Swebb-TV med Lars Bern

Senaste samtalet mellan Mikael Willgert och Lars Bern ägde rum den 19 jan 2024. Exceptionellt lärorikt och ödesmättat. Mot slutet av det timslånga samtalet sade Lars Bern: –Vad vi bevittnar är Västerlandets undergång. Det blev sammanfattningen av genomgången som bl.a behandlade nedläggning av tungindustri i en rad EU-länder, fiaskot med den gröna omställningen och krigen i Mellanöstern. Likaså beskrevs USA vara i recession. Försvarsförmågan i Ukraina dömdes ut med tilltagande försvagning med bl.a vägran från stridande förband att lyda order. Ryssland beskrevs ha överlägsen strategi för utnötningskrig. Ett generellt problem i västländernas försvarsmakter och i USA är enorm kapacitetsbrist för boots-on-the-ground, vilket Bern har framhållit vid flera tillfällen. Sverige torde utgöra det värsta exemplet i Norden och Baltikum. Allmän värnplikt är en del i lösningen enligt Bern.

Detta samtal var så heltäckande och intressant att det kunde upplevas som Berns testamente. Vi hoppas dock att Lara Bern fortsätter med samma tyngd i kommande samtal hos Swebbtv. Spänningen var på topp trots den sena timmen.

2 reaktioner till “Swebb-TV med Lars Bern”

  1. Jag har haft respekt för Lars Berns kunnande tidigare.
    Men hans ställningstagande i Putins anfallskrig mot Ukraine, där han hyllar en av världens värsta massmördare i Tjetjenien, Georgien m.fl och nu Ukraine. Ja, då tycker jag man helt saknar sinne för proportioner och oförmåga att kunna se vad som är huvudsats och bisats. Eller som stolt mamma sa när hon berättade om sin son som nyss ryckt in i det militära ”alla andra gick i otakt, det var bara min lille Gustav som gick i takt”.
    Jag får hoppas att den fria världens demokratier orkar hålla ut mot världens diktatorer. Antingen dom heter Hitler eller Putin.
    /Holger

    1. Jag har inte uppfattat Lars Bern som försvarare av Putin, snarare som försvarare av realpolitik. Men det kan leda till orimliga val och slutsatser. Vi är vana vid att se två sidor, den onda och den goda. För mig finns det onda på mer än en sida. Vi får se hur Berns och Willgerts samtal utvecklas om kriget utvidgas till Transnistrien på gränsen till Moldavien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *