Ledarna i batterifabriken Northvolt och kommunen Skellefteå håller sig borta när det krisar

Northvolt och kommuninvånarna i Skellefteå plågas av en djup kris med tre arbetare som dött plötsligt i arbetet utan känd orsak. Likaså krisar företaget av uppsagt kontrakt värt 22 miljarder kr med en av de största beställarna. VD sålde egna aktier värda 200 miljoner kr slutet 2023 och kämpar tappert inför medarbetare och media.
Media har avslöjat att ordföranden i Northvolt är sjukskriven sedan februari 2023 utan att kommunicera detta. Vice ordföranden har överlåtit ansvaret på en person i storintressenten Wallenbergs närhet. De politiska ledarna i Skellefteå, kommunalråd och kommundirektör har flugit till Visby för deltagande i Almedalsveckan för att sammanstråla med chefen för det flygbolag som ska återuppta trafiken på Skellefteå i höst, enligt uppgift. Kommunstyrelsens ordförande har stannat hemma och är tyst som muren om allt som sker öppet och det som bara är känt i slutna rum.

Senfärdigheten hos den operativa ledningen i Northvolt att omedelbart och med beslutsamhet ta sig an de tragiska dödsfallen är mycket beklaglig. Det är även ett illavarslande tecken på ledningens brister. Enligt alla skrivna och oskrivna regler måste en kris, här med dödsfall tas med högsta prioritet. Så har inte skett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *