Rolex & guldkedja contra fin adress & status

Var ska fokus ligga? Nätverk med förankring i utsatta områden, eller nätverk med förankring i priviligierade områden?

Trots upplösning och förändring av samhällsstrukturer finns fortfarande möjligheten att prova fiskelyckan efter kriminella med fokus på geografiska områden. Som i allt fiske är fiskelyckan ett spel med risker. Varför talas bara om utsatta områden? Det har visserligen visats att där finns ett stort klientel med varierande grad av brottslighet. Från terrorister, yrkesmördare, våldtäktsmän till småhandlare av knark. Men även i priviligierade områden i Stockholm, Göteborg och Malmö med flera, finns en förhöjd koncentration av kriminalitet, men med betydligt blommigare brottskoder som vapenhandlare med illegal verksamhet i stora delar av världen, beställare av våldsmedel, pedofiler med it som verktyg, storhandlare med knark, korruption och mutor av toppar i näringsliv och samhälle och sist men inte minst den politiska sosseadeln som upprätthåller det politiska förtrycket. Ett enda exempel är f.d. justitieministern Thomas Bodström som suttit i styrelsen för ALLRA, som ledde till att han inte längre fick stå kvar som efterträdare till en annan socialdemokrat som landshövding i Stockholm. Vilka fler finns i ett privilegierat område som Norr Mälarstrand i sina 20-miljonerslägenheter?

Det börjar bli dags att göra studier av vilka som bor och vad som sker i priviligierade områden. Börja med Stockholm. Här är det inte Rolex och guldkedja runt halsen. Här är det andra signaler som kan intressera!

Hunden som inte ville bli rastad vid vindkraftverk, Robertsfors

Läs hotellägarens artikel om vindkraft! Länken för dig vidare till Expressen.

En hotellägare har skrivit i Expressen om vindkraft. En verklighetsskildring som även har sina komiska poänger. Hon stannade till vid Granberget vid E4 strax norr om Robertsfors för att rasta sin hund. Här ett citat:

Kommer bli ännu större: Inte bara med dagens höjd på 150-250 meter – utan också giganter på cirka 300 meter. Och efter hand ännu högre. Observera att de ännu inte har byggts. När jag nu möts av de ”mindre” verken vid E4:n i granskogen i Robertsfors, där hunden vägrar att låta sig rastas, inser jag att de som finns i dag är ju ingenting mot vad som kommer.

Bara de här förhållandevis låga ljuden gör att han gläfser, skäller och skakar oroligt. I likhet med de flesta andra djur känner han instinktiv rädsla. De 30 vindkraftverken på Sjiskafjället i Gällivare som började byggas 2009 påverkar nu rennäringen så att renar och vilt försvinner från sina tidigare betesmarker. Vår fjällguide från Riksgränsen säger att han undviker vindkraftsområden – inga turister vill se dem och höra oljudet.”

Varför brinner det hos Ragn-Sells i Norrköping?

Vid 18-tiden på lördagskvällen 17 juli 2021 larmades räddningstjänsten till en brand på en avfallsanläggning på Häradsudden, nära Lövstad i Norrköping.

På P4:s frågor hade företaget hade ingen kunskap om hur branden kan ha uppkommit? Hade branden kunnat förhindras genom bättre bevakning? Den frågan ställdes inte.

Lågenergikrig mot vegansim från Sveriges sjukhus och institutioner

här beskrivs mathållningen av byråkraterna på livsmedelsverket.

”Sjukhusmat” är för många ett värderande uttryck för matens karaktär och smaklighet, helt på den negativa delen av värdeskalan. De som legat på sjukhus har egna erfarenheter. Vegetarianer och veganer har ett perspektiv som inte sammanfaller med allätarnas omdömen. Båda kategorier kan ha negativa omdömen, men med olika utgångspunkter. Trots råd och anvisningar kan skillnaderna mellan regioner och institutioner i Sverige vara betydande, inte minst i förhållande till det intryck som SLV:s publikationer visar. För att tydliggöra detta skulle en omfattande kartläggning behövas, vilket såvitt känt inte har gjorts av någon som ger öppen info. Möjligen har livsmedelsproducenter gjort kartläggningar men som tyvärr inte offentliggjorts. SLV:s publikationer ger intryck av att det mesta är möjligt och att dessutom servering av maten är tilltalande för brukaren, vilket måste betraktas som mycket varierande i verkligheten.

För veganen och vegetarianen som är vårdtagare på sjukhus krävs att önskemål om kosten framförs särskilt. Mina erfarenheter är då att frågan går vidare till någon som kommer åter med förslag på en rätt eller två. Ouorn, som inte är en vegansk rätt förkommer. Ris med varma grönsaker är en annan, men ändå vegansk. Frukt kan förekomma. Erbjudandet är synnerligen torftigt och som är svårt att kritisera för en vårdtagare. I de fall som det ser ut ungefär som beskrivits här kan vi tala om ett lågenergikrig mot veganism. Lösa anklagelser gripna i luften? Leverantörerna av institutionsmat mäste tänka på sin lönsamhet. Om inte institutionen ger rätt incitament till leverantörerna går frågan om anpassad kost i baklås. En nyckelfråga är att vårdtagaren i det konkreta fallet har minimala möjligheter att påverka. Hen kan inte vägra betala, hen kan inte hota med att byta matställe, hen kan inte med framgång avhålla alla sina bekanta att bli vårdtagare på samma institution. De som inte gör något åt problemet – år ut och år in– kan med rätta beskyllas för att bedriva lågenergikrig både mot veganism och andra kostideal. Med den intensiva produktutveckling som skett de senaste åren för vegansk mat kan det inte vara ett oöverstigligt problem.

Reklam för konfirmationsläger. Smussel med maten i det lågintensiva kriget mot veganism.

Reklam för att sända sina barn till konfirmationsläger sommartid finns i stor omfattning. Efter att ha surfat runt på ett tiotal sajter framgår att info om mathållningen är sällan förekommande. Ett undantag är dock Vitsgarns seglarskola som informerar om mat på tre rader+bild i en presentation (pdf) på 12 A-4 sidor.

Oscars församlning
Vi arrangerar dessa läger i samarbete med Oscars Församling i Stockholm. Det är Oscars Församlingskyrkoherde som ansvarar för att innehållet i konfirmationslägret följer Svenska Kyrkans direktiv och det är också Oscars Församling som sköter den största delen av den ”kyrkliga” administrationen. Oscars Församling står även för kyrka under konfirmationsgudstjänsten och förträffslokaler.

Presentationen upptar 12 A-4 sidor, med bl.a

DET HÄR ÄR UNGDOMSFÖRBUNDET SVERIGES FLOTTA ÖSTRA DISTRIKTET
KONFIRMATIONSUNDERVISNINGEN
OSCARS FÖRSAMLING
VÅRA PRÄSTER
DOP
KONFIRMATIONEN
KURSLITTERATUR
MÅL FÖR KONFIRMATIONSARBETET
SEGLINGSUNDERVISNINGEN
LÄGRETS LEDARE
SEGELBÅTARNA
FÖRLÅGGNING
MAT
ÖVRIGT
LÄGER 2022
ANMÄLAN
Betaling & Bokningsregler för läger 2022

Som syns upptar konfirmationsundervisningen en begränsad del. Maten upptar 3 rader i en presentation på 12 A-4 sidor:

MAT
Vi intar alla måltider på ön Märsgarn,där Sjövärnskåren som är en del av frivilligförsvaret bedriver sina sommarskolor. Märsgarn ligger mitt emot Vitsgarn i Märsgarnssund. Elever somär överkänslig mot viss typ avmat får inte glömma att anmäla detta till kansliet.

Vår kommentar: Ungdomar blir i ökande omfattning veganer eller vegetarianer, ofta i konflikt med sina föräldrar eller vårdnadshavare. Valet av matbild får ses mot den bakgrunden. Med valet av bild kan det antas att arrangören vill sopa problemet under mattan. Ärtsoppa, pannkakor med sylt, smörgås med skinkskivan maskerad med två gurkskivor. Presentationen avser sommarläger 2022. Hur kommer matbilden att se ut inför 2023?

Smusslandet med maten kan ses som ett fenomen i det lågintensiva kriget mot veganism. Tids nog kan det blåsa upp till storm som kräver ställningstagande av både arrangörer och vårdnadshavare.

En lunchmatsal som omedvetet för lågenergikrig mot veganism

Västanfors i Västervåla församling, Fagersta får tjäna som exempel på det omedvetna lågenergikriget mot veganism.

Här annonseras en veckomeny vecka 29 innehållande kött-,fågel- och fiskrätter.

”Det finns alltid ett vegetariskt alternativ och en bonusrätt.”

Den gäst som vill beställa vegetariskt måste säga till särskilt, utan att det framgår på menyn vad alternativet innehåller. Om det är vegetariskt eller veganskt framgår inte. Än mindre vad som ingår. Visas rätten på en tallrik? Är det samma rätt varje dag? Är det en ospecificerad rätt som inte en allergiker kan äta, eller en strikt vegan? Man måste alltså ställa till med besvär, skulle en normalblyg gäst tycka. Restaurangen kanske uppfattar sitt erbjudande som höjden av generositet. Däri ligger det omedvetna och problematiska. Tyvärr blir denna meny ett slags lågenergikrig mot veganism, vecka ut och vecka in.

P.S. Vad bonusrätt innebär framgår inte. Är det uppvärmda rester från tidigare dagar?

Lågintensivt krig mot veganism i officersutbildningen på Karlberg

En officersaspirant berättar om sammanhållningen och traditioner:

– Gemenskapen blir väldigt stark när man bor så nära varandra. Jag tycker att det är särskilt roligt att skolan präglas så mycket av traditioner. Varje år har vi till exempel något som heter Vikingablotet, då klär vi ut oss till vikingar och så ska man sno varandras flaggor. Efteråt äter vi grillat vildsvin tillsammans och har kul i mässen. Det är ett roligt sätt att komma närmare varandra och välkomna nya studenter.

Det ska tydligen vara rejäla tag i fostrandet av kamrater i officersutbildingen. Viltsvin är ju dessutom en resurs för fältmässiga förhållanden i krig eller beredskap. Men om man vill efterlikna förhållanden under den sk. vikingatiden är matvanorna mycket varierande. Naturens skafferi var oändligt med animalier och vegetabilier. Så på Försvarshögskolan har man inte bemödat sig om att tänka längre än till vildsvin. Om man i officersutbildningen vill införa ett pedagogiskt moment vore det både önskvärt och angeläget att undervisa om naturens hela skafferi. Att välja grillat vildsvin liknar mest ett machoideal kopplat till grillat kött och därmed ett litet men synligt inslag i ett lågintensivt krig mot veganismen.

Lågintensivt krig mot veganism i SVT:s Sommaröppet

Somrig matlagning” med Susanne Jonsson i Umeå, kan det framkalla annat än feelgood på tittarna?

Susanne Jonsson trippar leende omkring mellan intervjuerna och musiken med gulliga kommentarer om rätter som visas och serveras. Alla närvarande myser ikapp. Men varför får inte veganska rätter sin beskärda del i programmet? Nu är det bara en liten förrätt i ett minimalt dricksglas som är vegansk.

I premiärprogrammet förklarar Susanne för programledaren Pia Herrera att hon gärna ”kör lite norrländskt”. Renkött och Västerbottenost kan ju passera som norrländskt. Men hur är det med avokado, maskinskalade räkor, meloner och kött-och mejerisortimentet? Det börjar bli dags att tänka om vad som kan betecknas som norrländskt. Eller lokalt. Umeå har sedan 90-talet kallats Veganstaden. Tack vare en stor andel av stadens 35.000 studenter har den positionen erövrats och blivit rikskänd. Om syftet i programmet är att föra fram den lokala matkulturen, då borde veganska rätter få utrymme. Inte bara ett litet dricksglas med melonbitar som kan kallas vegansk. Ett sätt att flörta med lokala slakterier och mejerier. Det är vad det är, vid närmare eftertanke.

Och vem skulle misstänka den leende kocken för sådan manipulation?

Kallrökt korv i förskingringen, i fjärran land

Lönneberga ligger i Småland. Onsala ligger nära Göteborg på västkusten. Ägaren av varumärket heter Atria och är ett finskt företag.Innehållsförteckningen upptar griskött som kan vara svensk/utland. Innehållet är en kallrökt korv med griskött, grisfett och potatis som huvudingredienser. Fetthalten är 31%. Korven säljs i alla butikskedjor i Sverige.

Informationen på förpackningen är så förvirrad att man kan tro att korvmakaren fått korvdille. Men med den röda lappen 25% rabatt gick den att sälja.

Delirium eller dille (vardagligt) är en drogutlöst eller organisk psykisk störning vars centrala symtom är desorientering, det vill säga nedsatt förmåga att korrekt identifiera tid, rum, egen person och aktuell situation. Källa Wikipedia.