Filosofiska rummet 28/4 2024

På tiden att denna långkörare tar upp djurplågeri, nu inom hästsporten. Samtidigt kan sägas att det är relativt riskfritt för SR och programmakaren. Detta sker efter det att andra media har gått före, t.ex Aftonbladet som visat blå tunga hos hästar, vilket visar på att blodtillförseln till tungan strypts. Det finns en lång rad andra exempel. Filosofer kan föra resonemang utan att veta så mycket om hästar som biologiskt varelse, t.ex om hästar som kännande varelse. Hästar har liten plats som livsmedel. Man äter ju inte cowboyens bästa vän, brukar man säga.

Hoppas nu att Filosofiska rummet vågar ta upp villkoren för andra djur. Forskningen gör ständiga framsteg i sökandet efter djurs kommunikativa förmåga. Det kan gälla allt från elefanter till encelliga djur. Men vilka djur är kännande varelser?

Fisken har en betydande roll för havets ekosystem och för vårt samhälle – allt från husdjur till livsmedel och mittpunkten för sport- och fritidsfisket. Men till skillnad från ko, gris och fågel behandlas de ofta som känslolösa och oförmögna att kommunicera genom ansiktsuttryck eller ljud. Men det är nu på väg att ändras.

Länk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *