Skenhändelser som växer till verklighet

Kommande söndag ska presidentval hållas i Ryssland. Bedömare som t.ex Stig Fredriksson, journalist och författare, har idag i SR kommenterat presidentvalet som ett sätt att legitimera Putin även om valet inte uppfyller krav som finns i demokratier. Där får medborgarna välja mellan flera kandidater, som tillsammans med många andra krav ger en grundval. Fredriksson med livslång erfarenhet redan från Sovjettiden kunde ge en begriplig förklaring till varför valet genomförs. Tiotusentals höga tjänstemän och militärer animeras att locka eller tvinga underlydande för att bli godkända genom lydnad och lojalitet. Ett exempel var att höga chefer åkte runt i buss till vallokaler, inte bara en vända utan flera för att lägga röster för Putin. I väst kan vi inte se det på annat sätt än organiserat valfusk. Men det kanske kan ses på annat sätt, som en manifestation att hylla sina ledare med Putin i toppen, utan att känna krav enligt västliga demokratiska principer. Det skulle vi kunna godta bara man ändrade vokabulär och omformulerade anspråken på vad denna cirkus kan tänkas ge det ryska folket och omvärlden. Ska ryska folket och omvärlden jämföra ”presidentvalet” i Ryssland med Oscarsgalan i Hollywood, snarare än med valen i EU-länderna? Kanske det, men problemet kvarstår, hur ska folket i Ryssland med sina över 200 språk och 140 miljoner invånare utse ordförande för gemensamma angelägenheter?

Kl 12.00 söndag väntas enorm köbildning uppstå vid vallokalerna landet runt. Det är ett initiativ som fått spridning och som väntas desavouera Putin med sina horder av poliser. Spännande initiativ fullt i klass med den sjungande revolutionen i de baltiska länderna åren före och under 1991.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *