhuvudtaget tänka sig. Den bedömningen kommer med stor sannolikhet att stå sig.

Men varför inte stanna upp och tänka på några tänkbara konsekvenser. Privatiseringar av vattentillgångar skulle skapa urstarka företag med enorm makt och resurser som kan användas på många sätt. Företag i dagens ekonomi som förorenar vattentillgångar skulle få nya mäktiga motståndare som inte vill se sina vattentillgångar förstöras. Idag finns inte det motstånd som behövs. Staten och den offentliga sektorn orkar inte med att kontrollera gruvföretag, avfallsföretag, oljeföretag, kemiföretag, läkemedelsföretag etcetera. Dessa företag och branscher skulle få en helt ny matris att skapa strategier för. Krigisk spelteori kan få en renässans! De skarpaste hjärnorna i världen skulle få en ny framtid.
Tänk om Nestlé ägde alla färskvattentäkterna i Robertsfors, Västerbotten, Sweden där RagnSells driver verksamhet med farligt avfall! Då skulle inte ens RagnSells våga göra otillåtna utsläpp eller skita i att göra vattenanalyser på utsläppsvattnet till Granån. Eller ta riskerna för förstöring av vattentäkter som orsakas av maffian i Neapel. Med Nestlé eller annat mäktigt företag skulle maffian få kraftfullt motstånd.

Läs- och föredragstips

Skrivet av redaktionen den 18 April, 2013
[ Andra farliga platser | Permalink | Trackbacks (0) ]

alt

Klas Åmark är professor i historia vid Stockholms universitet. Han har ikväll hållit föredrag om sin senaste bok i en hörna av ett bibliotek. Bitvis hemföll han till yrkessjukdomen för en historiker - kalenderbitande eller encyklopedisk kunskap med datum, årtal, siffror och detaljer. Men det var en försumbar del i ett långt och fängslande föredrag:

Att bo granne med ondskan - Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen

Klas är relativt ung med dagens begrepp, född 1944 men redan professor emeritus! Han utstrålade vitalitet och engagemang. Det kan förhoppningsvis också upplevas genom att läsa denna hans nionde bok. Under efterföljande frågestund kom många frågor. En av dessa var: "När visste och förstod man vad som pågick med förintelsen?" Klas svarade att många har gjort försök att datera ett sådant genombrott i vetandet. En möjlig datering är september 1942 när de första bilderna av utmärglade och svårt lidandefrån Bergen-Belsen fick allmän spridning i världspressen. Men frågan kvarstår ändå enligt historieprofessorn: Skillnaden mellan att veta och förstå. En bonde någonstans i Sverige som läste en tidning med bondepartiet som partifärg visste och förstod inte förrän sent. De som hade tillgång till skildringar av radikala liberaler som Ingrid Wiberg-Segerstedt och hennes far Torgny Segerstedt, redaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning hade helt andra möjligheter att både veta och förstå på ett relativt tidigt stadium av den pågående Förintelsen. 

Denna skillnad mellan att veta och förstå pekar mot ny forskning för att vinna kunskap. Det gäller Förintelsen, men också en rad andra områden som historiker kan arbeta med. Så detta blir nu ett mantra för att nå levnadsvisdom under lång tid framöver: Veta eller förstå, veta eller förstå, veta eller förstå...

Stadsbiblioteket i Stockholm har ett program för föredrag, föreläsningar eller evenemang. Välj vad som ligger bäst i munnen!

Blaikengruvan - var fanns länsstyrelsen och tillsynen?

Skrivet av redaktionen den 18 April, 2013
[ Andra farliga platser | Permalink | Trackbacks (0) ]

Eftersläpningen hos länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen är mer än fem år i fallet Blaikengruvan. Först nu får allmänheten genom media full vetskap om hotande miljökatastrof. Länsstyrelsen har nu beräknat att efterbehandling av två gruvor och sandmagasin kan kosta 200 miljoner kronor, enligt uppgifter i VK.se

Varför har inte länsstyrelse och domstol föreskrivit ekonomisk säkerhet från verksamhetsutövarna i samband med tillståndsgivningen? Dåvarande länsledning och miljöenhet bär ett tungt ansvar.

Detta är tyvärr inte den enda tickande miljöbomb för vilken länsledning och miljöenhet bär ett tungt ansvar. Vid samma tid runt år 2005 gav länsledningen sitt stöd för fuskbygget RagnSells Fagerliden, Robertsfors. Även här saknas rimlig ekonomisk säkerhet för att tas i anspråk när miljökatastrofen blir ett faktum.

Länsstyrelsen måste lära sig beräkna och administrera ekonomisk säkerhet! Lika viktigt är också att länsstyrelsen lär sig arbeta med tillsyn i Miljöbalkens anda och bokstav.

Fredagsplock med goda drycker i SVT Gomorron Sverige

Skrivet av redaktionen den 12 April, 2013
[ Övrigt, Djurrätt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Under tjugo minuter pratas plockmat, ölsorter och viner under fnitter och trevlighet. Två programledare och en TV-kock talar fram och tillbaka, fram och tillbaka. Man skojar om tacos som ett fredagsmys som behöver variation. Nu med salladsblad som fylls med kycklingfärs kryddad med wasabi och diverse ingredienser. Efter halva tiden kommer ett påpekande från TV- klippan Marianne om att "det finns ju många som inte äter kött, som är vegetarianer".

Kocken föreslår då att kycklingfärsen byts ut mot quorn. Man bryr sig inte om att förklara vad det är, nämligen en köttersättningsprodukt som görs av en svamp och med en liten tillsats av äggvita. Om rosévin eller veteöl kan man prata hur länge och mycket som helst, men konsumentinfo om vegetariskt alternativ ges bara några sekunder. På frågan om det blir någon skillnad med quorn svaras att det blir samma sak, för det är ju smaker och kryddning som är det framträdande...Klart, slut. Efter denna korta parentes fortsätter rundsnacket, och där metorologen Lage utlöser mer fnitter genom en klämmig kommentar om sin förtjusning över efterrätter. Tungt.

Ska man behöva stå ut med sånt här? Har programledarna blivit tillsagda att nämna vegetariskt alternativ med tanke på kravet om objektivitet? Är TV-kocken rädd att krångla till presentationen med anpassade och genomtänkta förslag till vegetarianer? Rädd att förlora jobbet i "Fredagsplock"?

Vi ser fram mot den dag när frågan i svensk statstelevision är: Kan köttister byta ut de vegetariska läckerheterna till kycklingfärs? Och blir det någon skillnad?

Vi har alla god tid på oss att fundera på tänkbara och upplysande svar... 

Stena och kopparskrotet

Skrivet av redaktionen den 08 April, 2013
[ Andra farliga platser, Övrigt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Nu först går Stena ut med förbättringsåtgärder för inköp av kopparskrot! Har Stena och andra företag vinstintressen som har skapat strukturen i branschen? Genom att driva inköp med kontantbetalning har volymerna av stöldgodsrakat i höjden. Och vinsterna! Det kan inte råda någon tvekan om att Stena hade kunnat införa andra rutiner och en annan organisation redan från början, decennier tillbaka.

Frågan uppkommer om bolag i branschen för återvinning och avfall avsiktligt har skapat en organisation som byggts för vinstmaximering, där lag, etik och moral åsidosätts. Konstruktionen är sådan att vinstintressen skyddas och att bolagen, ägare och ledning alltid går fria. Eventuellt får man räkna med att offra medarbetare som görs till syndabockar, som den inköpare hos Stena som TV4/Kalla fakta tog på bar gärning i programmet 2013-04-06. När TV-teamet gick vidare till Stenas huvudkontor fick de träffa en kommunikationschef i mellanposition som blev nödd och tvungen att hänga inköparen med "så här får det inte gå till", upprepade gånger.

Stena har nu gått ut med "Ett öppet brev". Brevet är lika trovärdigt som när en skattefuskare i miljardklassen åker dit - när brottet redan är avslöjat - börjar förklara sig och försöker framställa sig som ett ärligt och seriöst företag.

Det inträffade är inte bara ett avslöjande av Stena. Det här reser frågor om hela branschen för återvinning och avfall. Företag som har haft medarbetare som avslöjats och fällts för brottsliga gärningar måste undersökas ett varv till! Minst. Har företaget en struktur med inbyggda målvakter, dvs där ovetande och svaga personer utnyttjas för företagets brottsliga syften? Utser företaget svarta får för att ledning och ägare ska kunna gå fria? Har företaget affärsupplägg som gynnar företagets egna vinster, men där kriminalitet tolereras och frodas?

TV4/Kalla fakta har öppnat en diskussion om brottslighet som många har anat men inte kunnat avslöja. För att genomföra saneringar krävs att det finns friska delar i samhället som kan driva förändringar. Näringsliv, myndigheter, rättsväsende måste samverka för att motarbeta planerad och uppsåtlig kriminalitet i branschen för återvinning och avfall. Här kan inget tas för givet. Företagen kan vara integrerade med andra delar av samhället som tillsammans ger en struktur som bör ses som organiserad brottslighet. När till exempel en länsstyrelse eller universitet har ett partnerskapsliknade förhållande med ett storföretag med strukturell kriminalitet eller etikunderskott, då har alla gränser passerats.

Lästips: Tankemaskinen

Skrivet av redaktionen den 02 April, 2013
[ Litteratur | Permalink | Trackbacks (0) ]

altDavid Dunér har utkommit med Tankemaskinen - Polhems huvudvärk och andras studier i tänkandets historia.

Lev en dag med modellbyggaren och uppfinnaren Christofer Polhem som levde 1661-1751!

Om du av någon anledning vill begränsa läsningen, vilket kommer att bli svårt, så välj då första kapitlet. Där förklarar Dunér hur tiden framkallar tankar. Rummet, kroppen, sinnena och tingen är dimenesioner som öppnar människans tankar. Språket och metaforerna gör det möjligt att tänka och tala om saker som inte finns. 

Begreppet distribuerad kunskap får här sin förklaring. Ingen människa kan ensam skapa en dator eller en komplex produkt. En lång rad specialister kan någon del av ett komplex. Att tänka kring tänkandet med Polhems idévärld är fascinerande.

Välkommen till Säkramiljön.nu

mischa

Stoppa Fagerlidens avfallsanläggning!
Och andra
miljöfaror.


Senaste...

Artikelarkiv

Länkar

Prenumerera