NSD enda som bevakar miljöfrågor?

Skrivet av redaktionen den 05 September, 2012
[ Fagerliden, Andra farliga platser | Permalink | Trackbacks (0) ]

altNSD Norrländska Socialdemokraten tycks ha god bevakning av Outokumpu och deras utsläpp. Länk. Uppmärksamheten riktas på utsläpp till luft och vatten av sexvärdigt krom.

Detta ligger inom intresseområdet för säkramiljön.nu. Dessutom vill vi visa att det finns en dagstidning i Norrbotten som engagerar sig i miljöfrågor. I grannlänet Västerbotten har bevakningen varit eländig, särskilt på lokalsidorna. Tidningarna rapporterar vad som kommer från myndigheter och verksamhetsutövare. Egen research och intervjuer med sakägare och drabbade är mycket sällsporda.

Så har det varit under 6 år i Västerbottens-Kuriren i fråga om RagnSells Fagerliden AB, anläggning för farligt avfall. När anläggningen startade 2006 hade samma tidning ett helt uppslag med platschefen som centralfigur. Ingen research och intervju med närboende till anläggningen. När en chef i RagnSells dömdes för mut- och skattebrott våren 2012 fanns ingen rapportering i VK om att denne person varit platschef på Fagerliden. Anläggningen har haft två stora haverier 2006 och 2009/2010.

Vad kan vi lära av detta? Två aspekter kan framhållas.

  • Det krävs engagemang och kunskap om miljöfrågor för att klara av sitt publicistiska ansvar i miljöfrågor.
  • Det krävs att tidningen talar med alla parter, inte bara med näringslivet och myndigheterna.

Om man eftersträvar att täcka hela fältet och publicerar utan sidohänsyn, då kan man som journalisterna i NSD sträcka på sig och möta blicken hos alla.

PS:

Borgerliga Norrbottens-Kuriren i Luleå tar det försiktigt i miljörapporteringen kring det finska storföretaget. I artikel med text från Tidningarnas Telegrambyrå i Stockholm citeras Norrländska Socialdemokraten i Luleå angående Outokumpus utsläpp. Länk.

Måste redaktören i Kuriren ha ett TT-meddelande i botten för att inte få skit från högre ort?

 

Jobben eller naturen - Ska Nordkalk få skövla på Gotland?

Skrivet av redaktionen den 01 September, 2012
[ Andra farliga platser | Permalink | Trackbacks (0) ]

Uppdatering: Den framgångsrika globala webrörelsen Avaaz, som vill få upp folkpolitiska ärenden på beslutsfattares bord, startade nyss en namninsamling för denna saks skull. Så här skriver man i sin apell:

To Swedish Environment Minister Lena Ek: As concerned citizens, we call upon you to immediately declare Ojnareskogen and surrounding areas an EU protected nature area. This unique forest is being destroyed to make way for a massive limestone mine. You have a responsibility to protect these ancient trees, and we urge you to act immediately and decisively to save Ojnareskogen.

Alltså en vädjan till miljöministern att stoppa finskägda Nordkalks skövling på Gotland.

Här är länk till Avaaz namninsamling som vi rekommenderar alla våra läsare att skriva under. Det tar bara några sekunder, och det enda du behöver är en epostadress. Behovet är trettio tusen namnunderskrifter - då lämnas listan till miljöministern.

Just i dagarna har företaget agerat än mer proaktivt gentemot länsstyrelsen, genom att hos Mark- och Miljödomstolen överklaga länsstyrelsens krav att skydda alla våtmarksområden som företagets maskineri kommer att belasta och hota. Läs nyheten från igår på SR här.


Ursprunglig artikel från 2012-08-27:

alt

Vattnet, jobben, naturen är den prioritet och retorik som används av politikerna för att hjälpa Nordkalk att skövla skog och att bryta kalk i stor omfattning på Gotland.

"Vattnet, jobben, naturen" är ett propagandanummer som används utan att ha satt sig in i frågorna. Den s-politiker som uttalade detta verkade okunnig om miljöriskerna i radiointervju, trots att hon sitter som ordförande i en miljönämnd på Gotland. Risk finns att grundvattnet skadas för all framtid!

Insats med 70 poliser för att mota bort demonstranter är mycket stor.

"Poliser, poliser, poliser" är det stridsrop som makten tar till, i tron att kunna tysta engagerade individer från Fältbiologerna och andra håll.  

Se och lyssna på SR här.

Välkommen till Säkramiljön.nu

mischa

Stoppa Fagerlidens avfallsanläggning!
Och andra
miljöfaror.


Senaste...

Artikelarkiv

Länkar

Prenumerera