Batteribrand i trapphiss den 14 april 2024

Här snackas och skrivs om stora händelser i omvärlden. Plötsligt gäller det den egna säkerheten. En svag, smygande, främmande lukt kändes i övre planet i huset. Inget att bry sig om tänkte jag först. Efter någon timme steg medvetandet till att gå runt i huset och kolla vad det kunde vara. En signal gick igång som jag inte kunde lokalisera. Jag kollade säkringsskåpet, tog ur alla säkringar men signalen upphörde inte. Det var söndag. Ringde förgäves mitt försäkringsbolag If (ni vet dem där ”Du får hjälp dygnet runt”) som avstod att sända hjälp eftersom det inte var en öppen synlig brand. Jag blev alltmer beslutsam om att finna orsaken. Då ringde jag en väletablerad elfirma i Åkersberga, där chefen Patrik var vänlig att lyssna på vad jag berättade. Han hade nyligen upplevt något liknande där konsekvenserna hade blivit förödande i en villa. Han gav mig namn och telefonnummer till en firma på Söder, Svanströms som åtog sig uppdrag för akut utryckning. Efter ca 45 minuter hade vi en tekniker hos oss som inledde sökning. Efter någon timme kunde hon med hjälp av sin chef i telefon konstatera att det var ett batteri i en trapphiss som var orsaken.

En av lärdomarna var hur avgörande det kan vara att finna orsaken, och att därigenom slippa oron. Jag och min fru har inte hämtat oss. Vi börjar inse att nu är det viktigt att följa upp händelsen med berörda parter, särskilt med hissleverantören. Vågar vi ha en trapphiss med ett batteri där brandrisk kan finnas. Vågar vi lämna bostaden obevakad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *