Ordet betecknar den övergång som ligger mellan två regeringar. I USA kan vi tala om en övergång mellan Bidenadministrationen och Trumpadministrationen. Maktöverlämnandet och maktövertagandet regleras med lagar och sedvänja som kan tolkas olika i statsapparaten och av allmänheten i USA. Tolkningen kan också skilja sig i olika delar av omvärlden. Vad som är extra känsligt är hur detta kan inverka på säkerhetsfrågor. Pågående proxykrig i Ukraina respektive pågående anfallskrig mot Ukraina med västvärlden delaktigt med EU och enskilda länder medför krav på tolkningar före, under och efter byte av presidentadministration. Komplicerat med andra ord.. Det är minsann inte bara en fråga om vem som intar ”det ovala rummet” för att sitta bakåtlutad och jäsa.
I dagarna uppges att Biden gett utökade befogenheter om användning av missiler som kan nå 30 mil. Finns det fler och vidare befogenheter som tilldelats Ukrainas ledning? Är det så att Ryssland, ja vi brukar säga Putin, har planer att anfalla inom Ukraina eller grannländer som Polen (NATO) under den känsliga övergångsfasen, interregnum. Uppnås en överraskningseffekt? Skapas bättre ursäkter för krigshandlingar som sker under interregnum? Samma sak men omvänt gäller också för USA, kanske med kärnvapen. Om parterna känner att förhandlingar ligger nära kan åtgärder vidtas enbart för att förbättra förhandlingsläget.
Strängt taget finns också ett interregnum i Tyskland där Scholtz och hans handgångna redan utnyttjat situationen av att vara på väg ut från makten och inlett fredstrevare med Putin. Macron i Frankrike har samma möjligheter eftersom han inte kan bli omvald.
Sammanfattningsvis kan sägas att den närmaste tiden kan innebära både risker för upptrappning av kriget och fredssamtal med Ryssland i nära framtid.