Dags att börja tänka på Norrlandsstäderna efter sammanbrott av ”gröna omställningen” och andra självmordsprojekt. Om det mesta går i stöpet behövs alternativ för att skapa ett drägligt liv för alla de som bor kvar, gamla och nya invånare. Norrland är till största delen storslaget och vackert. Förväntningarna har skruvats upp hos flera lager i samhället. Politikerna får ställas till svars för infarkt i samhällsbygget som kommer efter sammanbrott eller kraftigt neddragna planer med grönt stål, elproduktion, högskolor, bostäder och kommunikationer som dimensionerats efter dåraktiga framtidsprognoser och planer. Rätt tid att börja är nu. Insatser kommer inte att betalas och berömmas lika högt som det som gällt under den dåraktiga tiden.
Ett stort antal uppsagda från Northvolt har tre månader på sig att finna ett nytt arbetet. Uppsagda från Northvolt kan utvisas. Runt 1.000 personer har fått gå från krisföretaget Northvolt. De som kommer från länder utanför EU kommer att behöva lämna Sverige om de inte hittar ett nytt jobb snart. Detta betyder spruckna planer att finna en ny framtid med arbete, bostad och familj.
Likaså bortfaller mängder med affärsmöjligheter för lokala företag och privatpersoner. Det finns inte något som kompenserar bortfallet. Den största förlusten kan vara bortfall av vilja till initiativ, något som kan prägla Skellefteå med omnejd lång tid framöver. Hur många som kan få jobb i andra delar av Sverige är ovisst. EU-medborgare kan söka sig till ett stort utbud av utbildning av många slag som ges på Campus Skellefteå. Hur det går med studiemotivationen är svårt att bedöma. Studier istället för arbete på Northvolt kommer oförhappandes.
23 oktober: Framtidens satsningar prioriteras om när nya fyndigheter har hittats. Och då skjuts delar av övergången till fossilfri tillverkning av järnsvamp i Kiruna på framtiden, skriver Dagens industri. 27 oktober: LKAB som ska leverera fossilfri järnsvamp till stålindustrin, kommer plötsligt med besked om att man slår av på takten i Kiruna. Varför?
Det får stor påverkan på Stegras produktionsplaner i Piteå Stegra AB, Boden och Stockholm, under ordförandeskap med Harald Mix framhåller bl.a målet att det ska bli 50/50 män och kvinnor företaget, 30 nationaliteter uppges arbeta i företaget. Vad är det för bra med det, kan man undra. Harald Mix som även haft avgörande inflytande på Northvolt beskrivs som en ”lantis från Dalarna”. Det råder tydligen en betydande diskrepans av nationalitet. Var finns bodensarna?
Redan för månader sedan har branschkunniga med tillräckligt oberoende ställt frågan om två basala förutsättnigar vad gäller produktonsfaktorer för ”grönt stål”: Finns elkraft? Finns järnråvara i form av järnsvamp eller pellets? Korta svaret är idag: Nej, långtifrån tillräckligt.
Christer Sandström som forskat på ”gröna bubblor” och även skrivet boken ”Gröna bubblor”. Han har råkat i onåd hos ledningen för Jönköpings Handelshögskola. ARW, Academisc Rights Watch har tagit upp fallet för granskning. Sandströms kritik är synnerligen välgrundad och viktig. Under den kris som förevarit i Northvolt har Sandström varit föregångare som oberoende bl.a i tidningen Affärsvärlden.
SR:s Medierna förkunnar den 30 november att Affärsvärlden ska ta bidrag från sju finansiärer för material om den gröna ekonomien. I hopp om att få namnen på finansiärerna intervjuas chefredaktören Benson som inte vill gå SR till mötes i detta avseende. SR intervjuar också presschefen i Stegra som tycker att det kommande materialet i Affärsvärlden ska ses som åsiktsmaterial. Stegras presschef nämner inte att Dagens industri, ett Bonnierföretag har haft ett stort reportage i Weekend om företaget Stegra och dess nya VD. Det finns således anledning att påminna om vikten av ett kritiskt förhållningssätt till medias rapportering om ”den gröna omställningen”. För bevakning av den ”gröna omställningen” har både Affärsvärlden och Dagens Industri betydelse. Båda media har genom sina ägare intressen. Därför kan Sveriges Radio – med begäran om namnen på de sju finansiärerna av det journalistiska projektet att rapportera om den gröna ekonomin – synas som partiskt. SR bör undersöka alla ägarintressen som kan ha relevans, dvs. även Dagens Industri med Weekend.
Skandinaviska policyinstitutet bildades 2023 med Sydsvenska handelskammaren som stöd och tre rapporter kom hösten 2023:
Självförsörjning, arbetsmarknad, och utanförskap (under ledning av Johan Eklund)
Svensk industripolitik: Elförsörjning, omställning och industripolitiska satsningar (under ledning professor Magnus Henrekson)
Rikets styrning och förvaltning: Effektivare regelgivning och förvaltningsreformer (under ledning av Lars Pettersson)
Jan Blomgren, professor em KTH stod också fram i täten i energidebatten med vetenskaplig metod som bas Allt du behöver veta om kärnkraft, Timbro förlag, 2024.
Alla dessa får ses som goda exempel för energidebatten med lösningar som har praktik som ledstjärna på kort och medellång sikt i ett kaotiskt diskurslandskap. Eller enkelt uttryckt med dagens debattstil: Så här!