Slitna ord

Extrem, extremist och fascistisk och fascist är ord som används ofta. De uppfattas inte längre som märgfulla i populärspråket efter mångårig överanvändning. Samma slitage vidlåder det akademiska språket som inte har förnyats i den politiska domänen sedan världskrigen på 1900-talet. Dessa påståenden borde styrkas, men författaren är oförmögen till det.

Istället kommer här några förslag på andra ord att ta till. Extrem kan omväxlande bytas till ytterlighets- eller perifer. Apart kan används om man önskar ett nedsättande ord. Extremist kan bytas till far out. Engelska tillåts tyvärr alltmer efter AI:s inträde. Okonventionell kan också användas, men är förlåtande, något som aggressiva debattörer sällan önskar.

Fascist är ett begrepp som är urvattnat jämfört med ordets innebörd under fascistledaren Mussolinis dagar. Idag används ordet fascist som skällsord jämförbart med djävla djävul. Fascistisk är också urvattnat. Nu är betydelsen djävulskt djävlig i största allmänhet.

Många nybörjare på slagfältet inbillar sig att höger, högerextremist och vänster, vänsterextremist medför klarhet och märg. Låt dem tro det, dom djävlarna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *