Swebbtv riskerar att tappa särprägel och oberoende

Sedan start av Swebbtv fanns Lars Bern med intressen i hälsoprodukter, kosttillskott. Det har skapat insyn i Big Pharma som visat sig i stor skepticism för vacciner mot covid. Hans skepsis är orubblig, vilket också kan påverka tittarnas attityder till Swebbtv. Mikael Willgert är entreprenören som vill skapa en plattform och framtid för Swebbtv. På årsmötet den 1 mars hade han svårigheter att beskriva sina visioner efter att ha fått en fråga från en av årsmötesdeltagarna. Frågan var: ”Vad menas med med löftet att tillmötesgå dem som ’vill veta’?”. Med hjälp av Lars Bern kunde han ge ett trovärdigt resonemang.

Frågor om personer bakom rutan och i rutan behandlades ingående efter att ha fått många mail med kritiska frågor. Magnus Stenlund hade fått sluta med motiveringen att årskostnaden 500 tkr var för tung att bära. Istället satsar man på personer som jobbar mot timarvode eller ideellt. Valet av personer verkar vara ett ständigt pågående försök som kan leda till ett bra urval av kompetenta personer med resonemang kring brännande nutidsfrågor. Den tekniska sidan beskrevs som komplicerad, men målet att ha en säker egen plattform ligger fast. Nu förbereds prenumerationssystem som ska generera intäkter. Inga planer på annonsörer finns för närvarande.

Spridningen av perspektiv kan riskera oberoendet. Willgert berättade att man fått en stor donation utan att kunna uppge donator. Donationen består i oljeaktier i Lundin som upphört med egen verksamhet pga. anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter i Afrika. Aktierna är överförda till ett annat oljebolag. Årsmötet fick inte ingående information. Innehavet av oljeaktier skapar en jävssituation som kan bli besvärlig att förklara för tittare och kvalificerade kritiker. Innehavet kan leda till ifrågasättande av Swebbtv:s kritik av vindkraft där Jan Blomgren, professor på KTH, står för kvalificerad kritik av vindkraft. Jan Blomgren har en ställning som ledande vetenskapare om energifrågor.

Swebbtv har i nuläget skapat en trivsam community med tung samhällskritik från mycket kvalificerade personer. Inramningen med vinprovning och konferens på lyxfärja är att sticka ut hakan för njugg kritik. Några excesser är inte kända men tyvärr kan omvärlden söka efter varje anledning till kritik av personer som både representerar samhällskritik och smak för italienska viner! Hur reagerar tittarna i Swebbtv och Swebbtube? Willgert och Bern verkar gå mycket på egen känsla. Om man ska nå yngre debattörer och tittare kan vägen vara lång. Att sälja en idé kräver tankeskärpa. Kritiken av USA-avtalet i NATO-kontext kan bli ett opus magnum. Konkurrens från andra internetmedia är redan stor. Om Swebbtv kan lyckas väl med delvis egna källor, stärks oberoendet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *